Tikrai abejoju ar kada pas mano mamą buvo Kūčios be virtinukų su džiovintais grybais. Žinau, kad ir šiais metais ji gamins jų tiek sau, tiek kaimynei, kuriai jau nėra taip lengva stovėti virtuvėje. Visada ji naudoja Lietuvos miškų grybus, kuriuos ar tai pati, ar jos sesuo sudžiovina. Taip pat mama visada virtinukus verda ir pateikia su aliejuje lengvai apkepintais svogūnais. Kiek atsimetu, tai būdavo nepaprastai skanu!
Turkijoje rasti pirkti miško grybų yra tikrai sunku, nors šiais metais keliuose bloguose mačiau nuotraukose iš turgaus parduodamus kažkokius oranžinius grybus, kurių pavadinimo dabar net neatsimenu, bet žinau, kad ir Lietuvoje jie yra renkami. Tačiau tokie grybai nepasirodė šalia mano namų esančiame turguje, taigi čia karaliauja pievagrybiai, kurie yra gana beskoniai, ypač virti, tačiai ilgokai pakepinus, jie įgauna gana subtilų skonį, kuris puikiai tinka mamos gaminamiems virtinukams. O maža dalelė nuo manęs yra ta, kad aš juos nusprendžiau gaminti garuose, nes taip tešla išlieka tvirtesnė ir tiesą sakant skanesnė, beto, mažiau indų reikia plauti ( švenčių metu tai ypač aktualu). Taigi gaminam ir skanaujam!
- Porcijos: apie 25 virtinukai
Ingredientai:
Tešlai:
- 2 st miltų (1 st – 250 ml);
- 1/2 st vandens;
- 2 v.š. saulėgražų aliejaus;
- Žiubsnelis druskos.
Įdarui:
- 300 g pievagrybių;
- 1 poro;
- 1/2 svogūno;
- 1 a. š. krapų (gali būti šaldyti ar džiovinti, tik džiovintų dėkite mažiau);
- Druskos ir juodųjų pipirų;
- Saulėgražų aliejaus kepimui;
- 1 svogūno, krapų ir aliejaus pateikimui.
Pasiruoškite tešlą
- Į dubenį supilkite miltus, pagardinkite druska. Padarykite duobelę ir supilkite aliejų bei vandenį. Ranka pradėkite maišyti kol gausis vientisa masė. Jei kartais būtų per daug sausa, tai įpilkite dar 1-2 v.š. vandens. Tešlą perkelkite ant lygaus paviršiaus ir apie 5 minutes paminkykite iki elastingos masės. Uždenkite tešlą ir leiskite pastovėti apie 20-30 min.
Pasiruoškite įdarą
- Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Susmulkinkite porą. Grybus sutarkuokite arba jei norite smulkiai supjaustykite. Keptuvėje įkaitinkite 2-3 šaukštus aliejaus ir sudėkite svogūnus bei porus. Pagardinkite druska ir pipirais. Kepkite 5 minutes kol svogūnai suminkštės. Tada sudėkite tarkuotus grybus. Ant vidutinio karštumo ugnies kepinkite juos apie 15 minučių, kas kart pamaišant. Iš pradžių susidarys sultys, bet kepinant jos išgaruos ir grybai įgaus šiek tiek rusvą atspalvį. Pabaigoje suberkite krapus. Nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite.
Virtinukų paruošimas
- Tešlą padalinkite į 3 dalis. Imkite vieną dalį ir plonai iškočiokite. Išspauskite kiek telpa apskritimų (tam galite naudoti specialias formas arba paprasčiausiai didesnę stiklinę ar puodelį). Dėkite arbatinį šaukštelį grybų įdaro ir apskritimą sulenkite. Pirštais ar šakute stipriais suspauskite kraštus, jei mokate gražiai virtinukus raityti, tai imkite ir užraitykite, nes aš vis nesugebu to išmokti. Jei virtinukus virsite garuose, tai juos nesuguldykite, o pastatykite kraštais į viršų, lyg kokią gaidžio skiauterę. 🙂 Pagaminkite likusius virtinukus iš visos tešlos.
- Virimui garuose reikės keptuvės su dangčiu. Keptuvę gerai įkaitinkite ir įpilkite aliejaus kelis šaukštus. Sustatykite virtinukus ( po 8-9). Kepinkite virtinukų apačią kol pradės gražiai apskrusti. Tada pasiimkite 1/2 st vandens ir ją atsargiai supilkite į keptuvę. Iš karto užtenkite dangčiu, kad vandeniui garuojant, virtų virtinukai. Taip pavirkite apie 3-4 min ir tada nuimkite dangtį bei leiskite visam vandeniui išdaruoti (dar apie 2 min). Išimkite virtinukus ir pakartokite su likusiais.
- Pateikimui keptuvėje pakepinkite smulkiai pjaustytą svogūną, kurį pagardinkite druska. Lėkštėje paskleiskite kepintus svogūnus ir ant viršaus sudėkite virtinukus. Apiberkite smulkintais krapais.
Skanaus!