Turinys:
Kiaušiniai į savo valgiaraštį įtraukia ir sportininkai, ir sulieknėti trokštantys žmonės, kadangi jie suteikia organizmui reikalingų medžiagų – vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Kiaušiniai yra ypač naudingi augantiems organizmams.
Svogūnų kalorijos ir maistinė vertė
Kiaušinių nereikėtų dalyti į trynius ir baltymus, o valgyti juos tokius, kokie jie yra – maistingi ir naudingi organizmui. Kiaušiniai yra nekaloringi – viename kiaušinyje yra vos 75 kalorijos.
1 vnt. vidutinis 58g
- Kalorijų kiekis: 75 kcal
- Baltymai: 5 g
- Riebalai: 4,1 g
- Angliavandeniai: 0,1 g
- Glikeminis indeksas: 48
Kuo naudingi kiaušiniai?
Kiaušiniuose yra net 13 vitaminų – A, В1, В2, В6, В12, Е, D – folio, biotino ir nikotino rūgščių, metionino ir mineralų – geležies, kalcio ir kt. Viename vidutinio dydžio kiaušinyje yra 6,5 g baltymų, o tai sudaro 12% dienos normos vyrams ir 14% moterims. Kiaušinyje yra 6,4 g riebalų, kurie sudaro beveik 12% rekomenduojamos paros normos. Didžioji dalis kiaušinyje esančių riebalų yra trynyje, o baltyme jų yra mažiau nei 0,05%.
Kiaušinio trynyje yra ne tik baltymų ir riebalų, bet ir fosfatidų, geležies, kalcio, jodo, magnio, cinko, fosforo ir vitaminų A, D, E, B3, B12, biotino, folio rūgšties ir cholino. Vyrauja nuomonė, kad kiaušiniai didina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, tačiau tai yra mitas, todėl per dieną patariama suvalgyti vieną kiaušinį. Viename kiaušinyje yra maždaug trečdalis cholesterolio dienos normos, o jos viršyti nerekomenduojama.
Kiaušiniai yra naudingi akims ir padeda apsisaugoti nuo įvairių akių ligų, pavyzdžiui, geltonosios dėmės degeneracijos. Be to, įvairių tyrimų duomenimis, kasdien kiaušinius valgantys žmonės rečiau serga katarakta. Reguliarus kiaušinių vartojimas taip pat padeda išvengti kraujo krešulių ir insulto. Kiaušiniai be galo naudingi moterims. Mokslininkų teigimu, krūties vėžio rizika gali sumažėti iki 44% moterims, kurios per savaitę suvalgo bent 6 kiaušinius.
Kiaušiniai taip pat gerina atmintį ir stabdo plaukų slinkimą. Kiaušiniuose esantis cholinas saugo kepenis nuo riebalų sankaupų. Viename kiaušinio trynyje yra 300 mg šios medžiagos, o rekomenduojama paros norma yra 425 mg moterims ir 550 mg vyrams.
Kiaušinių vartojimas maistui
Kiaušinius reikia tinkamai apdoroti, kadangi netinkamai paruošti kiaušiniai gali sukelti salmoneliozę. Todėl prieš vartojimą kiaušinius reikia nuplauti, gerai pakepinti arba virti ne trumpiau nei 2 minutes. Jeigu kiaušinis buvo užkrėstas salmonelėmis, jos žūsta iš karto, kai trynys apdorojimo metu netenka tąsumo. Taip pat nerekomenduojama gerti šviežių kiaušinių, kadangi žalio kiaušinio baltyme yra tam tikrų medžiagų, kurios neleidžia organizmui iki galo pasisavinti kai kurių vitaminų. Po apdorojimo šios medžiagos išnyksta, o maistinė kiaušinio vertė beveik nepasikeičia – suryta tik 10% kai kurių vitaminų.
Kiaušinių patiekalai taip pat gali būti viena iš priemonių, padedančių atsikratyti nereikalingų kilogramų ir sulieknėti.
Kaip ir kiek laikyti
Žali kiaušiniai šaldytuve laikomi 28 dienas. Kietai išvirtą kiaušinį galima laikyti šaldytuve iki 20 dienų, kambario temperatūroje – 12 valandų.