Airijoje ir Jungtinėje Karalystėje yra tokie brangūs sausainėliai “shortbread butter cookies” dėl kurių kurį laiką ėjau iš proto. Lygiai tokių pat sausainių mačiau pirkti ir Vilniaus senamiestyje esančioje krautuvėlėje. Pamaniau, nusipirksiu, bet paėmusi į rankas 200g dėžutę ir pamačiusi jos kainą, greitai persigalvojau. Nusprendžiau, kad ir pati galiu tokių pagaminti. Kaip tariau, taip ir padariau – vakar vakare namai paskendo naminių sausainių kvape, o šįryt dar jautėsi jaukuma ir šviežumas, nutūpęs ant nosies kraštelio, pramerkus miegu apsnigtas akis.
Su kuo skaniausia?
Su braškiniu pienu, kakava arba juoda arbata su šviežios citrinos skiltele. Let’s make it!
Didžiausias sausainių pliusas tas, kad retai kada tokių šviežių gali rasti prekybos centruose ir kad jie labai greitai pagaminami, viens du trys – užmaišai tešlą, koč koč, iškočioji, šaut šaut pašauni į orkaitę ir po 15-20 minučių jau gali smaguriauti.
Ingredientai:
- 200g tikro sviesto (82-83proc.);
- 3/4 (170g) puodelio cukraus;
- 1 M/L kiaušinio;
- 1/2 a.š. citrinos aromato;
- 1 nutarkuotos citrinos žievelės;
- mažos vanilinės lazdelės šerdies;
- 100g grietinės, tirštos;
- 2 puodelių (220g) a. r. miltų.
🍪 Sviestinių sausainių paruošimas
- Sviestą, suminkštėjusį jau, supjaustyti kubeliais, sumesti į dubenį.
- Pridėti cukraus, įmušti kiaušinį ir išsukti viską.
- Tada sudėti grietinės, išmaišyti, įberti citrinos žievelės, aromato, vanilinės lazdelės šerdį, gerai išsukti tešlą, į kurią sudėti miltus.
- Miltų nedėti iškart, įmaišyt po truputį, o tada išminkyti tešlą, kuri būtų kiek trapi, minkšta, bet prie rankučių nebeliptų.
- Susukti tešlą į gumulą, padėti ant lėkštutės ir valgyti. Na gerai, suskus į gumulą, uždengti maistine plėvele ir padėti 60-80min. į šaldytuvą.
Ištraukus tešlą iš šaldytuvo
- kočioti ant miltais pabarstyto paviršiaus. Iškočioti lakštą, kuris būtų maždaug 3-4mm storio, pamerkus sausainių formelę į miltus, išspausti žiedelius, šunelius, širdeles ar kokias formeles ten naudosite. Aš šįkart apsistojau ties pačiomis paprasčiausiomis, nes, kaip žinote, “simplicity is the key”.
- Tada savo žalios tešlos sausainius reikia dėti į skardą, išklotą kepimo popieriumi arba silikoniniu kepimo padėkliuku. Jeigu norite galite dar patepti kiaušinio plakiniu arba juoda arbata ir pabarstyti cukraus granulėmis ar riešutais.
- Mano orkaitė nusprendi šiuos sausainius kepti (prieš tai įkaitusi) 160C (320F) laipsnių temperatūroje 15-20 min. (priklauso nuo storio, nuo to ar apskrudusių ar šviesesnių norite ir pan.).
Sausainiams atvėsti leiskite ant grotelių (jei neturite tiesiog išdėliokite šiaip) ir tada ragaukite. 🙂
4 komentarai apie “🍪 Naminiai sviestiniai sausainiai”