Turinys:
Slyvas rekomenduojama laikyti ne ilgiau kaip 2-3 dienas prieš pradedant jas džiovinti. Geriausia, kad jos gulėtu pintuose krepšiuose (ne daugiau 16 kg). Didesnis kiekis sukelia vaisių puvimą.
Slyvų paruošimas džiovinimui
Norėdami tinkamai išdžiovinti slyvas, atsižvelkite į kai kuriuos patarimus:
- Džiovinimui geriau rinktis visiškai subrendusias arba šiek tiek neprinokusias slyvas. Pernokusios slyvos geriausiai tinka džemui ar uogienei virti;
- Norint greitai išdžiovinti slyvą, ji iš anksto blanširuojama. Blanširavimo laikas – 15-20 sekundžių. Blanširavimui naudojamas verdantis sodos tirpalas (1 litrui vandens imama 15 gramų sodos);
- Po blanširavimo vaisius gerai nuplaukite ir išdžiovinkite;
- Slyvas džiovinkite 50°C temperatūroje, o po 3 valandų pakelkite temperatūrą iki 75°C;
- Norint gauti kokybiškas džiovintas slyvas, džiovinimo metu 2 kartus darykite 4-5 valandų pertrauką, kad džiovinti vaisiai atvėstų;
- Slyvas galima džiovinti saulėje, orkaitėje ir elektrinėje džiovykloje;
- Džiovintos slyvos turi būti minkštos, elastingos, tačiau paspaudus neišsiskirti sulčių;
- Džiovintas slyvas laikykite kartoninėse dėžutėse arba popieriniuose maišeliuose sausoje, vėsioje, tamsioje vietoje.
Slyvų džiovinimas orkaitėje
Džiovinimo laikas: 10-12 valandų.
Tai kelių etapų procesas, reikalaujantis ypatingo dėmesio ir laiko.
- Kepimo skardą arba groteles išklokite kepimo popieriumi, kad slyvos nepriliptų. Vaisius paskirstykite vienu sluoksniu, kad jie nesiliestų vienas su kitu.
- Įkaitinkite orkaitę iki 50°C. Džiovinkite vaisius lygiai 5 valandas. Norint palaikyti oro cirkuliaciją, orkaitės duris būtina laikyti šiek tiek praviras.
- Po to įkaitinkite orkaitę iki 70 ° C ir džiovinkite slyvas 6 valandas.
- Pakelkite temperatūrą iki 76-82°C. Džiovinkite, kol slyvos pilnai išdžius.
Ar slyvos išdžiuvo lemia skonis. Tarp džiovinimo etapų išimkite slyvas iš orkaitės, leiskite joms visiškai atvėsti ir apverskite į kitą pusę.
Slyvų džiovinimas elektrinėje džiovykloje
Džiovinimo laikas: 14-16 valandų.
Slyvų džiovinimas elektrinėje džiovyklėje vyksta trimis etapais.
- Nustatykite 50-55 ° C temperatūrą, džiovinkite 4-6 valandas.
- Pakelkite temperatūrą 5-10°C ir tęskite procesą tiek pat laiko.
- Padidinkite temperatūrą iki 75-82°C, džiovinkite, kol išdžius. Paprastai tai trunka dar 4-5 valandas.
Džiovinimui slyvos gali būti supjaustytos griežinėliais, pusiau arba apskritimais. Slyvas išdėliokite ant grotelių su pjūviais aukštyn.
Džiovintų slyvų laikymas
Gerai išdžiovintas slyvas galima laikyti ištisus metus. Laikykite juos toliau nuo maisto produktų, turinčių stiprų kvapą. Geriausia laikyti sandariai uždarytuose stiklainiuose ar popieriniuose ir medžiaginiuose maišeliuose.
Džiovintas slyvas galima laikyti šaldytuve. Giliai užšaldžius galiojimo laikas gali būti pratęstas iki 2 metų. Tačiau džiovintas slyvas geriausia suvalgyti per šešis mėnesius.
Džiovintos slyvos naudojamos ruošiant daug įvairių patiekalų – tiek saldžių, tiek pikantiškų.
3 komentarai apie “Kaip džiovinti slyvas?”