Apelsinų masei:
- 2 vidutinio dydžio apelsinai (apie 400 g);
- 230 g vandens.
Apelsinus (su žievele) supjaustyti gabalėliais, užpilti vandeniu ir susmulkinti blenderiu.
Raugui:
- Paruoštos apelsinų masės;
- 300 g viso grūdo ruginių miltų;
- 200 g raugo.
Visus produktus sumaišyti ir palikti šiltoje vietoje visai nakčiai.
Duonai:
- Paruošto raugo;
- 160 g vandens;
- 30 g melasos arba salyklo sirupo;
- 11 g druskos;
- 300 g viso grūdo kvietinių miltų;
- 450 g kvietinių miltų I rūšies;
- 100 g džiovintų spanguolių.
Duonos paruošimas
- Visus produktus, išskyrus džiovintas spanguoles, sumaišyti ir minkyti apie 5 min.
- Paruoštą tešlą pastatyti šiltoje vietoje 3-4 val.
- Po to sudėti džiovintas spanguoles, išminkyti tešlą ir sudėti į sviestu suteptą kepimo formą.
- Galima duonoje padaryti įpjovimus ir paviršių apibarstyti miltais, sėklomis ar dribsniais.
- Duoną pastatyti šiltai 3-4 val.
- Kepimo formą uždengti ir 30 min. kepti 200 C įkaitintoje orkaitėje. Po to dangtį nukelti ir kepti duoną 1 val.
- Iškepusią duoną atvėsinti ant grotelių.
Skanaus!!!