Baravykas yra laikomas miško grybų karaliumi dėl savo unikalaus skonio, aromato ir maistinės vertės.
Apdorojimo metu dauguma grybų tamsėja, tampa juodi, keičia savo spalvą. O baravykas visada išlieka baltas. Baravykus kepa, džiovina, sūdo, marinuoja, šaldo, verda. Jie dažnai naudojami grybų sultiniams ruošti, nes baravykų sultinys netamsėja.
Kiek virti baravykus?
Gaminimo laikas priklauso nuo to, kaip toliau naudosite produktą. Be to, maži ir vidutinio dydžio grybai paruošiami greičiau nei dideli.
- kepimui – nuo 20 iki 30 minučių;
- užšaldymui – 15-20 minučių;
- sūdymui – 30-40 minučių;
- marinavimui – 30-40 minučių;
- sriubai – 30-40 minučių.
Šviežiai šaldytus grybus virkite 30–40 min., o šaldytus – 20–25 min. Džiovinti baravykai dažniausiai naudojami sriuboms, pavirinus 20 min.
Nustatyti, ar baravykai yra paruošti, nėra sunku: jie nusės į puodo dugną.
Prieš verdant, baravykus reikia praplauti ir išvalyti nuo nešvarumų. Šviežius baravykus per daug plauti negalima, ilgainiui vanduo įsisunkia į juos, grybai pavandenija, suminkštėja, praranda dalį aromato.
Baravykų nauda
Baravykai, kaip ir rudmėsės – vieni vertingiausių grybų, nes juose yra visų organizmui reikalingų aminorūgščių, beta karoteno, D, PP ir B grupės vitaminų.
Juose taip pat gausu vario, fosforo, cinko, seleno ir kt. Beje, baravykuose ypač daug lecitino, kuris mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Pasak dietologų, džiovintuose baravykuose baltymų yra daugiau nei jautienoje.
Bendras baravykų paruošimas:
Grybus nuvalykite, nuplaukite, supjaustykite. Dukart perplaukite pasūdytu vandeniu. Virti galite tiesiog pasūdytame vandenyje arba pridėti mėgstamų prieskonių: citrinos rūgšties, lauro lapų, cinamono, gvazdikėlių, kvapiųjų pipirų. Virdami nepamirškite nuo grybų nuimti susidariusios putos. Po to baravykai žiemai tinkami marinuoti ar kitaip konservuoti.