Pyragėliai su kepinta jautiena

Vasara mano darbe prasidėjo su pokyčiais valgyklėlėje. Senieji valgyklos (o gal vistik kavinukės, nes ji visai ne tokia valgykla, kurią prisimenu iš savo mokyklos laikų) darbuotojai nusprendė daugiau nebetęsti savo darbo, tai jų vietą pakeitė vyrukas, kuris paskutiniu metu jau dirbo padėjėju, tai patvarkydavo klases pasibaigus pamokoms, tai kondicionierius įjungdavo ar išjungdavo ir pan. O tas vyrukas ne šiaip sau darbininkas, pasirodo jis daugiau nei 15 metų dirbo prekeiviniuose laivuose, tiksliau tų laivų virtuvėse, kur gamindavo jūreiviams. Tai įsivaizuokite žmogų su tokia patirtimi! Žinoma, jis puikiai įsijautė į savo darbą mūsų valgykloje. Pasirūpino kavos aparatu (ne tik arbatos, be kurios nei dienos Turkijoje), orkaite ir viskas prasidėjo! Kas dieną jis prikepa kelių rūšių bandelių, pyragų, o štai kartą iškepė šiuos ‘borekus’ – pyragėlius su kepintos mėsos įdaru.

Mes visi supuolėme juos ragauti, nes tikrai buvo skanu ir mes gal buvome išalkę. O iš tiesų juos labai paprasta iškepti namuose, tik jei turite ‘yufkos’. Yufka, tai plona tešla, fillo tešlos giminaitė, tik šiek tiek storesnė, ir ji paprastai naudojama nesaldiems kepiniams, kaip turkai sako, borekams kepti. Lietuvoje yufka yra parduodama Eastanbul parduotuvėse, tiesa, internetu ši tešla nepardavinėjama. Kitose šalyse yufką nusipirksite turkiškų arba Vidurio Rytų prekių parduotuvėse. O Turkijoje rasite visuose prekybos centruose, turguose šalia sūrių arba kiaušinių, tiesiog pamatysite didžiulias krūvas yufka lakštų. Turguje arba specialiose yufka parduotuvėse ji bus šviežiausia ir skaniausia. Jei kartais pirksite vakume, tai patarčiau prieš gaminant užkloti šiek tiek švariu vandeniu apipurkštu rankšluosčiu, nes tokiu atveju ji taps labiau lanksti ir vyniojant nesutrupės, todėl pyragaičiai gausis gražesni. Šviežios yufka nereikia niekuo apipurkšti, nes ji ir taip būna lanksti ir skani!

  • Porcijos: 4 asmenims/ 8 pyragėliai

Reikia:

  • 200g maltos jautienos;
  • 1 svogūnas;
  • 1 nedidelė raudonoji paprika;
  • druska ir juodieji pipirai pagal skonį;
  • žiubsnelis džiovinto čiobrelio;
  • 2 yufka lakštai;
  • 50 ml alyvuogių aliejaus;
  • 100ml vandens (arba pieno);
  • 1 kiaušinis;
  • 2 valg.š. sezamų ir juodgrūdės sėklų.

Gaminam:

  1. Nulupkite svogūną ir smulkiai supjaustykite. Papriką taip pat smulkiai supjaustykite.
  2. Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir sudėkite svogūną, papriką, maltą jautieną.
  3. Pagardinkite druska, juodaisiais pipirais, čiobreliu. Kepinkite apie 10 minučių ant nedidelės ugnies, kol mėsa bus iškepusi. Šiek tiek atvėsinkite. Galite įdarą pasiruošti iš anksto, gal net iš vakaro.
  4. Įkaitinkite orkaitę iki 190C. Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi.
  5. Yufka lakštus, kurie būna apskritimai, padalinkite į ketvirčius. Taigi gausite 8 ketvirčius iš 2 lakštų. Dubenėlyje sumaišykite vandenį ir aliejų. Imkite vieną yufkos lakšto ketvirtį ir aptepkite šiuo mišiniu. Plačiojoje lakšto pusėje apibarstykite 1-2 šaukštais mėsos įdaro.
  6. Paskleiskite vienodai, bet per daug nedėkite. Susukite tešlą į ritinėlį, pradedant plačiuoju kraštu. Ritinėlį susukite į apvalų pyragaitį. Pagaminkite likusius pyragaičius/borekus.
  7. Sudėkite ant kepimo skardos. Dubenėlyje išplakite kiaušinį ir juo aptepkite visus pyragėlius, apibarstykite sezamų ir juodgrūdės sėklomis.
  8. Kepkite orkaitėje apie 25-30 minučių kol gražiai apskrus. Pateikite šiltus, nors puikiausiai gali būti valgomi ir šalti. Skanaus!
[the_ad_placement id=”h2-3-desktop”][the_ad_placement id=”h2-3-mobile”]


Parašykite komentarą