Morenginiai pyragaičiai

Labai mėgstu kulinarines knygas ir žurnalus! Ne todėl, kad maištauju prieš technologijas, bet tiesiog man vis dar jos yra patogiausias ir greičiausias būdas rasti tinkamą receptą, kai tik kokia proga prispiria. Paskutiniais metais Lietuvoje pasirodė daug ‘saldžių’knygų, kuriuose išskirtinai tik kepiniai ir desertai. Beveik niekada nelendu į interneto platybes, nebent jau seniau būčiau kažką nusižiūrėjus. Mėgstu greitus, per daug nesudėtingus receptus, nes tokie dalykai man smagiausi. Vienas du ir – WOW!

Iš lietuviškų knygų mano lentynoje dvi dažniausiai naudojamos ‘saldžios’ knygos – tai Beatos Virtuvės Kepinių knygą ir Renatos Ničajienės “Nostalgiški skanumynai”. Prisipažinsiu, kad abi knygas gavau dovanų ir labai tuo džiaugiuosi, nes ir šiaip būčiau pirkusi, vien dėl jose esančių lietuviškų kepinių, tokių su kuriais užaugau, Beatos knyga dar turi ne vieną klasikinį ‘pasaulietišką’ receptą, tai tereikia pagalvoti, atsiversti ir pasigaminti.

Morenginiai pyragaičiai su citrininiu kremu
  • Porcijos: 20 pyragaičių

Reikia:

  • 3 kiaušinių baltymai;
  • 300g cukraus;
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus.

Citrininiam kremui:

  • 1 citrinos;
  • 3 kiaušinių trynių;
  • 1/2 st cukraus;
  • 50g sviesto;
  • 1/2 arb.š. vanilinio cukraus.

Gaminam:

  1. Kiaušinių baltymus kruopščiai atskirkite nuo trynių. Trynius atidėkite citrininio kremo gaminimui. Baltymus supilkite į dubenį ir pradėkite plakti. Po 2-3 minučių, kai baltymų tūris padvigubės, pradėkite berti cukrų ir vanilinį cukrų. Plakite nesustodami kol masė taps tiršta ir blizganti, cukraus gabalėliai bus ištirpę. Plakimas užtruks bent jau 10 minučių.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 100C. Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi.
  3. Išplaktą masę perdėkite į konditerinį maišelį (arba tiesiog standesnį maišelį, kurio kampą nukirpkite) ir suformuokite nedidelius morengus ant kepimo popieriumi ištiestos skardos.
  4. Kepkite orkaitėje apie 1 valandą, o tada orkaitę išjunkite, šiek tiek pradarykite dureles ir palikite atvėsti.
  5. Kol kepa ir vėsta morengai, pasigaminkite citrininį kremą (aš jau turėjau ankščiau pagamintą, tai ir jį sunaudojau). Nuo citrinos nutarkuokite žievelę, išspauskite sultis.
  6. Kiaušinių trynius, cukrų, žievelę ir sultis šiek tiek paplakite, sudėkite sviesto gabalėlius.
  7. Dubenį dėkite virš puodo su verdančiu vandeniu. Nuolat maišykite ir po 10 minučių turėsite gana tirštą kremą. Kai atvės, dėkite jį į šaldytuvą, kur labiau atvėsęs kremas dar labiau sutirštės.
  8. Prieš pateikiant, atvėsusius morengus sutepkite kremu. Užteks nedidelio kiekio, nes kitaip pradės pro šonus bėgti. Sutepkite ir pateikite. Skanaus!
[the_ad_placement id=”h2-4-desktop”][the_ad_placement id=”h2-4-mobile”]


Parašykite komentarą