Kavos pupelių rūšys

Milijonai žmonių gardžiu ir kvapniu kavos gėrimu mėgaujasi kasdien, o kai kurie šį gėrimą geria net  po keletą kartų per dieną. Tačiau ar kada susimąstėte kaip skirtingos kavos pupelių rūšys pakeičia kavos skonį bei kvapą? Ar žinote, jog kiekviena kavos pupelių rūšis turi vis kitokių skoninių savybių? Jei ir jūs esate iš tų žmonių, kurie kiekvieną rytą pradeda kavos puodeliu, nepraleiskite progos pasidomėti kuo skiriasi kavos pupelių rūšys.

[the_ad id=”6308″]

Kokia būna kava?

Prieš pradedant domėtis kavos pupelių rūšimis, verta atkreipti dėmesį ir į kitus veiksnius, nuo kurių priklauso kavos skonis. Pasirodo, jog pagrindiniai veiksniai, įtakojantys kavos skonį (nepaisant kavos pupelių rūšies) yra: vietovė, lietaus ir saulės santykis bei dirva. Kava bus tobulo skonio bei kvapo, jei pupelės bus užaugintos aukštai kalnuose. Siekiant užtikrinti puikų kavos skonį bei aromatą, būtina atkreipti į kavos pupelių rinkimą. Kaip žinia, kavos pupelės prinoksta praėjus 8 – 9 mėnesiams nuo žydėjimo, tačiau derliaus rinkimas tęsiasi tik apie porą savaičių, tad kavos pupelės turi būti nurenkamos labai greitai. Geriausia, kuomet kavos pupelių derlius yra nurenkamas ne mašinomis, o rankiniu būdu – tokiu atveju užtikrinama, jog skinamos tik tos pupelės, kurios tikrai yra prinokusios, tuo tarpu, nepakankamai prinokusios pupelės yra paliekamos ir nuskinamos tik po kelių dienų. Jei kavos pupelių derlius bus nurinktas per anksti – kava bus netinkamo stiprumo ir nemalonaus aromato.

[the_ad id=”6308″]

Arabikos ir robustos kavos skirtumai

Susipažinus su pagrindiniais veiksniais, įtakojančiais kavos skonį ir aromatą, galima pereiti prie skirtingų kavos pupelių rūšių aprašymo. Beje, prieš sužinant svarbiausias kavos pupelių ypatybes, verta pabrėžti ir tai, jog kavos pupelės gali būti skirstomos ir pagal jų augimo vietą, tačiau šį kartą kalbėsime apie kavos pupelių rūšis.

[the_ad id=”9498″]

Pagrindinių kavos rūšių skirtumai ir charakteristikos pateiktos lentelėje.

Arabika Robusta
Tėvynė Etiopija Centrinė Afrika
Medžio aukštis 3-8 metrai Iki 13 metrų
Sėklos Plokščiai išgaubtos, pailgos, plokščios pusės nukreiptos viena į kitą, išilginis griovelis aiškiai apibrėžtas Mažos, suapvalintos, su dviem mažomis dėmelėmis abiejose griovelio pusėse
Augimo aukštis 600-2500 metrai virš jūros lygio 200-900 metrai virš jūros lygio
Pageidaujama temperatūra Nuo +15 iki +24 ОС Nuo +24 iki +30 ОС
Reikalingas kritulių kiekis 1500-2000 mm Atlaiko daugiau nei 3000 mm
Atsparumas ligoms, kenkėjams, šalčiui Neatsparus Atsparus
Dauginimasis Pupelėmis

Vegetatyvinis dauginimasis

Derlingumas Žemas Aukštas
Aromatas Švelnus, rūgštokas Prisotintas, grubokas
Kofeino kiekis Žemas Aukštas
Pupelių sudėtis Aromatiniai aliejai (18%); kofeinas (1-1,5%). Aromatiniai aliejai (8%), kofeinas (3%)
Kavos skonis Saldus, šiek tiek rūgštokas, rafinuotas, mažiau sutraukiantis Stipresnis, sutraukiantis, grubesnis
Gamybos savikaina Aukšta Žema
Naudojimas

Kaip savarankiška ir mišiniuose

Skirta mišiniams ir tirpios kavos gamybai

Taigi stipraus, sodraus, kartaus kavos skonio mėgėjams puikiai tinka tokio tipo veislės kaip Robusta. Tie, kurie vertina subtilų kavos aromatą ir malonų skonį, turėtų teikti pirmenybę Arabikai. Nors kai kurie gamintojai šias dvi kavos rūšis maišo labai sumaniai.

Robusta kavos pupelės

Šios kavos pupelės puikiai dera paprastesnio klimato šalyse. Šios rūšies kavos pupelės sudaro ketvirtadalį visos pasaulinės kavos gamybos. Robustos kavos pupelės yra apvalios, o spalva vyrauja nuo šviesiai rudos iki žalios. Robustos pupelių rūšis yra kur kas pigesnė nei kitos kavos pupelių rūšys ir dažnai yra naudojamos kaip papildas. Robustos kavos pupelės yra pigesnės todėl, jog jas šios rūšies kavamedžiai derlių subrandina greičiau ir yra atsparūs įvairioms ligoms. Siekiant sustiprinti Robustos kavos pupelių stiprumą, šios pupelės yra palaikomos keletą mėnesių specialiose statinėse ir tik po to lukštenamos. Iš šių pupelių paruošta kava bus ypač aromatinga, tačiau kartoko skonio, turės daug kofeino, tad iš Robustos kavos pupelių paruošta kava puikiai tiks žmonėms, mėgstantiems stiprią kavą ir norintiems turėti daug energijos. Be to, iš šių kavos pupelių paruoštas gėrimas turi gražią putą (ko negalima pasakyti apie kitų rūšių pupeles). Maža to, Robustos kavos pupelės labai dažnai naudojamos tirpiai kavai gaminti.

Arabika kavos pupelės

Tai pačios populiariausios kavos pupelės, sudarančios apie ketvirtadalius pasaulinės kavos gamybos. Iš šių kavos pupelių yra ruošiamos Moka ir Java kavos. Šios rūšies kavos pupelės užaugina arabinis kavamedis, vedantis lygaus paviršiaus, pailgos formos vaisius. Iš šių kavos pupelių paruošta kava bus ypač sodraus skonio bei aromato. Iš šių kavos pupelių paruošta kava bus ypač sodraus skonio bei aromato. Arabiškos kavos pupelėse yra: 8 proc. cukraus, 13 proc. baltymų, 12 proc. riebalų bei 0.6 – 2,7 proc. kofeino.

Liberikos kavos pupelės

Tai mažiausiai paplitusios kavos pupelės pasaulyje ir užima tik 1 proc. pasaulinės produkcijos. Pagrindinė priežastis kodėl šios rūšies kavos pupelės nėra populiarios yra ta, jog iš šių pupelių paruošta kava, lyginant su kavomis paruoštomis iš Arabikos ar Robustos kavos pupelių, yra prasčiausio skonio.

Na, o pabaigai, reiktų atkreipti dėmesį ir į tai, jog daugelis gamintojų yra linkę maišyti Arabikos bei Robustos pupeles. Vis dėlto, jei norite, kad paruošta kava atitiktų aprašytas skonines savybes, geriausia naudoti vien tik Arabikos ar Robustos kavos pupeles.