- Paruošimas: 40 min
- Porcijos: 4
Ši labai skani charčio sriuba su jautienos faršu yra greit paruošiama, skani ir itin aromatinga. Šis receptas nėra tradicinis, nes tikra charčio sriuba turėtų būti gaminama su riebia jautiena ir verdama daug ilgiau. Aš šį kartą naudojau jautienos faršą, žinoma, puikiai tiks ir malta kiauliena.
Sriuba yra lengvai aštri, kiek rūgšti, idealiai sušildys ir pasotins vėsią rudens arba žiemos dieną (arba pavasario dieną, kol dar šalta). Charčio sriubą paskaninau tradiciniais “Chmeli suneli” prieskoniais bei slyvų padažu “Tkemali”. Jei šio ingrediento nerandate pirkti, tai vietoje jo galima įlašinti citrinos sulčių, o jei norisi kaukazietiško skonio – galima įdėti ir šiek tiek “Adžikos” padažo.
Kaip paruošti šią charčio sriubą su jautienos faršu?
Pirmiausia reikėtų keptuvėje apkepinti morką bei svogūną, kol jie šiek tiek suminkštės. Tuomet sudedame faršą ir jį apkepiname, kol nebebus raudonos spalvos. Į keptuvę sudedame aitriąją papriką, saldžiąją papriką, įberiame “Chmeli suneli” prieskonių, druskos, juodųjų pipirų bei viską pakepiname keletą minučių. Po to supilame pomidorus, slyvų padažą “Tkemali” ir viską gerai išmaišome.
Puode užkaičiame sultinį, supilame viską iš keptuvės, suberiame ryžius ir verdame, kol jie suminkštės, maždaug 15 minučių.
Per tą laiką, sausoje keptuvėje šiek tiek apkepiname smulkiai kapotus graikinius riešutus, kol jie šiek tiek apskrus. Riešutus, česnaką suberiame į puodą. Taip pat įberiame cukraus, šviežių kalendrų, petražolių, krapų. Leidžiame sriubai pastovėti maždaug 20 minučių. Bet apie viską plačiau pačiame recepte, tad einame prie jo.
Beje, 1 porcijos maistinė vertė – 275 kcal, angliavandenių 26,7 gramai, riebalų 9,9 gramai, baltymų 16,2 gramai.
Receptui reikės:
- jautienos faršas: 400 gramų (arba malta kiauliena)
- plikyti ryžiai: 100 gramų
- smulkinti konservuoti pomidorai: 1 skardinės (400 gramų)
- morkos: 1 (smulkiai supjaustome)
- svogūnai: 1 (smulkiai supjaustome)
- aitriosios paprikos: 1 (smulkiai supjaustome)
- saldžiosios paprikos: 1 (supjaustome nedideliais gabaliukais)
- graikiniai riešutai: 1 saujos (~40 gramų; smulkiai sukapojame)
- česnakas: 3 skiltelių (susmulkiname)
- sultinys: 1,2 litro
- slyvų padažas “Tkemali”: 3 valgomųjų šaukštų
- pomidorų pasta: 2 valgomųjų šaukštų
- “Chmeli suneli” prieskoniai: 1 valgomojo šaukšto
- susmulkintos šviežios kalendros, petražolės ir krapai: 1 saujos
- druska: žiupsnelio
- juodieji pipirai: žiupsnelio
- cukrus: žiupsnelio
- aliejus: šlakelio (kepimui)
Paruošimas
- Pirmiausia keptuvėje įkaitink aliejų ant vidutinės kaitros.
- Tada sudėk svogūną, morką ir pakepink maždaug 4 minutes arba kol jie suminkštės.
- Tuomet sudėk jautienos faršą ir jį apkepink, kol nebesimatys raudonos spalvos.
- Sudėk aitriąją papriką, saldžiąją papriką įberk “Chmeli suneli” prieskonių, druskos, juodųjų pipirų ir viską pakepink keletą minučių.
- Tuomet supilk pomidorus, slyvų padažą “Tkemali” ir viską išmaišyk.
- Puode užkaisk sultinį, supilk viską iš keptuvės, suberk ryžius ir virk, kol jie suminkštės, maždaug 15 minučių.
- Per tą laiką, sausoje keptuvėje šiek tiek apkepink riešutus.
- Riešutus ir česnaką suberk į puodą. Taip pat įberk cukraus, šviežių kalendrų, petražolių ir krapų.
- Leisk sriubai pastovėti maždaug 20 minučių.
- Patiek ir skanauk!