Sultingas netikras zuikis su grybais Velykoms

  • Paruošimas: 90 min
  • Porcijos: 8

Netikras zuikis (angliškai – meatloaf) – tai šiauriniuose kraštuose paplitęs itin patiekalas. Žinoma puikiai žinomas ir Lietuvoje.

Šį kartą pateiksiu dar vieną paprastą savo šeimos receptą, kurio išmokau iš tetos Nijolės. Šis tetos Nijolės “Netikras zuikis” visada gaudavo itin sultingas ir pas ją būdavo ruošiamas Velykoms.

Šis receptas nuo kitų internetinių skiriasi tuo, kad čia mėsos yra maždaug tik pusė tūrio. Todėl jei koks vaikas įprastai atstumia daržoves, tai šis patiekalas gelbėja viską: griežinėlyje “Netikro zuikio” yra porcija mėsos ir porcija daržovių.

Pagaminimui reikės turėti kepimui orkaitėje tinkančią gilią kepimo skardą ar pailgą indą, dubenį; gaminimą pagreitins daržovių kapoklė (jei jos neturite, puikiai tiks ir peilis).

Iš nurodytų ingredientų kiekių gaunasi maždaug 8-10 porcijų.

Beje, šiais netikrais zuikiais jau dalinausi anksčiau:
netikras zuikis su obuoliais, pagal Beatą;
senovinis netikras zuikis su kiaušiniu;

Einame gaminti!

Receptui reikės:

  • jautienos faršas: 500 gramų
  • kiaulienos faršas: 500 gramų
  • sausai išvalyti grybai: ~250-300 gramų (tiks pievagrybiai, baravykai ir panašiai)
  • svogūnai: 1 didelio arba 2 mažesnių (~200 gramų)
  • virtos pupelės: 400 gramų (tinka ir konservuotos, prireiks 1 indelio)
  • pomidorai: 2 (arba 2 valgomųjų šaukštų pomidorų pastos)
  • švelnaus skonio majonezas: 2-3 valgomųjų šaukštų
  • kiaušiniai: 2
  • druska: 1 arbatinio šaukštelio
  • šviežiai malti juodieji pipirai: 0,5 arbatinio šaukštelio
  • jūsų mėgstamos sausos prieskoninės žolelės: 1 valgomojo šaukšto (čiobrelis, mairūnas, raudonėlis, petražolės – galima ir nedėti)
  • tarkuoti džiūvėsėliai: 0,5 stiklinės (nėra būtina)
Padažui:
  • baltas vynas: 100 mililitrų
  • krakmolas: 1-2 arbatinių šaukštelių (nėra būtina)

Paruošimas

  • Pradžioje paruošk 190 laipsnių temperatūros (375°F) karštumo orkaitę.
  • Tada kapokle susmulkink grybus, svogūnus ir nukoštas pupeles.
  • Tuomet smulkiai supjaustyk pomidorus.
  • Dubenyje sumaišyk visus ingredientus, išskyrus džiūvėsėlius. Turėtų gautis minkšta, bet neskysta masė, kuri tinka formavimui.
  • Jei faršo masė kiek skystoka, pilk po vieną saują džiūvėsėlių ir vis pamaišyk, kol masė tampa tinkamo tirštumo.
  • Ant kepimo formos suformuok duonos kepalo pavidalo kepsnį.
  • Kepk orkaitėje neuždengus, maždaug 1 60 minučių. Termometru patikrinus “Netikro zuikio” vidurį, temperatūra turi siekti 77 laipsnius (170°F).
  • Patiek su virtomis bulvėmis ar bulvių purée, šviežių daržovių salotomis ar raugintais kopūstais.
  • Padažas: Iškepusio “Netikro zuikio” inde bus susidarę nemažai sultinio. Perkošk šį sultinį į mažą puodą per sietelį, statyk puodą virti virš mažos kaitros.
  • Puodelyje vyno suplak krakmolą, mišinį pilk į karštą padažą puode. Padažą maišydamas kaitink maždaug 2-3 minutes, kol sutirštės.
  • Pasiruoštu padažu apliek “Netikro zuikio” griežinėlius lėkštėse.
  • Jei gaminsi be krakmolo, tai padažą kaitink 5 minutėmis ilgiau, kad skystis nugaruotų. Toks padažas gausis skystesnis, bet taip pat labai skanus.

2 komentarai apie “Sultingas netikras zuikis su grybais Velykoms”

  1. Išmėginau. Tikrai be galo skanus. Pupelės (naudojau konservuotas) ir grybai (naudojau pievagrybius) čia puikiai tinka.

    Atsakyti
Average
5 Based On 2

Parašykite komentarą