Kad žirnių virimas nesukeltų jums neigiamų emocijų, pasinaudokite keletu naudingų patarimų.
- Prieš verdant žirnius, būtinai juos išrūšiuokite;
- Prieš verdant žirnius bent 6 valandas pamirkykite švariame šaltame vandenyje;
- Nemirkykite ilgiau nei 10 valandų, nes pradės rūgti;
- Po mirkymo būtinai nupilkite vandenį, o išbrinkusius žirnelius nuplaukite po šaltu vandeniu;
- 300 gramų žirniams paimkite 2,5-3 litrų vandens;
- Žirnius virkite ant silpnos ugnies;
- Būtinai pašalinkite putas;
- Gaminimo metu periodiškai įpilkite vandens, kuris išgaruoja;
- Nevirkite žirnių sūriame vandenyje. Druska dedama į jau išvirtus žirnius.
Kiek laiko virti žirnius?
Prieš virimą neskaldytus žirnius būtina pamirkyti vandenyje porą valandų. Be to, prieš virimo procesą rekomenduojama juos dar perlieti šaltu vandeniu. Virimo laikas – 1–1,5 valandos. O štai skaldytų žirnių galima nemirkyti – virti tiesiog iš karto. Jie išvirs kiek greičiau – nuo 45 min. iki 1 val.
Kaip virti žirnius?
Žirniai su spirgučiais prie alaus
Ingredientai:
- 400g. neskaldintų žirnių;
- 1 l vandens virimui;
- 2 česnako skiltelės;
- 200g. rūkytų lašinių;
- Druskos, pipirų.
Paruošimas:
- Žirnius geriausia užsimerkti iš vakaro.
- Puodą su pasūdytu vandeniu ir viena česnako skiltele užvirinti.
- Tada sudėti žirnius ir virti vis pamaišant apie 15 minučių. Stebėti, kad žirniai nepervirtų.
- Kai išvirs, žirnius supilti į kiaurasamtį, kad vanduo visiškai nuvarvėtų.
- Lašinukus smulkiai susipjaustyti ir pakepinti keptuvėje. Pabaigoje kepimo užbarstyti pipirais ir įdėti smulkiai pjaustytą česnako skiltelę.
- Spirgučius užpilti ant virtų žirnių.
Žirnių kepsneliai
Ingredietai:
- 200 g žirnių;
- 200 g avinžirnių;
- 100 g lęšių;
- 1 morka;
- 1 svogūnas;
- 2 česnako skiltelės;
- 2 kiaušiniai;
- 4 šaukštai miltų;
- 100 ml aliejaus;
- 200 g maltų džiūvėsėlių;
- Žiupsnelis petražolių, čiobrelių.
Paruošimas:
- Pabrinkinkite šaltame vandenyje lęšius ir avinžirnius.
- Lęšius virkite atskirai ir trumpai.
- Žirnius virkite ilgiau, kol suminkštės.
- Aliejuje pakepkite smulkintus svogūnus, morkas, česnaką.
- Išvirtus žirnius, avinžirnius ir kepintas daržoves sumalkite mėsmale.
- Į gautą masę, kad sutvirtėtų, įplakite 2 kiaušinius ir įdėkite 4 šaukštus miltų, prieskonių.
- Vėl viską išmaišykite, formuokite kepsnelius ir kepkite 10 min. karštuose riebaluose arba aliejuje.