Risotto su pievagrybiais ir džiovintais baravykais

  • Paruošimas: 50 min
  • Porcijos: 2

Tenka pripažinti, kad jau tikrai senokai gaminau risotto, nors juos labai mėgstu. Praėjo gal jau net kokie 6 mėnesiai, o mano tempais tai labai daug. O šį kartą Jums pateiksiu savo labai pamėgtą variantą su pievagrybiais, džiovintais baravykais ir parmigiano sūriu.

Aš turiu tokių draugų, kurie nemėgsta risotto (rizoto), jie vis kartoja, kad tai tiesiog ryžių košė… galiu tik teigti, kad jie greičiausiai niekada iki šiol nėra paragavę tikro kokybiško risotto – lėtai ruošto su kokybišku sultiniu (man labiausiai patinka naudoti jautienos) bei visais skoniais ir tobulais aromatais – gero alyvuogių aliejaus, vyno, parmigiano, žolelių… risotto neįmanoma paruošti greitai, neįmanoma jo pašildyti ir galiausiai tikrai neįmanoma jo nemėgti…

Receptui reikės:

  • risotto ryžiai: ~4 espresso puodelių
  • džiovinti baravykai: 1 didesnės saujos
  • rudieji pievagrybiai: 350 gramų
  • svogūnai: 2
  • salierų stiebai: 2
  • česnakas: 5 skiltelių
  • parmigiano: 100 gramų
  • sultinys (naudoju jautienos)
  • baltas vynas: 1 taurės
  • alyvuogių aliejus
  • sviestas
  • grūsti pipirai
  • druska
  • džiovintas čiobrelis
  • petražolės

Paruošimas

  • Pradžioje džiovintus baravykus užpilk verdančiu vandeniu ir pamirkyk, kol gaminsi.
  • Tuomet į gerai įkaitintą keptuvę aukštais kraštais pilk aliejaus ir dėk sviesto, berk itin smulkiai smulkintą svogūną, salierą, česnaką ir kepk ant itin nedidelės kaitros, kad gerai “paprakaituotų”.
  • Po maždaug 15 minučių dėk sausus ryžius, padidink ugnį ir maišyk, kol ryžiai pradeda pokšėti bei pasidaro skaidroki (pakanka kelių minučių).
  • Tuomet pilk vyno ir toliau maišyk, kol alkoholis išgaruoja ir lieka tik vyno aromatas.
  • Už kelių minučių ryžiai sugers vyną, tuomet palaipsniui pilk sultinį ir vandenį, kuriame mirko baravykai, dėk druskos, sumažink kaitrą ir lėtai virk ryžius vis įpildamas sultinio ir pamažu leisdamas iš ryžių krakmolą (jei pritrūks sultinio, įpilk vandens, svarbu tik, kad ryžiai nepervirtų), užtruksi apie 15-20 minučių.
  • Paraleliai kitoje keptuvėje ant aliejaus bei sviesto kepk smulkintus pievagrybius, kiek vėliau sudėk mirkytus džiovintus baravykus, dėk čiobrelių, druskos, pipirų, kepk kol gražiai apskrunda.
  • Ryžiams baigiant virti, likus kelioms minutėms, į juos sudėk pakeptus pievagrybius su baravykais (dalį galima pasilikti papuošimui), išmaišyk.
  • Jau nukėlus nuo kaitros dar įdėk sviesto, tarkuoto parmigiano, berk susmulkintas petražoles, išmaišyk ir palik “susidraugauti” skoniams keletą minučių.
  • Į lėkštes dėk risotto, ant viršaus dėk grybų padažo, jeigu pasilikai, berk grūstų pipirų bei petražolių. Tikrai tobulas skonis… nei kiek neperdedu… Skanauk!

Parašykite komentarą