Balandėliai su bulguru

Gyvendama Turkijoje, beveik kas savaitę išgirstu, kad kažkas nemėgsta kopūstų, tačiau vis dažniau pastebiu prekybos centruose prie paruošto maisto skyriaus didžiulius dubenius tokių suktinukų arba lahana sarmasi. Nuo tradiciškų Lietuvoje mėgstamu balandėlių skiriasi tik tuo, kad jie yra be mėsos ir dažnai priskiriami zeytinyağlı patiekalams, o tai reiškia jie yra gaminami su gausiu kiekiu alyvuogių aliejaus, todėl gali būti pateikiami kaip šaltas užkandis, pašildžius ir paruošus aštresnį česnaku ir aitria paprika pagardintą padažą, puikiausiai tiks būti ir pagrindiniu patiekalu. Mano anyta taip pat juos nepaprastai mėgta, tik bėda, kad niekas iš jos vaikų jų nemėgsta, išskyrus mano šeimyną, todėl mums dažnai pasiseka ir ji tada mums atneša didelį dubenį tobulai susuktų balandėlių. Ji visada juos gamina su smulkiu bulguru, o pateikia su česnako ir alyvuogių aliejaus padažu. Tuo tarpu šis receptas labiau primena Gaziantep regijono dienose ragautus suktinukus, kurie gausiai buvo pagardinti paprikų pasta, kuminu, cinamonu, kvepiančiaisiais pipirais bei granatų sirupu. Kitavertus, viskas su granatų sirupu yra skaniau.

  • Porcijos: 4-6 asmenims

Reikia:

  • 1 kopūsto galvos (apie 1 1/2 kg);
  • 2st stambaus bulguro (galite naudoti ir ryžius);
  • 1 didelio svogūno;
  • 2 česnako skiltelių;
  • 1 valg.š. paprikų pastos;
  • 1 arb. š. pomidorų pastos;
  • 3valg. š. granatų padažo;
  • 1/2 arb. š. malto kumino;
  • 1/2 arb. š. malto cinamono;
  • 1/2 arb.š. maltų kvepiančiųjų pipirų;
  • 1 arb.š. džiovinto čiobrelio;
  • 2 valg. š. alyvuogių aliejaus;
  • saujelė petražolių;
  • 2 valg. kedrinių pinijų;
  • 2valg.š. džiovintų serbentų arba tamsiųjų vynuogių;
  • 2 lauro lapai.

Padažui:

  • 100 ml alyvuogių aliejaus;
  • 4 česnako skiltelės;
  • 1 val.š. paprikų pastos.
Balandėliai su bulguru - lahana sarmasi
Balandėliai su bulguru – lahana sarmasi

Gaminam:

  1. Kopūstą nuplaukite ir dėkite į puodą, užpilkite vandeniu. Virkite kopūstą kol viršutiniai lapai suminkštės. Kai viršutiniai lapai bus minkšti, juos nuimkite ir virkite kol kiti kopūstlapiai suminkštės.
  2. Paruoškite įdarą. Nuplaukite bulgurą šaltame vandenyje. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūną, česnaką. Dubenyje sumaišykite bulgurą, svogūną, česnakus, paprikų pastą, prieskonius (išskyrus lauro lapus), kedrines pinijas, džiovintus serbentus, smulkytas petražoles. Supilkite granatų sirupą. Pagardinkite druska ir pipirais. Įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus. Išmaišykite.
  3. Imkite vieną kopūstlapį, jei jis didelis, perpjaukite jį per pusę. Dėkite šaukštelį įdaro, užlenkite kopūstlapio kraštus ir suvyniokite suktinukus.
  4. Į puodą, kuriame virsite balandėlius, įpilkite šlakelį aliejaus, tada sudėkite susuktus balandėlius. Ant viršaus uždėkite lauro lapą, užpilkite vandeniu ir virkite apie 30 minučių kol įdaras visiškai išvirs.
  5. Pasiruoškite padažą. Nedideliame puodelyje įkaitinkite aliejų su paprikų pasta ir maišykite kol pasta išsimiašys, tada nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite smulkiai pjaustytus česnakus. Atvėsinkite.

Pateikite balandėlius šiltus su jogurtu arba česnaku ir aitriąja paprika pagardintu aliejumi. Skanaus!

[the_ad_placement id=”h2-4-desktop”][the_ad_placement id=”h2-4-mobile”]


Parašykite komentarą