Jūros kopūstų nauda

Šie augalai prisotinti pektinais, polisacharidais, baltymais, angliavandeniais, vitaminais A, C, D ir  grupės vitaminais, karotinu, jodu, kaliu, kalciu, bromu, geležimi, fosforu, cinku bei aliuminio druskų ir organinių medžiagų junginių. Jūros kopūstai taip pat turi omega-3 tipo riebiųjų rūgščių, aminorūgščių ir natūralių polisacharidų. 100g virtų jūros kopūstų vertė siekia vos 6 kcal. Mineralinių druskų kiekiu jūros kopūstai lenkia bet kurias kitas daržoves.

Kuo naudingi jūros kopūstai?

Jūros kopūstuose yra organizmui reikalingo azoto, bromo ir jodo. Bromas reikalingas smegenimis, kad būtų sklandžiai reguliuojami jaudinimo ir slopinimo procesai. Bromas teigiamai veikia nervų sistema ir padeda gydyti širdies ir kraujagyslių ligas, opaligę ir epilepsiją. Jūros kopūstuose esantis jodas itin reikalingas skydliaukei – čia yra daugiau nei pusė žmogaus organizme esančio jodo. Skydliaukė gamina tiroksiną, kuris skatina organizme oksidavimosi procesus ir užtikrina organizmo atsparumą įvairiems mikrobams. 100 g jūros kopūstų turi apie 50-70 mg jodo.

Jūros kopūstai
Jūros kopūstai

Jūros kopūstuose esantis kalcis padeda greičiau sugyti kauliniam audiniui esant kaulų skilimams arba lūžiams. Jūros kopūstai taip pat naudingi sergantiems prieskydinės liaukos ir kasos ligomis, kadangi juose yra nikelio ir kobalto. Jūros kopūstai teigiamai veikia širdies darbą, padidina širdies susitraukimų amplitudę ir slopina auglių vystymąsi. Jūros kopūstai taip pat mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir turi antikoaguliacinių savybių – stabdo kraujo krešėjimą ir trombų susidarymą. Jie taip pat reguliuoja virškinimo sistemos darbą ir padeda išvengti vidurių užkietėjimo.

Jūros kopūstų vartojimas

Jūros kopūstus patariama vartoti sergantiems širdies kraujagyslių ir smegenų ateroskleroze, hipertonija ir išemine širdies liga, mažakraujyste ir sumažėjus hemoglobino kiekiui kraujyje, onkologinėmis ir skyldiaukės ligomis, taip pat sutrikus skrandžio, žarnyno veiklai ir medžiagų apykaitai, lūžus kaulams, dirbantiems dideliu krūviu, jaučiant akių skausmą bei dirbantiems dideliu krūviu. Nerekomenduojama jūros kopūstų vartoti žmonėms, sergantiems inkstų ligomis ir plaučių tuberkulioze, taip pat nėščioms moterims.

Jūros kopūstai gali būti vartojami virti prie įvairių salotų, kaip garnyras prie mėsos ir kaip žuvies patiekalų pagrindas.

Kaip ir kiek laikyti

Džiovinti jūros kopūstai laikomi sausoje ir tamsioje vietoje trejus metus nuo pagaminimo datos. Kopūstai mažuose kibirėliuose dedami į šaldytuvą ir laikomi ne ilgiau kaip mėnesį. Sušaldyti jūros kopūstai šaldiklyje laikomi iki šešių mėnesių.



Parašykite komentarą