Šviežių kopūstų apkepas orkaitėje

Šviežių kopūstų apkepas orkaitėje

Paruošimas: 10 min Gaminimas: 40 min Porcijos: 4 Ar patiekalo pavadinimas Jums skamba įdomiai? Dar iki šiol niekada nemėginote išsikepti apkepo su kopūstais? Tikrai rekomenduoju tai padaryti, nes titin skanu ir netikėta. Esu visiškai tikra, kad tie kas ragaus,, net nesupras, kad valgo kopūstų apkepą. Apie šį apkepą aš perskaičiau viename žurnale ir labai susidomėjau, … Skaityti toliau

Greitos ir gaivios daržovių salotos su kukurūzais bei avokadais

Greitos ir gaivios daržovių salotos su kukurūzais bei avokadais

Paruošimas: 10 min Porcijos: 1 Tai kone pačios paprasčiausios daržovių salotos kokias tik įmanoma sugalvoti! Nors ir paprastai paruošiamos, bet galutinis rezultatas tikrai ne prastas. Šių salotų skonių variacijos gali būti pačios įvairiausios, nes pats skonis priklauso nuo pasiruošto padažo. Šįkart aš pasirinkau rūgštų padažą, nes karštą dieną norėjosi kažko gaivesnio. Jeigu rūgštumo nelabai mėgstate, … Skaityti toliau

Skani pomidorų sriuba su ryžiais

Skani pomidorų sriuba su ryžiais

Paruošimas: 40 min Porcijos: 4 Tokia ryžių ir pomidorų (pomidorinė) sriuba yra gaivi, maistinga, greitai bei nesunkiai paruošiama. Joje yra ganėtinai daug daržovių ir įvairiausių skonių. Idealiausia tokią sriubą ruošti su šviežiais, prisirpusiais pomidorais. Jų odelės galite ir nelupti. Kitu atveju, reikėtų nuplikyti pomidorus. Jų odelė tada lengvai nusilups. Naudojant gerai prisirpusius pomidorus, cukraus galite … Skaityti toliau

Salotos su špinatais, kuskusu, feta ir burokėliais pagal Beatą

Salotos su špinatais, kuskusu, feta ir burokėliais pagal Beatą

Paruošimas: 30 min Porcijos: 2 Ir dar kartą burokėlių salotos. Šį kartą nusižiūrėtos Beatos laidoje. Iš tikrųjų salotas galėčiau valgyti labai dažnai. Taigi, dar vienas paprastas salotų receptas su burokėliais, feta sūriu, špinatais ir kuskusu. Gaunasi fantastiškai skaniai. Rekomenduoju išmėginti jau šios dienos vakarienei! Beje šiais labai patikusiais burokėlių salotų variantais jau dalinausi anksčiau: – … Skaityti toliau

Traškios žalių burokėlių salotos su feta pagal Jamie Oliver

Traškios žalių burokėlių salotos su feta pagal Jamie Oliver

Paruošimas: 20 min Porcijos: 2 Su feta sūriu bei kriaušėmis, pagal Jamie Oliver. Dar viena labai gera idėja su feta. Salotos pilnai vegetariškos, įdomios ir tikrai fantastiškai skanios. Nebijokit žalių, tai yra nevirtų burokėlių. Reikia rinktis nedidukus, kietus, o dar geriau šviežius, kurių geriausiu ieškoti turguje, bet randu ir prekybos centruose. Būtinai pamėginkite! Beje šiais … Skaityti toliau

Burokėlių salotos su kriaušėmis ir feta

Burokėlių salotos su kriaušėmis ir feta

Paruošimas: 15 min Gaminimas: 60 min Porcijos: 2 Kaip jau paminėjau ankstesniuose įrašuose apėmė manija atrasti labai skanių burokėlių salotų receptų, kurios tikrai patiktų visai šeimai. Tad pradėjau eksperimentus ir pačiais labiausiai pasisekusiais dalinuosi su Jumis. Šį kartą labai patikęs variantas su kriaušėmis ir feta sūriu. Tikras skanumėlis! O šiais labai patikusiais variantais jau dalinausi … Skaityti toliau

Keptų burokėlių salotos su feta ir gražgarstėmis

Keptų burokėlių salotos su feta ir gražgarstėmis

Paruošimas: 10 min Gaminimas: 20 min Porcijos: 2 Kad jau apėmė burokėlių salotų manija, tai pradėjau jas ruošti vos ne kiekvieną dieną. Šį kartą variantas su keptais burokėliais, feta sūriu ir gražgarstėmis. Tikrai nesunku pagaminti, o skonis fantastiškas. Labai patiko ir tikrai gaminsiu ateityje. O šiais variantais jau dalinausi anksčiau: – burokėlių salotos su feta … Skaityti toliau

Burokėlių ir fetos salotos su rukola ir graikiniais riešutais

Burokėlių ir fetos salotos su rukola ir graikiniais riešutais

Paruošimas: 10 min Porcijos: 2 Praėjusią savaitę vyras labai užsinorėjo burokėlių, nes pamatė, kad kolega itin skaniai suvalgė savo burokėlių salotas. Sako, nevalgėm jų jau šimtas metų. Tenka prisipažinti, kad burokėlius prisimenu tik vasarą, kai reikia gaminti šaltibarščius, bet juk tai fantastiška daržovė, su kuria galite sugalvoti pačių įvairiausių salotų variantų. Štai ir neseniai dariau … Skaityti toliau

Virtų burokėlių salotos su saldžiąja bulve, avinžirniais ir feta

Virtų burokėlių salotos su saldžiąja bulve, avinžirniais ir feta

Paruošimas: 10 min Gaminimas: 25 min Porcijos: 2 Tokios virtų burokėlių salotos paruoštos su saldžiąja bulve (batatais), fetos sūriu, avinžirniais, gražgarstėmis ir graikiniais riešutais gan sočios, tad jas drąsiai galima patiekti kaip pagrindinį patiekalą. Burokėlius šį kartą gamindama naudojau jau išvirtus, juos nusipirkau tiesoig prekybos centre, nes žinojau, kad vakar vakarienei neturėsiu laiko nei kepti, … Skaityti toliau

Skaniausi orkaitėje kepti burokėliai pagal Beatą

Skaniausi orkaitėje kepti burokėliai pagal Beatą

Paruošimas: 20 min Gaminimas: 60 min Porcijos: 8 Man šitaip iškepti orkaitėje pagal Beatą yra patys patys skaniausi. Idealiai tiks kaip garnyras, bet taip pat labai skanūs ir vieni, tiesiog užsibarsčius šiek tiek fetos arba ožkos sūrio. Taip pat tokie iškepti burokėliais labai tinka prie pačių įvairiausių silkės patiekalų, tad drąsiai juos galite rinktis ir … Skaityti toliau

Orkaitėje kepti karamelizuoti burokėliai pagal Beatą

Orkaitėje kepti karamelizuoti burokėliai pagal Beatą

Be galo gardus, itin lengvai pagaminamas ir labai universalus burokėlių pagaminimo būdas. Šitaip paruoštus burokėlius galima naudoti kaip užkandį prie sūrio, kaip priedą salotoms, sumuštiniams su rūkyta arba sūdyta lašiša, taip pat kaip garnyrą prie mėsos, žuvies, o taip pat be galo skanu patiekti su švediškais mėsos kukuliais. Jie tikrai taps pačia didžiausia vakaro žvaigžde, … Skaityti toliau

Cukinijos įdarytos grikiais

Įdarytų cukinijų grikiais receptas

Tai labai lengvas patiekalas , tiems kurie prisižiuri figūrą arba yra vegetarai. Šį patiekalą prieš kelis metus pamačiau vienoje kulinarinėje knygoje – man kaip grikių megėjai buvo privaloma jį išbandyti! Pabandžiusi iškart pamėgau šį derinį. Geriausia rinktis mažesnes cukinijas šiam patiekalui, taip įdarytos jos bus neištižusios ir atrodys labai gražiai patiekant. Jos gali būti naudojamos … Skaityti toliau

Orkaitėje keptos cukinijos su avinžirniais

Orkaitėje keptų cukinijų su avinžirniais receptas

Šios keptos cukinijos su avinžirniais yra puikūs jeigu norite pietums kažko lengvo, maistingo ir skanaus. Taip pat tai puikus būdas įtraukti į savo valgiaraštį gausiai jau pradėjusias augti cukinijas. Avinžirniai – augalinių baltymų, lecitino, B grupės vitaminų, vitamino C ir skaidulų šaltinis. Padeda normalizuoti žarnyno veiklą, reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, gerina odos būklę. Produktas įtrauktas … Skaityti toliau

Pupelių kotletai

Pupelių kotletų receptas

Vienas iš receptų siūlo sumalti virtas pupeles su svogūnais, kiaušiniu, druska ir prieskoniais, formuoti kotletus ir kepti juos aliejuje. Kitame recepte siūloma sumalti virtas pupeles su cukinija, svogūnais, česnakais ir kiaušiniu. Recepte taip pat nurodoma, kad pupelių kotletukai gavosi minkšti ir purūs. Pupelių kotletai yra naudingi sveikatai dėl jų ingredientų. Pupelėse yra daug magnio, kuris … Skaityti toliau

Falafeliai

Falafelių receptas

Šaunus Lietuvos jaunimas organizavo seminarą labai skambiu pavadinimu “Augalinė mityba”. Nepaisant kiek stringančios aparatūros, murmančių po nosimis pensininkų, renginį tikrai vadinu vykusiu. Buvo pateikta įvadinė informacija apie vegetarizmą ir veganizmą. Aš nieko naujo, žinoma, neišgirdau, bet laikas prabėgo tikrai nenuobodžiai. Rengėjams didelių diskusijų po paskaitos pavyko išvengti, nes palaikančių vegetarizmą buvo gerokai daugiau 🙂 Po … Skaityti toliau

Daržovių užkepėlė su sūriu

Daržovių užkepėlė su sūriu

Kai nusipirkau mažytį užkepėlės keramikinį indelį (žr. nuotr.) nekantravau jį išbandyti. Ruduo siūlo puokštę įvairiausių gėrybių: cukinijų, baklažanų, moliūgų, porų, salierų ir kitų gardžių daržovių. Paprastas daržovių troškinys ar užkepėlė yra puikus pirmasis patiekalas arba garnyras. Tai sveikas, nekaloringas ir nebrangus užkandis, puikiai tiksiantis ir vėlyvai vakarienei. Pasiruoškite šalia krepšelį šviežios, traškios itališkos duonelės ir gardžiuokitės. … Skaityti toliau

Kaip pagaminti humusą?

Kaip pagaminti humusą?

Humusas – tai Egiptietiškas patiekalas, dažniausiai naudojamas kaip užkandis ar padažas. Humusas – tai užkandis, pagamintas iš trintų avinžirnių, sumaišytų su tahini (sezamų aliejus) arba alyvuogių aliejumi, citrinų sultimis, druska, česnaku. Žodis humusas arabų kalboje reiškia „avinžirnis“. Humusu gali būti gardinamos salotos, sumuštiniai ar karštieji patiekalai, taip pat humusas gali būti valgomas su duonos gaminiais, traškučiais ir šviežiomis daržovėmis. Humusas yra ne tik skanus, bet ir pilnas sočiųjų riebalų rūgščių, vitamino B6, geležies, kalio, magnio, maistinių skaidulų ir yra puikus baltymų šaltinis. Avinžirnių užtepėlė puikiai tinka sveikos mitybos gerbėjams, dėl joje esančių sudėtingų angliavandenių bei mums būtinų nesočiųjų riebalų.

Humuso kalorijos ir maistinė vertė

Dažniausiai 100 gramų humuso turi apie 160-180 kcal, apie 6 g baltymų, 10 g riebalų ir 14 g angliavandenių. Žinoma, viskas priklauso nuo recepte naudojamų ingredientų.

Humuso paruošimas

Paruošimas: visus produktus sudekite į maisto procesorių ir sutrinkite (keletą sveikų avinžirnių galite pasilikti papuošimui). Malkite viską iki vientisos masės.  Jei norite, kad konsistencija būtų tirštesnė, bemaišant vis įpilkite truputėlį vandens. Turėtų gautis skystokos košės pavidalo. Kuo daugiau skysčio pilsite, tuo Jūsų humusas bus skystesnis.

Humusą galite laikyti sandariame indelyje šaldytuve iki 2 parų.

Humuso receptai
Paruoštas humusas namuose
Taigi, 13 skirtingų humuso variacijų:

Pateiksime net 13 humuso receptų, tad kiekvienas galės atrasti tai, kas tiktų jo ar jos skoniui.

Tradicinis humusas:

  • Viena skardinė avinžirnių;
  • 40 gramų tahini pastos;
  • 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 2 valgomieji šaukštai citrinos sulčių;
  • česnako skiltelė.

Humusas su feta ir špinatais:

  • Viena skardinė avinžirnių;
  • ½ puoduko susmulkinto fetos sūrio;
  • saujelė susmulkintų špinatų;
  • 2 valgomieji šaukštai citrinos sulčių;
  • žiupsnelis cinamono.

Juodųjų pupelių humusas:

  • Viena skardinė juodųjų pupelių;
  • Vienas raudonasis pipiras;
  • 2 valgomieji šaukštai laimo sulčių;
  • ¼ smulkintų kalendrų lapų;
  • Vienas arbatinis šaukštelis kmynų.

Humusas su pesto:

  • Viena skardinė avinžirnių;
  • 40 gramų tahini pastos;
  • 2 valgomieji šaukštai pesto;
  • 2 valgomieji šaukštai citrinos sulčių;
  • Vienas valgomasis šaukštas tarkuoto parmezano sūrio.

Humusas su žalumynais:

  • Viena skardinė avinžirnių;
  • ½ puoduko smulkintų baziliko lapų;
  • ½ puoduko smulintų petražolių;
  • ¼ puoduko smulkino peletrūno;
  • 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus.

Burokėlių humusas:

  • 400 gramų konservuotų arba virtų burokėlių;
  • 40 gramų tahini pastos;
  • 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 2 valgomieji šaukštai citrinos sulčių;
  • Viena česnako skiltelė.

Humusas su avokadu:

  • Viena skardinė avinžirnių;
  • Vienas sunokęs avokadas;
  • Vienas jalapeno pipiras;
  • ¼ puoduko smulkinto kalendros lapų;
  • 2 valgomieji šaukštai laimo sulčių.

Humusas su čili:

  • Viena skardinė avinžirnių;
  • 40 gramų tahini pastos;
  • 2 valgomieji šaukštai čili padažo;
  • 2 valgomieji šaukštai citrinos sulčių;
  • ¼ arbatinis šaukštelis citrinos žievelės.

Pupelių humusas su saulėje džiovintais pomidorais:

  • Viena skardinė pupelių;
  • ¼ puoduko saulėje džiovintų pomidorų;
  • 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 2 valgomieji šaukštai citrinos sulčių;
  • Vienas arbatinis šaukštelis džiovinto oregano.

Sojų pupelių humusas:

  • 400 gramų virtų sojos pupelių;
  • 40 gramų tahini pastos;
  • 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 2 valgomieji šaukštai citrinos sulčių;
  • Viena česnako skiltelė.

Humusas su alyvuogėmis:

  • Viena skardinė avinžirnių;
  • 75 gramų susmulkintų juodųjų alyvuogių;
  • Vienas smulkintas keptas raudonasis pipiras;
  • 2 valgomieji šaukštai citrinos sulčių;
  • ¼ puodelio smulkintų petražolės lapelių.

Švelnus humusas su jogurtu ir žolelėmis:

  • Viena skardinė avinžirnių;
  • 80 ml graikiško jogurto;
  • 1 arbatinis šaukštelis džiovintų petražolių;
  • ½ arbatinio šaukštelio česnakinės druskos;
  • 1 arbatinis šaukštelis džiovintų krapų.

Humusas su riešutų sviestu:

  • Viena skardinė avinžirnių;
  • 80 gramų riešutų sviesto;
  • 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 2 valgomieji šaukštai citrinos sulčių;
  • Viena česnako skiltelė.