Spanguolė žydi gegužės-liepos mėnesiais. Sultingas, tamsiai raudonas uogas nokina rugsėjo mėnesį. Spanguolės mėgsta drėgnas, bet ne per daug šlapias vietas (pelkėtus miškus, pelkes, liūnus). Lietuvoje daugiausia auga Ignalinos, Švenčionių, Varėnos ir Marijampolės rajonuose. Lietuvos Mokslų Akademijos Botanikos institutas spanguoles bando sukultūrinti. Jos gerai auga ir dera saulėtose vietose.
Vaistams renkamos prinokusios uogos, iš jų išvalomos priemaišos, uogos laikomos 0°C temperatūroje. Tačiau galima laikyti ir induose užpiltas vandeniu.
Kuo naudingos spanguolės?
- Spanguolių uogos dar vadinamos šiaurės citrinomis, nes jose daug citrinos rūgšties.
- Uogose yra 4,22% angliavandenių (gliukozės, fruktozės), 4,85% organinių rūgščių (citrinos, benzoinės, ursolo, chino, oleanolinės ir kt.), glikozido vakcinino, 1,4% pektinų, antocianų, 40 mg% askorbino rūgšties, karotino, vitamino P (300-600 mg% ), B1, B2, PP, 14 amino rūgščių, mineralinių medžiagų (net 25 cheminių elementų), tarp jų daugiausia kalio, fosforo, kalcio, geležies, mangano, magnio, vario, jodo ir kt.
Manoma, kad žmogaus organizmas gerai pasisavina spanguolių uogose esančius mineralinius elementus. Be to, visose augalo dalyse yra raugų, o augalo žolėje — arbutino, kuris veikia antiseptiškai.
Spanguolių uogos ir jų sultys malšina troškulį, tonizuoja organizmą, didina darbingumą, gerina apetitą, virškinimą, ypač tinka tuomet, kai sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas. Tačiau jos netinka sergant opalige ir žarnyno gleivinės uždegimu, kai padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas. Jose esantys organiniai junginiai gydo kraujagyslių, širdies, kepenų ligas.
Spanguolės liaudies medicinoje
Liaudies medicinoje uogos valgomos nuo kraujavimų, jomis mažinama temperatūra, gydomi uždegiminiai procesai. Jos vartojamos gydant inkstų ligas antibiotikais ir sulfanilamidais. Ypač spanguolės tinka nuo hipertonijos, jos švelniai stimuliuoja kasos veiklą.
Spanguolių užpilas
Antžeminės augalo dalies užpilu gydomos skrandžio ligos, viduriavimas. Užpilui paruošti imama du valgomieji šaukštai lapų ir uogų mišinio, užpilama dviem stiklinėmis verdančio vandens, virinama 10 minučių verdančio vandens vonelėje, ataušinama, perkošiama ir geriama po pusę stiklinės keturis kartus per dieną.
Kur naudojamos spanguolės?
Šviežios ir perdirbtos spanguolės vartojamos maistui. Iš uogų spaudžiamos sultys, verdamos uogienės, daroma želė, morsas, marmeladas, sirupai, gira, kokteiliai, kisielius, gaivinantys gėrimai, likeriai, trauktinės. Šeimininkės deda uogų į raugiamus kopūstus ir kitus konservuojamus produktus.
Receptai su spanguolėmis:
[RSSImport display=”5″ feedurl=”https://valgome.lt/receptai/recipe-tag/spanguoles/feed/” use_simplepie=”FALSE” random_sort=”FALSE”]