Džiovinti grybai puikiai išsilaiko, o maistine verte ir virškinamumu pranoksta raugintus ir sūdytus grybus.
Labai malonu, kad džiovinant išsaugomi visi grybų maistiniai privalumai. O grybų aromatas po džiovinimo labai sustiprėja. Džiovinti grybus galite orkaitėje, lauke, elektrinėje džiovykloje, virš dujinės viryklės, mikrobangų krosnelėje…
Kiek laiko džiovinti baravykus?
Rekomenduojamas džiovinimo laikas 5-7 val. Per pusdienį grybai turėtų išdžiūti. Džiovintus baravykus laikykite sandariai uždarytame inde, kad neužpultų maistinės kandys.
- Džiovintus grybus galima kepti, troškinti bei sumaltus vartoti kaip prieskonius.
- Džiovintus grybus geriausiai sunaudoti per 1-2 metus, ilgiau laikant blogėja grybų skonis bei aromatas.
Baravykų džiovinimas orkaitėje
- Baravykus atsargiai nuvalykite peiliu ir nušluostykite drėgna servetėle. Jokiu būdu neplaukite.
- Aštriu peiliu supjaustykite plonomis riekelėmis ir gražiai išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Folijos geriau nenaudokite, nes prie jos grybai džiūdami prilimpa.
- Skardą su grybais dėkite į orkaitę ir džiovinkite pradarę dureles ne didesnėje kaip 45 laipsnių temperatūroje.
- Galite įjungti režimą su vėjeliu. Apdžiūvus vienai pusei, apverskite ant kitos.
Baravykų džiovinimas džiovyklėje
Darbui reikia elektrinės džiovyklės, peilio, pjaustymo lentos, šviežių baravykų.
- Baravykus gerai išvalykite. Grybų prieš džiovinimą neplaukite.
- Grybus supjaustykite 2 mm storio griežinėliais. Išdėliokite vienu sluoksniu ant elektrinio džiovintuvo lentynų.
- Džiovinkite grybus, kol išdžius 55 °C temperatūroje 2–5 valandas. Džiovinti baravykai liečiant turi būti sausi.
Džiovintus baravykus laikykite sausoje, sandariai uždarytoje talpykloje, vėsioje ir tamsioje vietoje.
Kreminė baravykų sriuba
Trintą baravykų sriubą galima padaryti įvairiais būdais. Ji gali būti sodri, gali būti švelni, gali būti veganiška. Nors dar kaip ir neaišku ar grybai gyvūnai ar augalai. Padarius pagal šį receptą trintą, kreminę baravykų tirštsriubę nustebinsite net gurmanus. Juolab jei naudosite tik ką surinktus baravykus.
Patys geriausi baravykai šiai sriubai vidutinio amžiaus. Jų apačia jau ne balta, bet dar ne geltona. Ji žalsva. Tokie baravykai dar kieti, įgavę daug sodraus skonio ir kvapo. Nors skonius paryškinti verta įdėjus kiek džiovintų baravykų.
Ingredientai:
- 1 baravykas
- 0,3 kg bulvių
- 0,4 kg cukinijų
- 0,3 kg svogūnų
- 0,3 kg morkų
- 0,1 kg petražolių šaknies
- 70 g. džiovintų baravykų
- 2 šaukštai miltų
- 1 litras sultinio, puikiai tiks vištienos, daržovių sultiniai. Net sodrus jautienos sultinys nepermuš ir netgi pabrėš trintos baravykų sriubos skonį
- 100 g lydyto sūrelio
- 100 ml riebios grietinėlės
- Druska, kiek juodųjų pipirų
- Šaukštas aliejaus
- 100 g sviesto
Paruošimas:
- Troškinimo puode, sultinyje verdame pjaustytas daržoves. Bulves, cukinijas, morkas. Greičiau troškinam. Jei norim gauti mažiau tirštą sriubą naudojam dvigubai daugiau sultinio.
- Apkepam aliejuje pjaustytus svogūnus. Juos dedam į sriubos puodą.
- Dedam apšutintus, nuplautus ir vėliau supjaustytus ir apšutintus džiovintus baravykus. Apkepam porcijomis pjaustytus baravykus. Vieną porciją kepant įdedam miltus ir išmaišom. Porcijas dedam į sriubą.
- Įdedam pjaustytą petražolės šaknį. Įdedam druską.
- Nuimam nuo ugnies ir palaikom dešimtį minučių, sublenderiuojame.
- Vėl kaitinam, įdedam lydytą sūrelį ir įpilam grietinėlę, sudedam pipirus.