Turinys
Rudi ir žalieji lęšiai turi riešutų prieskonį ir neišsiverda, nors juos reikia virti šiek tiek ilgiau, kol išvirs. Šios veislės gaminamos kaip garnyras, puikiai dera su šonine ir kiauliena.
Raudonieji lęšiai greitai virškinami, todėl naudojami sriuboms ruošti. Puikiai dera su įvairiais prieskoniais.
Juodieji lęšiai yra sodraus skonio ir nereikalauja prieskonių.
🥘 Patarimai gaminant lęšius
- Iš lęšių verdamos sriubos, gaminamos mišrainės, troškiniai.
- Raudonieji lęšiai labiausiai tinka sriuboms, košėms gaminti, jų nereikėtų dėti į mišraines, nes greitai suminkštėja.
- Prieš gaminant lęšius, juos būtina perrinkti, kad nebūtų akmenukų, tada nuplauti po šaltu vandeniu.
- Verdant lęšiams susidaro putos, kurias reikia nugriebti.
- Išvirtus lęšius šaldytuve galima laikyti 4-5 dienas.
🕗 Kiek virti lęšius?
Skirtingų veislių lęšiai turi skirtingą virimo laiką. Tai svyruoja nuo 15 iki 45 minučių, priklausomai nuo veislės.
Žalieji
Išvirti nepraranda formos, todėl puikiai tinka salotoms, troškiniams, įdarams. Virti apie 40–45 minutes santykiu 1:3.
Prancūziški žalieji
Grūdeliai net ir išvirę išlaiko tekstūrą. Virti apie 30 minučių santykiu 1:2.
Rudieji
Vieni populiariausių lęšių, kurių spalva gali varijuoti nuo švelniai rusvos iki tamsiai rudos. Virti apie 30–40 minučių santykiu 1:2.
Raudonieji
Labiausiai tinka tirštoms sočioms sriuboms, košėms ir prieskoniniams Azijos virtuvės patiekalams. Raudonaisiais lęšiais galima paįvairinti ir salotas, tereikia jų nepervirti. Virti apie 25 minutes santykiu 1:3.
Juodieji (Beluga)
Kaip garnyrą juos tinka patiekti prie mėsos, galima maišyti į įvairias salotas, patiekti su ryžiais ar keptomis daržovėmis. Virti 20–25 minutes santykiu 1:2.
🥄 Kaip virti lęšius?
Lęšiams išvirti reikės 1 stiklinės vandens, druskos (0,5 šaukštelio), puodo, metalinio sietelio. Lęšių ir vandens proporcijos yra 1: 2.
- 1/2 puodelio lęšių reikia išrūšiuoti ir gerai nuplauti po tekančiu vandeniu.
- Lęšius sudėkite į puodą ir užpilkite vandeniu.
- Užvirinkite. Sumažinkite ugnį ir leiskite užvirti ant silpnos ugnies, šiek tiek atidarę dangtį. Retkarčiais pamaišykite. Virimo procesas užtruks nuo 25 iki 40 minučių, priklausomai nuo veislės. Rudiesiems lęšiams laikas yra maždaug 40 minučių.
- Paskutinėmis minutėmis įberkite druskos.
Virti lęšiai yra paruošti.
🥄 Receptai su lęšiais
Lęšių sriuba su daržovėmis
Ingredientai:
- 1 stiklinė raudonųjų lęšių;
- 2 šaukštai aliejaus;
- 2 morkos;
- 2 svogūnai;
- 2 salierų stiebai arba pusė salierų gumbo;
- 2 česnakų skiltelės;
- 3-4 pomidorai arba 3 šaukštai pomidorų tyrės;
- 1 aitrioji paprika (tiems, kas mėgsta aštrų maistą);
- laurų lapelis;
- apie 2l vandens;
- maltų juodųjų pipirų, druskos;
- petražolių lapelių.
Paruošimas:
- Lęšius perrinkti, nuplauti ir nuvarvinti.
- Puode pakaitinti aliejų, suberti nuvalytas ir susmulkintas morkas, svogūnus, salierus, česnakus ir, nuolat maišant, patroškinti, kol daržovės suminkštėja.
- Sudėti nuluptus ir susmulkintus pomidorus, įdėti aitriosios paprikos ankštį, laurų lapą, suberti lęšius, užpilti karštu vandeniu, puodą pridengti dangčiu ir virti ant silpnos ugnies, kol suminkštėja lęšiai.
- Tada iš sriubos išimti aitriosios paprikos ankštį, laurų lapą, sriubą pasūdyti, įberti maltų juodųjų pipirų, dar keletą minučių pakaitinti, tada pilti į lėkštes, įberti susmulkintų žalių petražolių lapelių ir tiekti.
Lęšių košė
Ingredientai:
- Lęšiai 1 st. nevirtų;
- Bulvės 4 vnt.;
- Pomidorų pasta: 4 v.š.;
- Garstyčios 1 a.š.;
- Aitrioji paprika 1 a.š. ½;
- Druska 1 žiupsnelis;
- Česnakai 1 a.š. ¼ granulių;
- Petražolės 1 a.š. ¼ maltų, džiovintų.
Paruošimas:
- Lęšius perplaukite vandeniu ir suberkite į puodą.
- Įpilkite vandens 3 kartus daugiau, nei puode yra kruopų.
- Paskui sutarkuokite nuskustas bulves.
- Praėjus 15 minučių, į verdamus lęšius sukrėskite sutarkuotas bulves.
- Jei reikia, įpilkite dar šiek tiek vandens.
- Virkite vis pamaišydami dar 15 minučių.
- Sukrėskite pomidorų pastą, garstyčias, druską, maltą aitriąją papriką, česnakų granules ir maltas petražoles.
- Pamaišykite ir dar 3 min. patroškinkite.