Gira priskiriama prie naudingų fermentuotų produktų, nes ji gaunama natūralios fermentacijos būdu. Gira verdama naudojant miltus, salyklą ar džiūvėsėlius. Ryškesniam skoniui išgauti dedamos aromatinės žolelės, uogos ir vaisiai. Paruošime vieną populiariausių šio gėrimo variantų ir išbandysime tamsios giros receptą naudojant juodos duonos džiūvėsėlius.
Vanduo | 10 l |
Juoda duona (ruginė) | 1 kg |
Cukrus | 1 stiklinė |
Sausos mielės (greito veikimo) | 1 v.š. |
Priedai (razinos, džiovintos slyvos, mėta, serbentų lapai) | Pagal pageidavimą |
Paruoškite duoną
Duona yra giros džiūvėsėlių pagrindas, nuo kurių priklauso giros skonis. Galite gaminti gėrimą naudojant tik rugine duoną arba paimti juodą ir baltą per pusę. Tinka duona su kalendromis ar kitokia su prieskoniais ir ryškaus skonio.

Kad giros spalva būtų tamsesnė, o skonis ryškesnis, duoną reikia supjaustyti gabalėliais ir išdžiovinti orkaitėje iki rudos spalvos. Turėkite omenyje, kad balta duona pradeda degti anksčiau nei juoda duona, nes joje yra daugiau cukraus.
“Pažadinkite” mieles
Girai ruošti patogu naudoti sausas greito veikimo mieles. Kad jos „pabustų“, reikia užpilti nedideliu kiekiu šilto vandens su cukrumi ir palikti šiltoje vietoje 10-15 minučių. Skysčio paviršiuje turėtų atsirasti putos.
Padėkite girą rūgti
Reikia paimti švarų stiklainį ar puodą. Dėl patikimumo galite užpilti verdančiu vandeniu: taip sunaikinsite bakterijas. Ten supilkite džiovintus džiūvėsėlius, suberkite „pažadintas“ mieles su cukrumi ir užpilkite virintu kambario temperatūros vandeniu.

Dabar girą reikėtų palikti šiltoje vietoje raugti bent parą. Negalima sandariai uždaryti dangteliu: mielės turi kvėpuoti. Todėl užtenka girą nuo dulkių uždengti švaria šluoste arba marlės audeklu. Įsitikinkite, kad stiklainyje yra laisvos vietos, nes naminė gira gali ištekėti.
Pagardinam girą
Po dienos būsima gira turi būti filtruojama per marlę arba smulkų sietelį, kad neliktų duonos trupinių. Tada išpilstyta į butelius.
Palikite šiek tiek vietos: gira surūgs ir prisipildys dujų. Šiame etape galite dėti džiovintų vaisių (pavyzdžiui, razinų, raugerškių ar džiovintų slyvų). Lietuviškos virtuvės žinovė Karolina Puodžiūtė pataria užpilti mėtų ir serbentų lapų nuoviru. Paragaukite gėrimo ir, jei reikia, įpilkite cukraus. Faktas yra tas, kad fermentacijos metu mielės cukrų suvalgo, o gira gali gautis rūgšti.
Išpilstytą girą reikia palikti keturias-penkias valandas kambario temperatūroje, o tada įdėti į šaldytuvą. Paruošta naminė gira laikoma ne ilgiau kaip dvi ar tris dienas.
Įdomūs faktai apie giros naudą
- Manoma, kad gira gali padidinti vyrišką galią.
- Norint numesti svorio, ekspertai rekomenduoja gerti girą tuščiu skrandžiu. Tai paskatins skrandžio sulčių išsiskyrimą.
- Yra nuomonė, kad burokėlių gira turi galimybę atkurti kepenų ląsteles. Rekomenduojama vartoti sergant aritmija, hipertenzija.
- Giroje yra vitamino C, o tai padeda atsikratyti cholesterolio ir išvalyti kraujagysles. Dėl to pagerėja širdies ir kraujagyslių sistemos darbas.