Tobulų kiaušinių virimo paslaptis yra ne tik laike, tačiau ir kitose detalėse. Pirmiausia, nevalia kiaušinių dėti virti iškarto išimtų iš šaldytuvo. Taip padarius beveik garantuotai kiaušinį lupant dalis baltymo liks prilipusi prie lukšto.
Patarimai verdant kiaušinius
- Jei yra galimybė, geriausia anksčiau išimti kiaušinius iš šaldytuvo ir leisti sušilti iki kambario temperatūros.
- Nuplaukite juos prieš dėdami į puodą;
- Vandenį reikia pasūdyti (1 litras vandens – 1 valgomasis šaukštas druskos). Tokiu atveju net įskilęs kiaušinis neištekės.
- Kiaušinius panardinkite tik į šaltą vandenį. Nuleistas į verdantį vandenį, kiaušinis gali įskilti ir ištekėti baltymai;
- Verdant, kiaušiniai turi būti visiškai apsemti vandeniu;
- Kiaušinius virkite ant silpnos ugnies;
- Išvirus kiaušinius užpilame šaltu vandeniu;
Kiek virti kiaušinius?
Kiaušinio skystumas ar kietumas priklauso nuo to, kiek laiko verda kiaušinis:
- 2-3 min – itin minkšti
- 4 min – minkšti
- 5 min – vidutiniai
- 8 min – kieti
- 10 min – itin kieti
Kaip virti kiaušinius?
Kiaušinius reikėtų dėti į kambario temperatūros vandenį ir virti ant vidutinės ugnies. Tuomet yra mažiausiai šansų, jog jie skils virimo metu. Įdėjus į karštą vandenį ar ant itin stiprios ugnies, didesnė tikimybė, jog kiaušiniai skils. Vandeniui užvirus, primažinkite ugnį, jog vanduo vos vos kunkuliuotų.
Kaip išvirti skystą kiaušinį?
Minkštai virtų kiaušinių tryniai yra skysti, o baltymai ne iki galo sutirštėja. Taip pat galite švelniai pradurti apvalkalą ties buku galu, tik nelieskite viduje esančios plėvelės.
- Kiaušinius sudėkite į puodą ir užpilkite šaltu vandeniu, kad jo lygis būtų 2-3 centimetrais aukščiau už kiaušinius.
- Lengvai pasūdykite.
- Užvirinkite ant vidutinės ugnies.
- Nedelsdami išjunkite viryklę, uždenkite puodą dangčiu ir palikite kiaušinius viduje 1¹⁄2–2 minutėms.