Turinys
Iš spanguolių spaudžiamos sultys gerina apetitą ir gerina virškinimo sistemą: atstato žarnyno mikroflorą, stabdo puvimo ir rūgimo procesus, pasižymi antibakteriniu poveikiu. Dietologų teigimu, spanguolių sultys taip pat padeda sumažinti riebalų perteklių, tačiau kartu su spanguolėmis reikėtų vartoti linų sėklas arba linų sėklų aliejų.
Kuo naudingos spanguolės?
Spanguolės yra labai paplitusios liaudies medicinoje – jos naudojamos hipertonijos ir uždegiminių inkstų ligų gydime bei norint sumažinti kūno temperatūrą. Spanguolėse yra bioflavanoidų – pigmentų, padedančių atkurti pažeistas molekules, kurios susidaro organizmui naudojant daugiau deguonies. Spanguolės yra taip pat naudingos sergantiems nekompensuotu cukriniu diabetu ir šlapimo pūslės, inkstų bei peršalimo ligomis.
Kuo naudingos spanguolių sultys?
Tuo tarpu, spanguolių sultyse yra begalė natūralių vitaminų ir žmogaus organizmui reikalingų mineralinių medžiagų. Spanguolių sultyse gausu A ir C vitaminų, B grupės vitaminų, folio rūgšties, skaidulinių medžiagų, natrio, kalcio, kalio, fosforo, geležies, sieros ir kitų medžiagų.
Iš spanguolių spaudžiamos sultys turi tam tikrų savybių naikinti šlapimtakių bakterijas ir įveikti virškinamojo trakto virusus. Spanguolių sultys naudojamos šlapimo takų infekcijų gydime, kadangi jose esančios medžiagos neleidžia bakterijoms prilipti prie ląstelių. Neseniai mokslininkai atrado, kad spanguolės sukelia panašų poveikį ir bakterijų pilnoje burnos ertmėje. Burnos ertmėje esančios bakterijos išskiria rūgštis, kurios skatina dantų irimą ir lemia dantenų ligas. Amerikiečių mokslininkai nustatė, kad spanguolių sultys neleidžia bakterijoms prilipti prie dantenų ir stabdo bakterijų dauginimąsi.
Spanguolių sultys taip pat didina gerojo cholesterolio kiekį kraujyje. Sultyse yra antioksidantų, fenolinių junginių, kurie padeda apsisaugoti nuo širdies ligų ir mažina vėžio atsiradimo tikimybę. Spanguolių sultys padeda apsaugoti smegenis nuo neurologinių pažeidimų ir laisvųjų radikalų poveikio. Laisvieji radikalai gali sukelti motorinės ir kognityvinių funkcijų praradimo, kurios apima žmogaus gebėjimą gauti, perdirbti, atsiminti ir atkurti įvairią informaciją.
Spanguolių sultys pasižymi naudingomis savybėmis, tačiau į šias sultimis dažnai dedama gana daug cukraus. Daug cukraus turinčių sulčių vartojimą reikėtų apriboti iki vienos stiklinės per dieną arba rinktis visiškai natūralias sultis, sudėtyje neturinčias cukraus.
Spanguolių kalorijos ir maistinė vertė
- Kalorijų kiekis: 32,5 kcal
- Baltymai: 0,5 g
- Riebalai: 0,2 g
- Angliavandeniai: 3,7 g
- Cukrus: 3,45 g
- Glikeminis indeksas: 45
Kaip ir kiek laikyti
Naminės spanguolių sultys šaldytuve išsilaikys 5-7 dienas. Pirmą kartą atidarius pakuotę, hermetiškai uždarytas komercines sultis rekomenduojama laikyti šaltai ir suvartoti per tris dienas.