Challah duona

Vakar gal beveik daugiau nei po metų įsijungiau Martha Stewart laidą ir kaip tik pasitaikė pirmoji naujojo sezono laida ( t.y. ji JAV buvo rodyta pernai, Turkijoje rodo metų senumo), ir toje laidoje Martha kartu su kepėja ir restorano-parduotuvėlės “Bakery” savininke Diane Margaritis kepė tradicišką žydišką duoną Challah, kuri gali būti ir be įdarų, gali būti ir su įdaru, tačiau yra gana saldi, todėl puikiai tinka saldesniems pusryčiams, duonos pudingams ar vakarui su pieno stikline. Kadangi man patinka duonos tokios mažiau saldžios, tai cukraus kiekį sumažinau ir nedėjau medaus, tai gavau sodrią baltą duoną puikiai tinkančia sumuštiniams su kremine varške, humusu ar jei tikrai norisi su uogiene.

  • Porcijos: 2 dideli kepalai

Ingredientai:

  • 2 v.š. sausų mielių;
  • ½ puodelio šilto vandens;
  • 4 v.š. cukraus;
  • 2/3 puodelio verdančio vandens;
  • 7 v.š. nesūdyto margarino, plius kildinimo ir kepimo formoms;
  • 2 a.š. druskos;
  • 3 dideli kiaušiniai;
  • 5 puodeliai miltų;
  • 1 didelis kiaušinio trinys;
  • saujelė moliųgo sėklų (nebūtina).

Gaminam:

  1. Mažame dubenyje sumaišykite šiltą vandenį, mieles ir cukrų, leiskite pastovėti kol suputos, apie 5 minutes.
  2. Dideleme dubenyje maišykite margariną, verdantį vandenį ir druską tol kol vanduo atvės, apie 5 minutes. Tada vieną po kito sudėkite kiaušinius. Kas kart gerai išmaišykite.
  3. Sudėkite mielių masę ir vėl išmaišykite. Tada dėkite 4 puodelius miltų ir maišykite kol viskas susijungs į vieną masę. Likusį 1 puodelį miltų dėkite iš lėto kol susiformuos minkšta tešlą.
  4. Perkelkite tešlą ant miltais apibarstyto plokščio paviršiaus ir toliau minkykite kol gausite elastingą tešlą, apie 7-8 min.
  5. Didelį dubenį ištepkite margarinu ir sudėkite tešlą. Uždenkite plėvele ir leiskite pakilti apie 1 valandą. Ištepkite 23cm kepimo formą margarinu.
  6. Tešlą padalinkite per pus. Tada kiekvieną pusę padalinkite į tris dalis, iš jų iškočiokite tris tešlos ritinėlius ir juos supinkite į pynę. Tą pynę sudėkite į kepimo indą, uždenkite maistine plėvele ir vėl leiskite pakilti 1 valandą. Tą patį padarykite su kitu tešlos gabalu (arba galite įdaryti cinamonu, cukrumi ir džiovintais juodaisiais serbentais, kaip rodė laidoje).
  7. Pakilus tešlai, ją aptepkite plaktu kiaušinio tryniu ir jei norite apibarstykite moliūgo sėklom.
  8. Įkaitinkite orkaitę iki 175C ir kepkite duonas apie 30-35 minutes. Leiskite atvėsti ir tada skanaukite.


Parašykite komentarą