Turinys
Grikiai, mano nuomone, visada buvo stereotipiškai nuvertinami. Aš juos kaskart atrandu iš naujo, kai visokie pikantiški dalykėliai nusibosta ir norisi kažko paprasto. Paprastumas yra pats skaniausias. Na, patys pagalvokite: šviežios pomidorų, ridikėlių, agurkų ir krapų salotos su grietine, duonele traškia plutele su šaltu sviestu, sviestiniai sausainiai iš trijų ingredientų arba braškės su pienu. Šiandien, kai už lango pliaupė lietūs, iš džiaugsmo šokdindamas pievas ir laukus, aš atsiminiau kaip gera yra gaminti paprastą, jaukų, nebrangų ir skanų naminį maistą. Jei ir jus apims tokia nuotaika – išbandykite 🙂
- Trukmė: apie 60 min.
- Porcijos: 4
Ingredientai:
- 240 g birių grikių kruopų;
- 1 l grybų sultinio;
- 2 svogūnų;
- 4 česnako skiltelių;
- 4 vid. morkų;
- 2 saujų (apie 10-12 vnt.) pievagrybių;
- 1 nemažos raudonosios paprikos;
- gabalėlio sviesto;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- petražolių.
Paruošimas
- Į beveik užvirusį sultinį sudėkite grikius ir virkite apie 20 min. Tuo tarpu sugrūskite česnako skilteles ir susmulkinkite svogūną. Keptuvę patepkite gabalėliu sviesto, apkepinkite svogūną ir česnaką.
- Nuplaukite ir riekelėmis supjaustykite grybus. Morkas nuplaukite, nuskuskite ir sutarkuokite. Paprikas nuplaukite, išimkite sėklalizdes ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Į keptuvę pirma sudėkite grybus (dviem partijom), kai apkeps – morkas ir tik pabaigoje paprikas (ilgai kepdamos šios kartais tampa kartokos). Suberkite petražoles, pipirų, išmaišykite.
- Kepant daržovėms, dalį sultinio pasiskolinkite iš verdančių grikių ir supilkite į keptuvę. Kai grikiai išvirs sudėkite į lėkštę, o ant viršaus uždėkite troškinio. Galite pasūdyti, jei sultinys buvo baisiai nesūrus.
Skanaus!