Skanūs, maistingi, paprastai paruošiami makaronų gaminiai – idealus „greitas“ maistas šiandieniniame intensyvaus ritmo gyvenime. Dėl įvairių formų, dydžių ir begalės paruošimo būdų, makaronai tampa vis patrauklesniu produktu.
Lentelėje pateikiami populiariausių formų makaronų aprašymai ir jų patiekimo būdai.
[the_ad id=”6261″]Pavadinimas | Forma | Kokiu pavidalu valgomi | Kaip patiekiami |
Capellini (Angelo plaukai) | Ilgi, apvalūs ir labai ploni – iš čia ir pavadinimas. | Vartojami tik karšti | Su lengvais padažais, sultiniais arba tiesiog sumaišyti su alyvuogių aliejumi ir virtomis daržovemis. |
Vermicelli (Vermišeliai) | Ilgi, apvalaini, plonesni negu spagečiai. Išvertus iš italų kalbos reiškia „maži sliekiukai“ | Valgomi karšti, kartais šalti. | Su lengvais padažais arba sulaužyti ir įmaišyti į daržovių salotas. |
Linguine | Ilgi, plokšti ir siauri, truputį ilgesni negu spaghetti. Išvertus iš italų kalbos reiškia „maži liežuvėliai“ | Karšti, kartais šalti. | Pakankamai dideli, kad patiekti su tirštais padažais, pvz. Boloniškuoju. |
Spaghetti spagečiai | Patys populiariausi makaronai pasaulyje: ilgi, apvalūs, vidutinio storumo. Itališkai reiškia „mažos virvutės“. | Tiktai karšti. | Su pomidorų padažais arba apkepuose. |
Lasagna | Ilgi ir labai platūs. Gali būti lygiais arba garbanotais krašteliais. Taip pat vadinamas ir apkepas iš šių makaronų (lazanija) | Tiktai karšti. | Susluoksniuoti su padažais arba įdarais ir apkepti orkaitėje. |
Rotini (spiralės) | Labai trumpos spiralės. | Karšti arba šalti. | Su labai tirštais padažais, kuriuose yra komponentų gabaliukų arba salotose. |
Fusille | Ilgesni negu rotini, bet taip pat spiralės formos. Būna įvairių pavidalų: trumpos ir storos, trumpi ir ploni, ploni ir ilgi. | Karšti arba šalti. | Labai daug patiekimo variantų – beveik su visais padažais, sriubose arba salotose. |
Pappardelle (kiaušininiai lakštiniai) | Plačios, ilgos juostelės. Labiausiai paplitę Toskanos regione. | Karšti. | Apkeptuose patiekaluose su tirštais padažais. |
Ditalini | Maži, labai trumpi vamzdeliai. Itališkai reiškia „antpirščiai“. | Karšti arba šalti. | Sriubose arba makaronų salotose. |
Elbow macaroni (Rageliai) | Lenkti, lygūs rageliai, kurie tradiciškai patiekiami su sūriu. | Karšti arba šalti. | Apkeptuose patiekaluose arba salotose. |
Ziti | Lenkti vamzdeliai, platesni ir ilgesni negu rageliai. Būna ir trumpi, tuomet vadinasi cut ziti. | Karšti arba šalti. | Apkepti, salotose arba su tirštais padažais. |
Penne | Tiesūs, vidutinio ilgio vamzdeliai su šoniniais grioveliais. Pavadinimas išvertus reiškia „plunksna“- jis kilo nuo makaronų panašumo į rašymo plunksną, dėl įtrižo nupjovimo galuose. | Karšti. | Sriubose, apkepuose taip pat su bet kokiais padažais. |
Rigatoni | Tiesūs vamzdeliai, platesni negu penne, taip pat su grioveliais šonuose, tačiau lygiai nupjautais galais. | Karšti. | Su įvairiais padažais: šoniniuose grioveliuose gerai laikosi tiršti grietinėlės padažai. |
Cannelloni | Stambūs, dideli vamzdeliai. Išvertus reiškia „didelė nendrė“. | Karšti. | Įdaryti, paprastai mėsos faršu, ir apkepti su padažu. |
Alphabets (Raidelės) | Raidelių formos makaronai. Vieni vaikų mėgstamiausių. | Karšti. | Sriubose. |
Anelli | Maži žiedeliai. | Karšti. | Sriubose. |
Farfalle (Kaspinėliai) | Kvadratiniai tešlos lakšteliai suspausti per centrą, kad gautųsi kaspinėlis. Išvertus iš italų kalbos reiškia „drugeliai“ | Karšti. | Sriubose su kruopomis (pvz. grikiais) ir kituose patiekaluose. |
Conchiglie (Kriauklelės) | Kriauklelės pailgu ir siauru kraštu. Itališkai reiškia „moliusko kiautas“. Būna įvairių dydžių. | Karšti arba šalti. | Sriubose, apkepti arba makaronų salotose. |
Conchiglioni (Kriauklės) | Kaip įprastos kriauklelės, tik žymiai stambesnės. Patiekia labai įvairiai, nes efektingai atrodo. | Karšti | Paprastai įdaromi įvairiais produktais (pvz. Rikota sūrio, kedro riešutėlių ir špinatų mišiniu). |
Orzo | Dydžiu ir forma primena ryžius. Itališkai reiškia „perliukai“. | Karšti. | Kaip garnyras, sriubose, daržovių salotose. |
Radiatore | Forma primena radiatorius. | Paprastai karšti, bet galima ir šaltus. | Su tirštais grietinėlės padažais, sriubose, salotose- taip pat ir vaisių. |
Ruote (Ratai) | Forma primena vežimo ratą. | Karšti. | Sriubose, guliašuose, salotose ir su tirštais padažais. |
Gnocchi | Itališkai reiškia „maži kukuliukai“. Paprastai gaminami iš tešlos su sūriu, manų kruopomis, bulvėmis arba špinatais. | Karšti. | Kaip garnyras prie pagrindinių patiekalų, dažniausiai su pomidorų padažais. Bet galima patiekti ir su kitais padažais kaip atskirą patiekalą. |
Tortellini (Koldūnėliai) | Virtinukai taip sulipdytais krašteliais, kad gautųsi žiedelis. Gali būti su įvairiausiais įdarais (nuo to priklausys spalva): burokėliais, pomidorais, špinatais arba kalmarais. | Karšti. | Išvirti su įvairiais tirštais padažais arba tiesiog pašlakstyti alyvuogių aliejumi ir pabarstyti česnaku, pipirais ir Parmezano sūriu. |
Ravioli | Kvadratiniai virtiniai iš makaronų tešlos su įvairiais įdarais (arba maltais, arba labai smulkiai supjaustytais). Verčiasi iš italų kalbos kaip „maža ropelė“. | Tiktai karšti. | Apkepti, išvirti vieni arba sriubose taip pat su įvairiais padažais. |
Rekomenduojame: Makaronų receptai