Moliūgas – labai universali daržovė, puikiai tinkanti tiek kulinariniams virtuvės šedevrams, tiek konditerijoje. Šiandien mano virtuvėje moliūgu duona – sveika, be pridėtiniu priedu, minkštutėlė ir nepaparastai gardi.
Moliūgų minkštime gausu vitaminų. Moliūgų minkštime esanti askorbino rūgštis apsaugo nuo rudeninių peršalimo ligų, B grupės vitaminai žvalina, nuramina sudirgusią centrinę nervų sistemą, gydo nemigą, padeda naikinti spuogus, gražina plaukus, stiprina nagus. Moliūgų minkštime esantys vitaminai A ir E lygina raukšles, organizme stabdo senėjimo procesus, o vitaminas K, kurio praktiškai nėra kitų rūšių daržovėse, turi įtakos kraujo krešėjimui.
Ingredientai:
- 190g speltos miltų;
- 170g moliūgų piurė;
- 200ml sojos pieno;
- 80g baltojo cukraus;
- 80g rudojo cukraus;
- 65g aliejaus;
- 1/2 šaukštelio kepimo sodos;
- 2 šaukšteliai cinamono;
- 1/4 šaukštelio muskato riešuto;
- 1 šaukštelis acto;
- žiupsnelis gvazdikėlių;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimo eiga:
- Įkaitinti orkaitę iki 175 °C. Pasiruošti kepimo formą išklojant ją kepimo popieriumi.
- Sojos pieną sumaišome su actu ir paliekame 20-25 min pastovėti, kad sutrauktų.
- Tuo tarpu dideliame sumaišome miltus, druską, kepimo sodą bei prieskonius.
- Atskirame inde sumaišome moliūgų piurė, cukrų bei aliejų. Į šią masę supilti pastovėjusį pieną.
- Palengva įmaišyti sausus ingredientus kartu su šlapiais – nepermaišyti.
- Masę sudėti į kepimo formą, galima apibarstyti moliūgo sėklomis bei gliaudytomis saulėgražomis. Kepti 45-50 min.