Slyvų uogienė su apelsinais

Kad mano mėgstamiausia slyvų uogienė nebūtų per saldi, mėgstu į ją įnešti šiek tiek citrusinių natų. Pavyzdžiui, idealiai tinka apelsinas. Šiandien aš jums papasakosiu, kaip lengvai ir greitai pasigaminti tokią uogienę be jokių papildomų pastangų.

Kuo naudingos slyvos?

Kaip ir bet kuriuose kituose vaisiuose, slyvose yra daug vitaminų ir jos turi teigiamą poveikį sveikatai. Jos naudingos vyrams, moterims ir vaikams.

  • Organizmui naudingų medžiagų koncentracija didesnė nei daugelyje kitų vaisių, o slyva praktiškai nedidina cukraus kiekio kraujyje.
  • Slyvos ir džiovintos slyvos dažnai naudojamos siekiant išvengti virškinimo problemų: jose daug maistinių skaidulų.
  • Slyvas pravartu įtraukti į lieknėjančių racioną, nes vaisiuose yra mažai kalorijų.
  • Slyvų mėgėjai rečiau kenčia nuo osteoporozės ar lūžių.
  • Teigiamai veikia kraujotakos, širdies ir kraujagyslių sistemas.
  • Slyvos turi stiprų antioksidacinį poveikį. Todėl reguliarus jų naudojimas gali apsaugoti nuo ankstyvo senėjimo ar lėtinių ligų paūmėjimo.

Ingredientai:

  • Slyvos – 1 kg;
  • Apelsinai – 1 vnt.;
  • Cukrus – 800 g;
  • Maltas cinamonas – 1 šaukštelis;
  • Gvazdikėliai (malti) – 2 žiupsneliai;
  • Citrinų rūgštis – 1 šaukštelis.

Uogienės paruošimas:

  1. Iš slyvų išimkite kauliukus, o vaisius supjaustykite griežinėliais.
  2. Išspauskite iš apelsinų sultys.
  3. Į slyvas įpilkite apelsinų sulčių ir šiek tiek žievelės.
  4. Supilkite cukrų, užvirinkite ir pusvalandį virkite uogienę ant silpnos ugnies.
  5. Proceso viduryje įberkite prieskonių ir citrinos rūgšties.
  6. Uogienę supilkite į švarius, sausus stiklainius.

Geltonųjų slyvų uogienė su apelsinu

Labai mėgstu virti geltonųjų slyvų uogienę, nes skonyje yra nuostabus rūgštumo ir saldumo balansas. O dar maloniau – jei paspalvinsite kokiu nors kvapniu citrusiniu vaisiumi. Man labiau patinka naudoti apelsiną, todėl papasakosiu daugiau šią uogienę.

Ingredientai:

  • Slyvos (geltonos) – 1 kg;
  • Apelsinai – 2 vnt.;
  • Cukrus – 800 g.

Uogienės paruošimas:

  1. Iš slyvų išimkite kauliukus ir susmulkinkite.
  2. Išspauskite iš apelsinų sultys.
  3. Į slyvas įpilkite cukraus ir apelsinų sulčių. Užvirinkite.
  4. Virkite uogienę pusvalandį ant silpnos ugnies ir supilkite į sterilizuotus stiklainius.

🍊 Kuo naudingi apelsinai?

Apelsinų minkštimas turi apie 12% cukrų ir apie 2% citrinos rūgšties. Apelsinus galima valgyti žalius, spausti iš jų sultis ar gaminti džemus. Juose gausu pektino, kuris gerina žarnyno darbą ir apsaugo jį nuo toksinų. Vaisius puikiai tinka detoksikacijos dietoms ir vienadienėms sulčių dietoms. Terpenai, esantys apelsinuose, turi antibakterinių ir antivirusinių savybių, puikiai sustiprina vitamino C poveikį, todėl apelsinus patartina valgyti peršalus, susirgus kvėpavimo takų ligomis ar gripu. Verta žinoti, kad reikėtų valgyti ne tik patį minkštimą, o ir baltą žievę. Balta žievė turi daug vitamino P ir pektino, padeda sumažinti, “blogojo” cholesterolio kiekį bei pašalina vidurių putimą. Apelsino žievę galima naudoti kaip prieskonį desertams ir konditerijos gaminiams.


Parašykite komentarą