Šios duonos riekelė kuo puikiausiai tiks prie kavos ar arbatos puodelio vietoj pyrago gabalėlio. Produktų kiekis nurodytas vienam kepaliukui.
Plikiniui:
- 2 v.š. ruginio salyklo;
- 1 a. š. maltos kalendros;
- 1/2 a.š. maltų kmynų;
- 30 g viso grūdo ruginių miltų;
- 130 g verdančio vandens.
Į indą sudėti visus birius produktus, užpilti verdančiu vandeniu, gerai išmaišyti, kad neliktų miltų gumulėlių. Indą uždengti maistine plėvele, apvynioti keliais rankšluosčiais ir palikti 2-3 val. atvėsti.
Duonai:
- Atvėsinto plikinio;
- 200 g ruginio raugo;
- 200 g viso grūdo ruginių miltų;
- 170 g viso grūdo kvietinių miltų;
- 8 g druskos;
- 30 g medaus;
- 170 g vandens;
- 100-120 g džiovintų vaisių (aš dažniausiai lygiomis dalimis dedu džiovintas slyvas, abrikosus, spanguoles ir razinas).
Duonos paruošimas
- Viską, išskyrus džiovintus vaisius, sudėti į indą ir gerai išmaišyti. Paruoštą tešlą perdėti į aliejumi sutepti indą ir, uždengus maistine plėvele, palikti kildinti šiltoje vietoje maždaug 4 val.
- Džiovintus vaisius išplauti, nusausinti ir supjaustyti razinos dydžio gabalėliais.
- Į pakilusią tešlą sudėti džiovintus vaisius, išmaišyti ir sudėti į sviestu suteptą stačiakampę kepimo formą. Uždengti ir pastatyti šiltai 1-2 val., kol tešla dvigubai pakils. Tuomet pastatyti į 200 C įkaitintą orkaitę ir kepti 1 val.
- Iškepusią duoną išimti iš formos ir atvėsinti ant grotelių.
Skanios duonos kasdieninės!