Druskos vartojimas

Daugeliui iš mūsų druska visų pirma asocijuojasi su valgiu. Ji pabrėžia ir išryškina patiekalo skonį, „akcentuoja“ desertus, “sustiprina” gėrimus (pvz.: pomidorų sultis). Nėra nei vieno prieskonio, kuris galėtų pakeisti druską.

Be to, kad druska vartojama maisto skoniui pagerinti, manoma, jog yra daugiau nei 14000 druskos vartojimo bei naudojimo būdų, įskaitant įvairių chemikalų gamybą, kelių valymą, vandens minkštinimą ir tt.

Pabandykite panaudoti druską:

Vandens virinimui: Druska pakelia vandens virimo temperatūrą. Rezultatas – trumpesnis virimo laikas.

Kiaušiniams virti: Sūdytame vandenyje virti kiaušiniai lengviau lupsis.

Kiaušinių šviežumui tikrinti: Į stiklinę vandens įberkite 2 šaukštelius druskos ir įdėkite kiaušinį. Šviežias kiaušinis nugrims, senstelėjęs plūduriuos.

Kad neruduotų nulupti vaisiai/daržovės: Įmeskite nuluptus obuolius, kriaušes ar bulves į lengvai pasūdytą vandenį, kad neparuduotų.

Špinatams plauti: Jei špinatus plausite pasūdytame vandenyje, pakaks tik vieno plovimo.

Kad nesikristalizuotu cukrus: Truputėlis druskos pyrago glaiste apsaugos nuo kristalizavimosi.

Keptuvėms valyti: Į netefloninę keptuvę įberkite nedidelę saują rupios druskos, pakaitinkite ir iššveiskite popieriniu rankšluosčiu.

Puodukams valyti: Kavos ir arbatos nuosėdų dėmes galite pašalinti įbėrę druskos ir šiek tiek pašveitę.

Orkaitėms valyti: Druskos ir cinamono mišinys panaikins degėsių kvapus. Jei ką nors išpylėte orkaitėje, kol vis dar karšta, pabarstykite mišiniu ir palikite, kad atvėstu, tada iššluokite šepetėliu.

Šaldytuvams valyti: Vandenyje ištirpdykite truputį druskos ir sodos, šiuo mišiniu išvalykite šaldytuvo vidų – panaikinsite kvapus ir nesubraižysite paviršiaus.

Svogūno kvapui panaikinti: Sudrėkinkite rankas actu ir patrinkite druska, panaikinsite nemalonius kvapus.

Kriauklėms valyti: Karts nuo karto įpilkite į kriauklę druskos tirpalo – išvalysite apsinešusius riebalais vamzdžius bei panaikinsite nemalonius kvapus.

Pieno šviežumui palaikyti: Pienas ilgiau išsilaikys nesurūgęs, jei įbersite žiupsnelį druskos.

Dėmėms šalinti 1: Jei išpylėte vyną ant kilimo ar staltiesės, skudurėliu ar popieriniu rankšluosčiu sugerkite kaip galima daugiau išsipylusio vyno ir pabarstykite dėmę druska. Vėliau išskalaukite staltiese šaltu vandeniu, surinkite druską nuo kilimo ir išsiurbkite jį.

Dėmėms šalinti 2: Norėdami pašalinti dėmes, atsiradusias ant stalo nuo karštų puodukų, pasidarykite skystoką masę iš augalinio aliejaus ir druskos, lengvai įtrinkite dėmę, palikite, valandai ar dviems ir nuvalykite.

Prakaito dėmėms šalinti: Viename litre vandens ištirpinkit 4 šaukštus druskos, pamerkite dėmę tirpale, kol ji išnyks.

Gerklei skalauti: Ištirpdykite šaukštą druskos stiklinėje vandens ir skalaukite skaudančią gerklę.

Dantims valyti: Sumaišykite vieną dalį smulkiai sumaltos druskos bei dvi dalis sodos ir valykite šia mase dantis – tai padės nuvalyti apnašas, balins dantis ir bus sveika dantenoms.

Atsipalaidavimui vonioje: Prisileiskite vonią vandens, įberkite kelias saujas druskos ir pagulėkite bent 10 minučių.

Veido masažui: Sumaišykite lygias dalis druskos ir alyvų aliejaus, ir penkias minutes švelniai masažuokite veidą. Baigę nuprauskite veidą vandeniu.

Žvakėms: Kelias valandas pa mirkykite žvakes stipriame druskos tirpale ir gerai išdžiovinkite, tada žvakės nevarvės.

Gėlėms: Į vandenį, skirtą pamerkti gėlėms, įberkite druskos – gėlės stovės ilgiau.

Langams: Pamirkykite kempinę druskos tirpale, nuvalykite langą ir gerai nusausinkite – langas neapšals.

Piktžolėms naikinti: Jei tarp šaligatvio plytelių pridygo piktžolių, tarpuose atsargiai pribarstykite druskos ir sudrėkinkite vandeniu, ar tiesiog palikite, kad nuplautų lietus.

Panaikinti kvapui: Karts nuo karto pabarstykite batų vidų druska, kad sugertų drėgmę ir nemalonius kvapus.