Turinys:
Spanguolės tinka ne tik kalėdiniam kisieliui virti, bet ir sveikatos sustiprinimui. Šios uogos plačiai naudojamos liaudies medicinoje dėl savo maistinių ir vaistinių savybių. Spanguolių sudėtyje yra net 25 mineraliniai elementai, daugiausia – kalis, kalcis, magnis, fosforas, manganas, geležis, jodas, cinkas, varis ir t.t., taip pat uogose gausu vitamino B2, B6, P, A, K1, folio rūgšties, todėl šias uogas patariama vartoti nuolatos.
Spanguolių kalorijos ir maistinė vertė
- Kalorijų kiekis: 32,5 kcal
- Baltymai: 0,5 g
- Riebalai: 0,2 g
- Angliavandeniai: 3,7 g
- Cukrus: 3,45 g
- Glikeminis indeksas: 45
Spanguolės liaudies medicinoje
Liaudies medicina vertina spanguolėse esančius pektinus, kurie pasižymi antibakterinėmis savybėmis, todėl šios uogos vartojamos sergant virškinamojo trakto ligomis. Taip pat pektinai lėtina aterosklerozę. Spanguolėse esantys flavonolai ir fenolinės rūgštys stiprina kapiliarų sieneles, didina kraujagyslių elastingumą ir mažina uždegiminius procesus. Uogose esančios ursolo ir oleanolo rūgštys pasižymi antimikrobiniu, žaizdas gydančiu ir tonizuojančiu poveikiu bei efektyviai gydo Adisono ligą. Šiose uogose yra leukoantocianų, kurie slopiną auglių vystymąsi, ir katechinų, kurie gydant auglius sustiprina rentgeno spindulių efektą. Amerikiečių mokslininkai nustatė, kad spanguolės turi ir priešvėžinių savybių.
Kuo naudingos spanguolės?
Spanguolės turi antioksidancinių savybių, todėl valgant šias uogas galima sumažinti širdies ligų ir vėžinių susirgimų riziką. Uogos taip pat naudingos patiriantiems stresą, dirbantiems fizinį arba protinį darbą, kadangi spanguolės daro teigiamą poveikį smegenims. Spanguolės taip pat padeda apsisaugoti nuo senatvinių neurologinių ligų ir silpnaprotystės. Uogose esantis vitaminas B teigiamai veikia ne tik nervų sistemą, bet taip pat yra naudingas nagams ir plaukams. O iš spanguolių gaminamas gėrimas mažina nuovargį, didina darbingumą ir suaktyvina smegenų darbą. Be to, spanguolės padeda sureguliuoti hormonų pusiausvyrą organizme.
Spanguolės teigiamai veikia žarnyną ir virškinimo sistemą. Šias uogas patariama vartoti po antibiotikų vartojimo, kai reikia atstatyti žarnyno mikroflorą. Spanguolės taip pat gerina apetitą, virškinimo procesą ir padeda gydyti gastritą bei sumažėjusį rūgštingumą. Uogose esanti biologiškai aktyvi medžiaga betainas padeda gydyti uogas ir mažina cholesterino kiekį kraujyje. Spanguolėse esantys flavonoidai ir polifenoliai mažina blogojo cholesterolio kiekį ir taip padeda išvengti aterosklerozės bei infarkto.
Spanguolių nauda pastebima ir dantenų ligų gydyme, nes uogose esančios medžiagos trukdo bakterijoms prisitvirtinti burnos ertmėje. Nepaisant to, kad panašių, dantenų ligas gydančių, medžiagų randama ir mėlynėse, manguose, persikuose, avietėse ir slyvose, jos neprilygsta spanguolių efektyvumui.
Spanguolės maiste
Dėl tam tikrų organinių rūgščių spanguolės ilgai negenda, todėl įsigijus šias uogas nereikia skubiai jų apdorotu ir valgyti jas šviežias. Būtent šviežiose uogose yra daugiausia naudingų medžiagų. Spanguoles taip pat galima paruošti ir žiemai – virti uogienes, šaldyti ar spausti sultis. Spanguolių sulčių nauda
Tiesa, spanguolių nauda gali mėgautis ne visi. Spanguolėse esančios rūgštys netinka sergantiems skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige bei kepenų ligomis, todėl trintas spanguoles ir grynas jų sultis šiems žmonėms patariama vartoti itin atsargiai. Tuo tarpu virškinamojo trakto sutrikimų turintiems žmonėms reikėtų atsargiau vartoti spanguolių kisielių ar morsą.