Turinys:
Kvapnios, sultingos braškės yra tikras skanus vasaros malonumas. Tai jokiu būdu neprilygsta „plastikinėms“ braškėms, kurios visą žiemą parduodamos prekybos centruose. Tikras namines braškes iš sodo suvalgome per kelias minutes.
Daugelis nežino, ar galima braškes džiovinti elektrinėje džiovyklėje, orkaitėje ar lauke, nes jos labai sultingos. Tiesą sakant, tai yra priimtiniausias šių uogų paruošimo būdas žiemai. Džiovinimas nereikalauja jokių specialių žinių, išlaidų ir, kai kuriais atvejais, įrangos.
Braškių džiovinimas
Jei surinkote didelį derlių, tada ateina momentas, kai braškes neturite kur dėti, o braškynai duoda vaisių ir duoda. O jei jau pagaminote braškių uogienę, sandėliuką užpildėte braškių kompotais, o šaldymo kamerą – šaldytomis braškėmis, tuomet braškes galite išsidžiovinti namuose.
Džiovinant gausite kvapnius ir labai gražius braškių traškučius. Šie traškučiai gali būti naudojami papuošti desertus. Juos galima užplikyti arbatoje. Galima dėti į pyragus, bandeles ir keksus. Arba galima patiekti kaip natūralius saldumynus su žolelių arbata. Puikus skonis ir aromatas garantuotas!
Braškių blanširavimas sirupe (nebūtina)
Norėdami blanširuoti braškes, prieš džiovinimą uogos apverdamos su cukrumi. Kiekvienam kilogramui uogų reikia apie 600-700 gramų cukraus.
- Braškes nuplaukite, surūšiuokite, palikite sveikas arba supjaustykite dideliais gabalėliais.
- Sudėkite į gilų dubenį ir užpilkite cukrumi.
- Dubenį pastatykite į šaldytuvą, kur reikia palaikyti bent 12 val.
- Iš 400 gramų cukraus ir litro vandens išvirkite sirupą.
- Išimkite uogas iš šaldytuvo ir staigiai supilkite į verdantį sirupą. Verdame 8-12 minučių.
Po to paruoštos uogos metamos į koštuvą ir paliekamos nuvarvėti, kol nutekės visas skystis. Tada galite juos išdžiovinti pagal žemiau pateikta schemą.
Džiovintos braškės džiovyklėje
Norint tinkamai išdžiovinti braškes, jums reikia kiaurasamčio, vandens ir elektrinio džiovintuvo.
- Nuplaukite braškes. Nusausinkite. Nuplėškite kotelius.
- Supjaustykite braškes 2 mm storio griežinėliais. Išdėstykite vienu sluoksniu ant elektrinio džiovintuvo padėklų.
- Iš pradžių džiovinkite džiovyklėje 55 ° C temperatūroje ir galiausiai 70 ° C temperatūroje. Braškių džiovinimas užtruks maždaug 4 valandas. Džiovintos braškės yra paruoštos.
Braškių džiovinimas orkaitėje
Tai greitesnis, bet taip pat nemažai laiko reikalaujantis metodas. Bet uogos turės būdingą skonį ir aromatą, panašų į uogienę, kurią ypač mėgsta vaikai. Džiovinant braškes orkaitėje nereikia nieko ypatingo. Džiovinimo laikas 8-10val.
- Kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi arba pergamentu.
- Išdėstykite riekeles ar visas uogas taip, kad jos neliestų.
- Nustatykite 58-60 ° C temperatūrą. Laikykite orkaitėje uogas pusantros valandos sandariai uždarius dureles.
- Išimkite iš orkaitės, leiskite braškėms visiškai atvėsti. Kiekvieną skiltelę apverskite atskirai į kitą pusę. Jei reikia, pakeiskite kepimo popierių nauju.
- Tada susiraskite ką nors, kuo galite užfiksuoti praviras orkaitės dureles. Atstumas turėtų būti 3-5 centimetrai.
- Įkaitinkite orkaitę iki 45–52 ° C. Džiovinkite uogas kol išdžius, jas kas valandą atsargiai pasukite.
Džiovinkite braškes, kol jos taps kaip sausi traškučiai. Norint gauti vytintas braškes, džiovinimo laiką trumpinkite 2-3 valandoms.
Kaip saugoti džiovintas braškes?
Geriausias variantas yra sudėti džiovintas uogas į plastikinius maišelius ir sudėti į šaldymo kamerą. Taip jų galiojimo laikas siekia net 2-3 metus. Taip geriausia išsaugoti tas uogas, kurios anksčiau buvo virtos sirupe ir ne iki galo išdžiovintos. Tačiau yra ir kitų variantų.
- Stikliniai indai su nailoniniais arba metaliniais dangteliais.
- Keraminiai indai.
- Popieriniai maišeliai.
- Drobiniai maišeliai.
Sausas žaliavas, traškučius, jei jie gerai išdžiovinti, taip pat galima sutrinti į miltelius trintuvu ar kavamale. Geriausia laikyti stikliniame inde. Laikykite džiovintas braškes sausoje ir reguliariai vėdinamoje vietoje.