Garuose virti virtinukai su grybais

Garuose virti virtinukai su grybais receptas

Tikrai abejoju ar kada pas mano mamą buvo Kūčios be virtinukų su džiovintais grybais. Žinau, kad ir šiais metais ji gamins jų tiek sau, tiek kaimynei, kuriai jau nėra taip lengva stovėti virtuvėje. Visada ji naudoja Lietuvos miškų grybus, kuriuos ar tai pati, ar jos sesuo sudžiovina. Taip pat mama visada virtinukus verda ir pateikia … Skaityti toliau

Įdaryta cukinija su mėsa ir voveraitėmis

Įdaryta cukinija su mėsa ir voveraitėmis

Jau į pabaigą mano cukinijų derlius. Liko vos viena kita, bet mėgaujuosi jomis iki paskutinio. Šiandien labai greitai sumeistravau šeimai skanius pietus. Nors aš tikrai mėgstu sukiotis virtuvėje. Vis gi kartais patinka ir greitai ką nors paruošti, sumaišyti ir dėti kepti į orkaitę. Kad ji atliktų didžiąją darbo dalį už mane. Porcijos: 2 – 3 … Skaityti toliau

Bandelės su kopūstais

Bandelių su kopūstais receptas

Man mokyklos valgykla ir šiaip pertraukos visada asocijuojasi su bandelėm. Bent jau mano mokykloje, tai mes kiekvieną pertrauką lėkdavom jų pirkti. Žinoma paprastai jos būdavo minkštutės, dar šiltos, kartais gausiai apibarstytos cukraus pudra. Dažniausiai tokios pynutės. Taigi pasitikome naujus mokslo metus ir greičiausiai vėl mokyklose dirbančios moterys minko bandelėms tešlą ir kaitina pečiukus. Šios bandelės … Skaityti toliau

Pyragaičiai su grybais ir raugintais kopūstais

Pyragaičiai su grybais ir raugintais kopūstais

Dar liko tuščių vietų ant Kūčių stalo? O gal reikia greito užkandžio Kalėdoms? Ne bėda, šiuos pyragaičius galėsite pagaminti vos per kelias minutes!

Ingredientai:

  • 1 pakelio (400 g) sluoksniuotos bemielės tešlos;
  • apie 1 stiklinės raugintų kopūstų (naudokite savo mėgstamiausius, man patinka su daug kmynų;
  • apie 1 1/2 stiklinės pjaustytų grybų (rekomenduoju miško grybus, tačiau tiks ir pievagrybiai);
  • 1 a. š. džiovintų čiobrelių;
  • druskos ir pipirų;
  • poros šaukštų augalinio pieno arba aliejaus.

Kaip gaminti:

  1. Šaldytą tešlą palikite kambario temperatūroje 2-3 valandas, kad ji atšiltų.
  2. Grybus lengvai pakepinkite su čiobreliais, druska ir pipirais.
  3. Sluoksniuotą tešlą iškočiokite šiek tiek ploniau ir supjaustykite norimo dydžio kvadratais – galima daryti tiek didesnius, tiek visai mažyčius pyragaičius.
  4. Ant tešlos kvadratėlio dėkite įdarą, tada tešlą lenkite per pusę, kad gautumėte trikampio formą. Kraštus užspauskite šakute, taip pat viršuje pradurkite kelias skylutes.
  5. Kai suformuoti visi pyragėliai, patepkite juos augaliniu pienu arba aliejumi, kad gražiau apskrustų.
  6. Kepkite 180° orkaitėje 12 – 14 minučių.

Makaronai su baravykų ir grietinės padažu

Makaronai su baravykų ir grietinės padažu

Makaronai labai paprasti. Naudojau vienus iš savo mėgstamiausių makaronų – rigate (tiksliau būtų penne rigate, bet aš trumpinu). Dar megstu farfalle (kaspinėlius) ir pipe rigate (susuktus vamzdelius). Ir padažas tikrai kasdieninis ir visai nesudėtingas. Būčiau šlakelį sauso balto vyno ar martini įpylusi, bet nieko nebuvo, todėl gaminau tiesiog iš to, ką radau šaldytuve. Beje, jei grybus naudosite šaldytus, prieš tai … Skaityti toliau

Makaronai su brokoliais ir grybais

Makaronai su brokoliais ir grybais

Geriau užkaisti puodą ir ruošti ką nors paprasto, skanaus ir itališko. Antrą dieną iš eilės prisimenu kokia vis dėl to skani yra pasta. Išverda greitai tinka beveik su viskuo (kažkur, teko girdėt/skaityt, ir su šokoladu gamina), nekandžioja nei piniginės, nei atima jėgų. Šįkart labai paprastai, kitą kartą prisižadėjau sau daugiau paeksperimentuoti. Arba pagaminti ką nors … Skaityti toliau

Mėsos kukuliai su voveraitėmis

Mėsos kukuliai su voveraitėmis

Kai už lango apniukę ir niūru, kaip niekad noriu šilto, naminio maisto, kuris suteikia jaukumo, tarsi antklode apgaubia ir sušildo iš vidaus. Vieno puodo patiekalai tokiomis akimirkomis laimi. Ir dažniausiai mane gelbsti didžiausias mano atradimas ketaus puodas. Dalinuosi su jumis labai paprastu, lėtu maistu. Kai sudedi viską į puodą ir gali atsikvėpti. Nepraėjus nei valandai … Skaityti toliau

Jautienos troškinys su grybais

Jautienos troškinys su grybais receptai

Vakar, kai po valandos iš orkaitės pradėjo sklisti neapsakomai viliojantis jautienos troškinio kvapas, net užsimaniau jo paragauti! Mano pastangos buvo įvertintos kuo puikiausiai. Visada maniau, kad tokio tipo troškiniai yra šventinis patiekalas. Pavyzdžiui šis sultingas jautienos troškinys puikiai tiktų ant Kalėdinio stalo, antrą dieną. Kai kepto kalakuto kvapas namuose jau būna išgaravęs… Trukmė: 30 min. ruošti, … Skaityti toliau

Kaip užšaldyti voveraites?

Voveraitės yra puikūs grybai. Nėra nieko skanesnio už keptas voveraites su bulvėmis. Didžiulis šių grybų pliusas yra tas, kad voveraitės labai retai būna sukirmijusios, todėl jas labai lengva pririnkti. Jei jums pavyko miške surinkti nemažą voveraičių derlių arba jums pasisekė įsigyti daug voveraičių turguje, galite ne tik pasimėgauti šiais grybais šiandien, bet ir užšaldyti žiemai. … Skaityti toliau

Kiek kepti voveraites?

Kaip ir kiek laiko reikia kepti voveraites

Keptos voveraitės pagrįstai laikomos skaniausiomis, ypač jei jos kepamos pagal receptą su svogūnais. Norėdami skaniai iškepti voveraites keptuvėje, tiesiog į augalinį aliejų įdėkite šiek tiek sviesto. Gausite nepakatojamą skonį.

Lietuvoje žmonės voveraites kepa dažnai. Voveraitės yra skanios, puikiai tinka salotose ir kituose patiekaluose. Prieš kepant voveraičių nebūtina virti. Bet dažniausiai jas šiek tiek apverda. Voveraites geriausia kepti ant vidutinės ugnies be dangčio. Keptas voveraites patiekite su šviežiai virtomis bulvėmis bei grietine.

Kiek laiko kepti voveraites?

  • Jei ketinate kepti šaldytas voveraites, tada pirmiausia jas atitirpinkite ir kepkite 10–15 minučių;
  • Šviežias voveraites reikėtų kepti apie 15-20 minučių;
  • Virtas voveraites kepkite 7-10 minučių.

Kaip kepti voveraites?

Norint iškepti voveraites, jums reikia sviesto – 15 gramų, 2 šaukštų saulėgrąžų aliejaus, druskos (1 šaukštelis), 1-2 svogūnų (priklausomai nuo dydžio) ir šviežių voveraičių – 300 gramų. Taip pat reikia paimti puodą, keptuvę, kiaurasamtį ir peilį.

  1. Voveraites gerai nuvalykite ir nuplaukite.
  2. Dideles voveraites supjaustykite į kelias dalis. Užvirinkite vandenį ir panardinkite voveraites į verdantį vandenį. Virkite ant silpnos ugnies apie 10 minučių.
  3. Vandenį reikia nupilti.
  4. Nulupkite ir supjaustykite svogūną. Kepkite saulėgrąžų ir sviesto mišinyje, kol suminkštės.
  5. Nedelsdami suberkite virtas voveraites ir leiskite joms kepti.
  6. Kepkite be dangčio, ant vidutinės ugnies 15 minučių. Likus 2 minutėms iki kepimo pabaigos, pagardinkite voveraites druska. Jei prieš kepant voveraičių nevirėte, kepimo laikas užtruks apie 15-20 minučių.
  7. Keptos voveraitės yra paruoštos.

Keptos voveraitės su grietinėle

Keptos voveraitės su grietinėle
Keptos voveraitės su grietinėle

Patiekalas yra labai paprastas, skanus, maistingas ir sveikas, maloniai paįvairina vasaros meniu. Jį galima saugiai patiekti bet kuriuo metų laiku ant šventinio stalo, nes jis turi ryškią išskirtinę natą, galinčią patenkinti rafinuotą skonį.

Norėdami paruošti patiekalą, turite pasiimti šviežių voveraičių, grietinėlės, sviesto, svogūnų, druskos.

  1. Nuvalytus ir nuplautus grybus supjaustykite juostelėmis, pusę svogūno supjaustykite pusžiedžiais.
  2. Keptuvėje ištirpinkite sviestą.
  3. Kepkite svogūnus, kol pasidarys skaidrūs, suberkite grybus.
  4. Grybai kepdami išleis vandenį, juos reikia maišyti, kol vanduo visiškai išgaruos. Turėkite omenyje, kad voveraičių kiekis sumažės 3 kartus.
  5. Kai visas vanduo išgaruos, įpilkite grietinėlės.
  6. Gerai išmaišykite, pagardinkite druska, troškinkite po dangčiu, kol suminkštės.

Iškepusias voveraites pabarstykite smulkiai supjaustytais žaliais svogūnų laiškais. Labai skanu patiekti su virtomis bulvėmis arba bulvių koše.

Voveraičių apkepas su špinatais ir sūriu

Voveraičių apkepas su špinatais ir sūriu

Labai greitas ir paprastas būdas pagaminti skanų, o svarbiausia – sveiką apkepą su voveraitėmis vakarienei. Ingredientai 2 porcijoms: Voveraitės – 300 g (galima naudoti ir kitus grybus); Česnakai – 2 skiltelės; Švieži špinatai – 1 saujelė; Mėlynasis sūris – 30–40 g; Pienas – 150 ml; Kiaušiniai – 2 vnt; Druska pagal skonį. Voveraičių apkepo paruošimas … Skaityti toliau