Jautienos troškinys su grybais

Vakar, kai po valandos iš orkaitės pradėjo sklisti neapsakomai viliojantis jautienos troškinio kvapas, net užsimaniau jo paragauti! Mano pastangos buvo įvertintos kuo puikiausiai. Visada maniau, kad tokio tipo troškiniai yra šventinis patiekalas. Pavyzdžiui šis sultingas jautienos troškinys puikiai tiktų ant Kalėdinio stalo, antrą dieną. Kai kepto kalakuto kvapas namuose jau būna išgaravęs…

  • Trukmė: 30 min. ruošti, 3 val. troškinti, viso apie 3 val. 30 min.
  • Porcijos: 3-4 (nedidelės)

Ingredientai:

  • 500 g jautienos be kaulų;
  • 300 g šviežių grybų*;
  • 250 g šviežių morkų;
  • 2 nemažų svogūnų;
  • 3 vid. česnako skiltelių;
  • 500 ml grybų sultinio;
  • apie 200 ml sauso raudonojo vyno**;
  • gabalėlio (80 g) tikro sviesto;
  • tyro alyvų aliejaus;
  • šviežiai maltų pipirų;
  • žiupsnio druskos;
  • žiupsnio rozmarino;
  • žiupsnelio kumino;
  • lauro lapelio.
Jautienos troškinys su grybais
Jautienos troškinys su grybais
* Labai skanu su baravykais, bet brangu. Be to ir pasiūla prekybos centruose ne visada džiugina. Todėl aš gaminau su pievagrybiais, taip pat puikiai pavyksta!
** Naudojau Cabernet Sauvignon vynuogių rūšies.

Troškinio paruošimas

  1. Jautieną reikia supjaustyti stambiais kubeliais ir apkepti įkaitintoje keptuvėje, su šlakeliu alyvų aliejaus. Kai mėsa apkepa, sudėkite ją ant popierinio rankšluosčio ir palikite kuriam laikui.
  2. Paruoškite daržoves: nulupkite ir susmulkinkite svogūnus, sutrinkite nuluptas česnako skilteles. Morkas stambiai sutarkuokite, o pjaustydami pievagrybius galite nepersistengti, bus gerai, net jeigu supjaustysite juos tiesiog riekelėmis.
  3. Keptuvėje įkaitinkite pusę turimo gabalėlio sviesto, kai šis ištirps apkepkite jame svogūnus. Sudėkite grūstus česnakus, apkepkite kokią minutę. Tuomet sudėkite dalį grybų, taip, kad nebūtų keptuvėje per daug (grybams reikia erdvės, kad jie skaniai apkeptų). Taip po truputį sudėkite ir apkepkite visus grybus. Galiausiai sudėkite tarkuotas morkas ir gerai išmaišykite. Įdėkite likusį gabalėlį sviesto, leiskite jam ištirpt, išmaišykite viską.
  4. Į puodą sudėkite jautienos gabalėlius ir daržovių mišinį iš keptuvės. Įberkite druskos, pipirų, rozmarino ir kumino (nepersistenkite su kuminu, jis aitresnis už kmynus), pamaišykite. Užpilkite viską grybų sultiniu (naudojau baravykų). Įpilkite vyno, įmeskite lauro lapelį. Tiesą, aš dar įdėjau šaukštą su kaupu miltų, kad truputį sutirštėtų. Taip pakaitinkite puodą ant vid. ugnies kokias 10-15 minučių. Taip dariau todėl, kad dalis skysčio (bet tik labai maža dalis) išgaruotų, susigertų į daržoves ir mėsą.
  5. Tuomet supilkite visą masę į puodą, skirtą kepti orkaitėje. Įdėkite į iki 150 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę. Uždarykite dureles ir troškinkite apie 2-3 valandas. Patiekimui galite naudoti virtas bulves. Nepamirškite jas užpilti troškinio sultimis (bus gausiai skanu), o tuomet sudėti mėsą su daržovėmis. Pamatysite, kaip bus sultinga, o troškinio skystis gausis toks skanus, kad net norėsis viską išlaižyti su gabalėliu itališkos duonos. Bon Apétit!


Parašykite komentarą