Marinuoti kelmučiai

Pirmiausia surūšiuokite kelmučius, pašalinkite sugedusius ir sukirmijusius. Kelmučius valyti nebūtina, užtenka gerai nuplauti po tekančiu vandeniu. Mažus palikite sveikus, didelius galima pjaustyti. Verdant kelmučius, įberkite žiupsnelį citrinos rūgšties, kad grybai nepatamsėtų.

Norėdami marinuoti kelmučius žiemai, naudokite sterilizuotus stiklainius ir dangntelius. Ruošinius padėkite į šaldytuvą arba vėsų rūsį, kur temperatūra ne aukštesnė kaip 5 °C. Jei marinatas stiklainiuose tapo drumstas, tokių grybų vertėtų atsisakyti.

Marinuoti kelmučiai su česnaku ir gvazdikėliais

Ingredientai:

  • 3 kg kelmučių;
  • 1½ šaukšto druskos;
  • 900 ml vandens;
  • 7 juodųjų pipirų;
  • 1 valgomasis šaukštas cukraus;
  • 5 skiltelės česnako;
  • 3 lauro lapeliai;
  • 5-7 gvazdikėliai;
  • 8 šaukštai 9% acto;
  • 1-2 šaukštai augalinio aliejaus.

Paruošimas:

  1. Virkite grybus verdančiame vandenyje 5 minutes. Išpilkite skystį, vėl užpilkite šaltu vandeniu, įberkite pusę šaukšto druskos ir virkite ant vidutinės ugnies dar 20-25 minutes. Išvirtus kelmučius sumeskite į kiaurasamtį.
  2. Kitame puode užvirinkite 900 ml vandens su druska, pipirais, cukrumi, česnako gabalėliais, lauro lapu ir gvazdikėliais. Užvirus įpilkite acto. Grybus supilkite į verdantį marinatą ir virkite 5 minutes.
  3. Kelmučius sudėkite į stiklainį kartu su skysčiu. Užpilkite aliejumi ir uždarykite dangtį. Kelmučiai bus paruošti per 3-5 dienas.

Marinuoti kelmučiai su krapais ir serbentų lapais

Marinuoti kelmučiai su krapais ir serbentų lapais
Marinuoti kelmučiai su krapais ir serbentų lapais

Ingredientai:

  • 1,4 kg kelmučių;
  • 1200 ml vandens;
  • 1 valgomasis šaukštas druskos;
  • 1½ šaukšto cukraus;
  • 5-7 žirneliai kvapiųjų pipirų;
  • 1-2 lauro lapai;
  • 3-4 gvazdikėliai;
  • 50 ml 9% acto;
  • Krapų skėtis;
  • 2-3 serbentų lapai.

Kelmučių paruošimas:

  1. Virkite kelmučius 5 minutes. Nupilkite skystį ir įpilkite 1200 ml vandens. Užvirinkite, įberkite druskos, cukraus, pipirų, petražolių ir gvazdikėlių. Virkite ant silpnos ugnies 25-30 minučių. Lauro lapą galima pašalinti po 10-15 minučių.
  2. Kai kelmučiai išvirs ir pradės leistis ant dugno, supilkite actą ir vėl užvirinus nukelkite nuo ugnies.
  3. Perkelkite grybus į stiklainį. Vėl užvirkite likusį marinatą. Į jį suberkite krapus ir serbentų lapus. Po 3-5 minučių virimo užpilkite grybus su marinatu. Uždarykite dangtį.

Ragauti grybus galėsite maždaug po mėnesio.

Marinuoti kelmučiai su cinamonu

Marinuoti kelmučiai su cinamonu
Marinuoti kelmučiai su cinamonu

Ingredientai:

  • 3 kg kelmučių;
  • 1 litras vandens;
  • 4 arbatinių šaukštelių druskos;
  • 2 šaukštai cukraus;
  • 6-7 žirneliai kvapiųjų pipirų;
  • 4-5 gvazdikėliai;
  • ½ arbatinio šaukštelio malto cinamono;
  • 3 lauro lapeliai;
  • 3 arbatiniai šaukšteliai acto esencijos 70%;
  • 1-2 šaukštai augalinio aliejaus.

Kelmučių marinavimas:

  1. Virkite kelmučius 5 minutes. Tada nupilkite vandenį, įpilkite švaraus vandens ir virkite dar 15-20 minučių ant vidutinės ugnies. Pašalinkite skystį kiaurasamčio pagalba, šiek tiek atvėsinkite ir išdėliokite grybus į stiklainius.
  2. Kitame puode užvirinkite 1 litrą vandens su druska, cukrumi, pipirais, gvazdikėliais, cinamonu ir petražolėmis. Praėjus kelioms minutėms po virimo, įpilkite acto ir palikite ant ugnies dar porą minučių.
  3. Grybus užpilkite paruoštu marinatu. Ant viršaus įpilkite augalinio aliejaus ir uždarykite dangtį.

Taip marinuoti kelmučiai bus paruošti per 7-10 dienų.

Kelmučių nauda

Kelmučių sudėtyje yra daug skaidulų, A, B, E grupių vitaminų ir askorbo rūgšties, mikroelementų ir riboflavino. Grybų vartojimas normalizuoja širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą, teigiamai veikia medžiagų apykaitą. Nepaisant to, kelmučiai vis dar yra sąlygiškai valgomi grybai, tai yra be tinkamo terminio ir kulinarinio apdorojimo jie gali pakenkti organizmui, sukelti virškinimo sutrikimus ir padidėjusį dujų susidarymą.



Parašykite komentarą