Sužinosite
Turbūt galvojate kam džiovinti pomidorus, kai jų yra prekybos centruose? Turint daug pomidorų ir mėgstant džiovintus pomidorus šis pomidorų išsaugojimo būdas yra labai labai tinkamas. Džiovinti pomidorai konservuoti aliejuje gali laikytis ilgai. Turėsite skanių pomidorų net ir žiemą. Juos virtuvėje galima panaudoti vienus, užsidėti ant skrebučio, valgyti su makaronais, daryti salotas.
Pomidorų džiovinimas namie
Prieš išmokdami džiovinti pomidorus, turite išsiaiškinti, kaip tinkamai juos paruošti šiam procesui. Pomidorai yra gana sultinga daržovė, kurioje gali būti 93-95% drėgmės. Todėl džiovinimo procese daugelis susiduria su sunkumais, kuriuos galima išspręsti žinant paprastas taisykles.
Italijoje, kur džiovintais pomidorais nieko nenustebinsi, dažniausiai naudojama San Marzano veislė. Tradiciškai įprasta rinktis raudonas veisles, nes geltonosios turi daugiau sulčių. Tačiau šiuolaikinės namų šeimininkės dažnai atlieka eksperimentus, kurie duoda gerų rezultatų. Šviesių pomidorų skonis ir aromatas skiriasi nuo skaisčiai raudonų ar rudų – pabandykite, galbūt jums kaip tik to ir reikia.
Pomidorų pasirinkimas džiovinimui
Pirmiausia turėsite išsirinkti tinkamus pomidorus.
- Jų paviršius turi būti lygus, švarus, vienodas, blizgus, be pažeidimų, įlenkimų, kenkėjų ar puvinių.
- Rudos ar žalsvos spalvos dėmės rodo, kad pomidoras nekokybiškas.
- Pernokę pomidorai geriausiai tinka salotoms. Juose daug sėklų ir daugiau vandens.
- Renkantis pomidorus džiovinimui, geriausia teikti pirmenybę tiems, kurie yra mažo dydžio. Taip galite sutaupyti vietos ir tuo pačiu metu išdžiovinti daugiau žaliavos, nepaisant to, kokį metodą naudojate.
Kaip džiovinti pomidorus?
Norint tinkamai išdžiovinti pomidorus, mums reikės šviežių gerai prinokusių pomidorų, peilio, pjaustymo lentos, rankšluosčio, kiaurasamčio, daržovių džiovintuvo arba orkaitės.
Pomidorų džiovinimas orkaitėje
- Nuplauname pomidorus ir paliekame juos nudžiūti.
- Sausus pomidorus supjaustome vidutinio dydžio skiltelėmis (jei pomidoras labai mažas – daliname jį į dvi dalis, jei didesnis – į daugiau).
- Skilteles dedam į skardą, prieš tai ją iškloję kepimo popieriumi.
- Pomidorus pabarstome druska (druskos tiek, kiek beriame pomidorus valgydami žalius), prieskoninėmis žolelėmis.
- Skardą (arba kelias) pašauname į orkaitę, nustatome maždaug 60–70 laipsnių temperatūrą, praveriame orkaitės dureles ir taip paliekame pomidorus 8–10 valandų, pvz. nakčiai.
Pomidorų skilteles reikia apversti kas pusantros-dvi valandas. Atidžiai stebėkite, kad pomidorai per daug neišdžiūtų, o tuo labiau nesudegtų. Priešingu atveju jų nebebus galima naudoti maistui.
Sužinoti, ar pomidorai išdžiuvo, nėra sunku. Paimkite gabalėlį ir stipriai suspauskite jį pirštais. Jis turi būti gana tvirtas, bet nesutrupėti į dulkes. Tuo pačiu metu drėgmė neturėtų prasiskverbti iš vidaus. Jei orkaitėje yra konvekcinis režimas, tai labai gerai. Įjunkite, tai suteiks papildomos oro cirkuliacijos, o tai labai pagreitins džiuvimo procesą.
Pomidorų džiovinimas elektrinėje džiovyklėje
- Iš anksto supjaustytus, sūdytus ir pagardintus gabalėlius sudėkite ant džiovinimo grotelių.
- Pasirinkite režimą daržovėms ir vaisiams. Uždarykite džiovintuvą ir pradėkite procesą.
Priklausomai nuo pomidorų ir džiovintuvo modelio (žr. įrenginio instrukcijas), procesas gali trukti nuo penkių iki dvylikos valandų. Jei norite gauti ne džiovintus, o vytintus pomidorus, sumažinkite standartinį džiovinimo laiką maždaug per pusę.
Džiovintų pomidorų konservavimas
Sudžiovintus pomidorus jau turime. Paimame nedidelį puodą ir jame užverdame balto vyno actą (turėtų tikti ir paprastas actas su trupučiu vandens). Kai actas užverda į jį nedidelėmis porcijomis nardiname džiovintus pomidorus. Acte pomidorus palaikome tik keletą sekundžių ir ištraukę dedame tiesiai į išplautą švarų stiklainį.
Nuluptą česnaką taip pat panardiname į actą ir dedame į stiklainį kartu su pomidorais. Sudėję viską į stiklainius į juos pilame alyvuogių aliejų. Aliejus turėtų apsemti pomidorus, kuriuos dar truputį paspaudžiame, kad neliktų oro tarpų. Kai viskas padaryta, belieka stiklainius su visu turiniu pasterizuoti. Truputį prisukę dangtelius dedame stiklainius į verdantį puode vandenį ir pavirinam 15 minučių. Belieka gerai prisukti dangtelius ir palaukus bent mėnesį ragauti gurmaniškus pomidorus.
Rekomenduojame pasigaminti: