Varškės tortas su spanguolių putėsiais

Ši savaitė man buvo labai sunki. Užgriuvę ir nesibaigiantys darbai, pastovus laiko trūkumas, jausmas, kad nieko nebespėji. O kad būtų dar smagiau viską vainikuoja atsigulimas į ligoninę su mažąja. Ir spėk viską, kad nori. Oi išmuša tokios savaitės iš vežių, išmuša. Paskui reikia dar kelių savaičių, kad atsigautum ir viskas vėl stotų į savo vietas.

Bet labai tikiuosi, kad galėsiu greit atsikvėpti ir džiaugtis, ir viską spėti. Praeitą savaitgalį šventėme mano mamytės 60 – tąjį gimtadienį. Turėjome gražią šventę ir daug artimų ir brangių žmonių šalia.

  • Kepimo forma 23 cm skersmens
  • Porcijos 10
  • Užtruksite daugiau nei 1 val

Ingredientai:

Varškės sluoksniui:
  • 500 g riebios varškės;
  • 250 ml 36% grietinėlės;
  • 3 dideli kiaušiniai;
  • 3/4 stiklinės cukraus;
  • 1 šaukštelis vanilės pastos;
  • 3 šaukštai kvietinių miltų.

Spanguolių putėsiams:

  • 300 g spanguolių (tiks ir šviežios, ir šaldytos);
  • 1/2 citrinos išspaustos sultys;
  • 1/2 stiklinės cukraus;
  • 3 šaukšteliai želatinos;
  • 250 ml 36% grietinėlės.

Varškės sluoksniui naudojami produktai turi būti kambario temperatūros.

Paruošimas

  1. Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi, kraštus patepame sviestu. Kadangi tortas kepsis garų vonelėje, tai formą bent du kartus sandariai reikėtų apvynioti folijos lakštais.
  2. Pasigaminame torto pagrindą. Sausainius susmulkiname maisto smulkintuvu iki trupinių. Sviestą ištirpiname. Maišome su sausainių trupiniais. Gauta mase išklojame kepimo formos dugną. Dedame kepti į įkaitintą iki 170 * C T ir kepame 10 – 12 min, kol viršus gražiai apskrus.
  3. Varškės sluoksnis. Visus varškės sluoksniui skirtus produktus sudedame į maisto kombainą ir sutriname iki vientisos masės. Varškės sluoksnį paskirstome kepimo formoje ant sausainių pado.
  4. Orkaitės kaitrą sumažiname iki 150 * C T. Kepimo formą su tortu statom į kitą, didesnį gilų indą ir į tą indą pripilame verdančio vandens, maždaug iki pusės kepimo formos kraštų. Kepame apie 45 minutes, arba truputį ilgiau, jei varškės masė nesutvirtėjo per tokį kepimo laiką. Išjungiame orkaitės kaitrą ir paliekame pravėsti pradarę orkaitės dureles. Išimame tortą ir pilnai atvėsiname, tada dedame į šaldytuvą bent 1 – 2 valandoms, kad visiškai atšaltų.

Pasigaminame spanguolių putėsius

  1. Spanguoles, citrinos sultis ir cukrų suberiame į prikaistuvį. Kaitiname tol, kol cukrus ištirps, o spanguolių odelės sutrūkinės, išbėgs sultys. Pertiname visą masę per sietelį, kad neliktų odelių, o masė būtų tarsi tiršta piure. Želatiną užpilame keliais šaukštais vandens ir palaukiame, kol ji visiškai išbrinks. Pakaitiname želatiną vandens garų vonelėje, kol ši visiškai ištirps ir supilame į dar šiltą spanguolių piure (jei spanguolės jau atšalo, galite jas šiek tiek pašildyti). Viską gerai išmaišome ir paliekame atvėsti.
  2. Grietinėlę išplakame iki standžių putų ir dalimis (per tris kartus) įmaišome į spanguolių masę. Šiuos putėsius supilkite ant iškeptos varškės masės. Dedame į šaldytuvą bent 6 ar 12 val, kad gerai sustingtų.

Recepto šaltinis: kulinarinė knyga Nida Degutienė „Nidos receptai 10 metų drauge“.



Parašykite komentarą