Mėsos patiekalai labai skanūs, sotūs ir gana lengvai paruošiami. Jei dažnai klausiate savęs, ką pagaminti iš mėsos ir pavargote vien tik virti ar kepti paukštieną, čia rasite daugybę receptų su mėsa, kurie jums patiks.
Patiekalai iš mėsos labai skirtingi. Tačiau pagrindinis mėsos gaminimo kriterijus, be abejo, yra šviežia ir natūrali mėsa. Visada atkreipkite dėmesį į mėsos galiojimo datą.
Baltymais, kurie yra mėsoje ir patiekaluose iš mėsos, tad organizmas gerai ir greitai pasisavina.
Mėsos patiekaluose taip pat yra fosforo, kalio, geležies ir kitų naudingų mineralų.
Mėsą gali valgyti vaikai, taip pat ypač daug fizinio aktyvumo turintys žmonės.
Jautienos filė supjaustykite didelėmis plonomis riekelėmis, jas išmuškite, pasūdykite, pabarstykite pipirais ir palikite pusvalandžiui marinuotis.
Nupjaukite nuo duonos plutą, supjaustykite kubeliais, suberkite į dubenį ir įmuškite kiaušinį.
Aliejuje apkepkite supjaustytus svogūnus, sumaišykite juos su balta duona, pagardinkite smulkintais svogūnų laiškais ir čiobrelių šakelėmis.
Paruoštą masę užtepkite ant jautienos riekelių ir suvyniokite, sutvirtindami siūlu ar dantų krapštukais.
Supjaustykite lašinius ir juos paspirginkite aliejuje.
Zrazus sudėkite į įkaitintą keptuvę ir kepkite keletą minučių. Kai zrazai apskrus, juos užpilkite sultiniu, sudėkite spirgučius, baltą duoną, griežinėliais pjaustytą pastarnoką ir patroškinkite.
Pietums iškepkime orkaitėje keptą gležniausią vištienos krūtinėlę, įdarytą grybais. Vištiena gausis labai sultinga ir neįtikėtinai skani, todėl šį patiekalą galima saugiai patiekti ant šventinio stalo. Paruošimas labai paprastas, su šiuo receptų susidoros net pradedantieji virėjai. Kepimo laikas yra maždaug 1 valanda. Ingredientai: Vištienos filė – 3 vnt; Pievagrybiai – 300 g; Morkos – 1 vnt; … Skaityti toliau
Mėsą gaminu retai. Labai labai retai. Na, kokius 2-3 kartus per metus. Visų pirma, nėra poreikio – pati juk nevalgau, visų antra – sunku būtų gaminti valgomą maistą nelabai skonį įsivaizduojant. Tačiau vakar vėlai vakare maniškis ištraukė gabalėlį vištienos ir klausiamomis akimis prašė idėjų. Aš pasiūliau keletą ir pagaminau. Galiu trumpai pasakyti, jog tokie epitetai kaip … Skaityti toliau
Kai nusibosta visi tradiciniai viščiukų sparneliai, keptos filė gabaliukai su pirktiniu padažu ir ta pati skonių jūra, metas ieškoti kažko naujo. Nebūtina peršokti ant ančių kepenėlių pašteto ir serbentų putėsių, kartais užtenka pasidomėti kitų šalių kultūra, jų virtuvėmis ir pabandyti pasigaminti kažką, mums lietuviams, egzotiško. Jeigu dar nesate ragavę paukštienos kokosiniame padaže, išbandykite, galbūt atrasite kažką naujo … Skaityti toliau
Kokie keturi metai iš eilės vienintelis dovana kurios troškau Kalėdoms buvo sniegas. Ir dar norėjau, kad snigtų prieš Kalėdas, tam, kad šventinės nuotaikos prasidėtų kelioms savaitėmis anksčiau. Šiandien turėjau progos dalyvauti anties kepime, nors, tiesą pasakius, mieliau būčiau ruošus kokį nors mediterranean daržovių troškinį. Tačiau keptas viščiukas ar antis iš tiesų stereotipiškai priduoda Kalėdoms kalėdiškumo. Nors šiemet … Skaityti toliau
Iš orkaitės vis dar sklinda kažkoks naujas ir nepažįstamas keptų baklažanų kvapas. Visuomet grožėjausi šia daržove tik žvilgsniu, ir kažkaip, dėl man pačiai nežinomų priežasčių, nedrįsau kažko su ja pagaminti. Receptas labai paprastas, praktiškai tereikėjo naudoti viską ko buvo namuose ir kiek spontaniškai sukurti prieskonių derinį, kuris, galbūt, visai ir nederėjo, bet kaip paaiškėjo iškepus, … Skaityti toliau
Namuose, kaip niekad daug gurmaniškų maistinių dalykėlių, nepamiršdama kelių iš jų nusprendžiau padaryti gardų jautienos ragu su kinietiškom daržovėm, konservuotais bambukais, ryžiais ir tailandietišku padažu. Jeigu recepto sudėtis jūsų neišgąsdins – išbandykite ir, tikiuosi, neliksite nusivylę. Jeigu visų nurodytų ingredientų neturite, galite kai kuriuos išmesti (pvz. salierą, arba arachisų aliejų pakeisti įprastu). Ingredientai (dviems): 300 … Skaityti toliau
Nepaisant to, kad Vengrija laikoma guliašo gimtine, lietuvos namų šeimininkės sugebėjo pakeisti šį patiekalą taip, kad jis tikrai taptų mūsų nacionaliniu patiekalu.
🤔 Kas yra guliašas?
Lietuvoje guliašu vadina mėsą, supjaustyta smulkiais gabalėliais, kuri verdama dideliame kiekyje tiršto ir aromatingo padažo. Guliašas patiekiamas su įvairiais garnyrais – ryžiais, virtomis bulvėmis, troškintomis daržovėmis ir kt.
☝️ Patarimai ruošiant guliašą
Kad guliašas būtų sultingas ir skanus, turite skirti daug dėmesio mėsos pasirinkimui. Jei guliašui gaminti imate jautieną, turite paimti mentę, užpakalinės kojos minkštimą ar nugarinę.
Jei ruošiate kiaulienos guliašą, geriau pasiimkite sprandinę ar nugarinę, liesos kietos kiaulinos dalys netinka guliašui virti, nes tokiu atveju mėsa gausis per sausa ir kieta.
🥘 Kaip išsivirti skanų guliašą?
Svarbus dalykas: mėsa turi būti visiškai išvalyta nuo plėvelių ir kremzlių, gali būti palikti tik ploni riebalų sluoksniai.
Mėsa gausis sultingesnė, jei prieš troškinant ją šiek tiek pakepinsite. Tokia mėsa troškinama mažiausiai pusantros valandos.
Jei norite gaminti guliašą su daržovėmis, turite pasiimti daržovių tiek, kiek ir mėsos.
Guliašas ruošiamas puode su storu dugnu, pavyzdžiui, ketaus puode.
Norėdami gauti tirštą padažą, leidžiama vietoj miltų naudoti krakmolą,. Įmaišykite šaukštelį krakmolo šaltame vandenyje ir, maišydami, įpilkite skysčio į puodą. Jei padažas neatrodo toks tirštas, kokio reikia, pakartokite veiksmą.
🥄 Guliašo receptas
Taigi, norint pagaminti klasikinį jautienos guliašą, jums reikia 1 kg mėsos.
Nuplaukite mėsą po tekančiu vandeniu, supjaustykite mažais kubeliais (maždaug po 20 gramų), padėkite ant rankšluoščio, kad nuo mėsos nutekėtų vanduo, pabarstykite juodaisiais pipirais.
Įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejaus.
Meskite mėsą į keptuvę ir kepkite iki auksinės rudos spalvos.
Perkelkite mėsą į puodą.
Norėdami paruošti padažą, turite naudoti kitą keptuvę. Ant jos suberkite 2 šaukštus miltų, pakepinkite (miltai turėtų įgyti gražų auksinį atspalvį).
Smulkiai supjaustykite 2 svogūnus ir tiek pat morkų, pakepinkite keptuvėje, kurioje buvo kepta mėsa.
Į svogūnus ir morkas įpilkite kelis šaukštus pomidorų pastos, skrudintų miltų, viską išmaišykite. Gautą masę supilkite į mėsą.
Tada įpilkite vandens – kad mėsa būtų apsemta. Pasūdom ir įdedame maltus juoduosius pipirus.
Guliašą troškinkite ant silpnos ugnies pusantros valandos, nepamiršdami retkarčiais pamaišyti.
Kalbant apie patį receptą, tai seniai galvojau išbandyti paukštiena+garstyčios duetą, o štai prieš kelias dienas namie kepiau kukurūzinę vištą ir ryžausi ją “pagražinti” vokiškomis garstyčiomis. Iš orkaitės, net ir man tenka pripažinti, sklido neapsakomai gardus kvapas. Višta buvo suvalgyta tą pačią dieną vieno žmogaus. Taip, jums nepasivaideno – višta per vieną vakarą buvo suvalgyta vieno … Skaityti toliau
Triušio mėsa atsiranda tų žmonių racione, kurie atidžiai stebi ir prižiūri savo kūno svorį. Tokiame produkte nėra kenksmingo cholesterolio, triušio mėsa yra minkšta, subtilaus ir nuostabaus skonio. Triušienos mėsos maistinė vertė yra nedidelė, todėl ją galima naudoti net kūdikių maistui.
⌛ Kiek troškinti triušį puode.
Šios mėsos terminio apdorojimo trukmė yra bent viena valanda. Nors kai kuriais atvejais triušio troškinimas gali užtrukti 1,5–2 valandas. Visų pirma, troškinimo laikas priklauso nuo gyvūno amžiaus. Jauna triušio mėsa išsitroškins daug greičiau.
Patarimas! Troškinimui geriau rinktis triušės mėsą. Ji neturi specifinio kvapo ir visada bus švelnesnė ir skanesnė.
Nedaugelis namų šeimininkių žino, kad atskiroms triušio skerdenos dalims reikia skirtingo terminio apdorojimo. Priekinėje triušienos dalyje yra daugiau venų ir jungiamųjų audinių, atitinkamai, tokia mėsa yra šiek tiek kietesnė nei užpakalinė, ir jai prireiks daugiau laiko, kol ją paruošite.
🕙 Kiek troškinti triušieną orkaitėje?
Troškinimas trunka nuo vienos iki pusantros valandos. Atkreipkite dėmesį, kad triušį rekomenduojama troškinti uždarytame inde. Karščiui atsparią formą galite uždengti aliuminio folija arba naudoti katilą, puodą, molio indus.
Triušienos troškinimas turi tam tikrų niuansų. Tie, kurie dažnai troškina šios rūšies mėsą, žino, kad triušis turi gana specifinį kvapą, kurį reikėtų pašalinti. Į švarų vandenį galite tiesiog įpilti acto ir pamirkyti triušienos mėsą tokiame tirpale. Taip pat galite pagaminti nepaprastai skanų marinatą. Paprasčiausias būdas pasigaminti marinatą yra panaudoti actą, vandenį, lauro lapus, kvapiųjų pipirų žirnelius, druską.
Patarimas! Geriau marinatą pavirti kelias minutes ir atvėsinti. Tada į jį reikia panardinti triušio gabalėlius ir palikti porai valandų šaldytuve.
Idealų troškintos triušienos skonį pabrėžia raudonieji vynai, grietinėlė ir grietinė.
Vidutiniškai troškinimo procesas užtruks vieną valandą. Bet kokiu atveju turėtumėte patikrinti triušio mėsą dantų krapštuku. Jei dantų krapštukas sunkiai sulenda į mėsą arba yra rausvų sulčių, pailginkite troškinimo laiką.
Prie troškintos triušienos, reikia ir daržovių. Morkos, svogūnai ir įvairūs žalumynai laikomi ištikimais troškinto triušio palydovais. Taip pat galite pridėti bulvių, tačiau nepamirškite, kad tokio patiekalo maistinė vertė bus daug didesnė.
⌛ Kiek troškinti triušieną greitpuodyje?
Nustatę troškinimo režimą, triušienos mėsą galite paruošti per 90 minučių. Jūs galite paruošti kvapnų ir sultingą triušį net ir be specialių virtuvės įtaisų.
🍳 Kiek triušieną troškinti keptuvėje?
Pirmiausia gabalėliai lengvai apkepami, kol atsiranda gintarinė plutelė, tada užpilkite padažu ir troškinkite ant minimalios ugnies apie valandą.
Kuo mažesni mėsos gabalėliai, tuo greičiau mėsa išsitroškins. Nebandykite padidinti temperatūros, kad pagreitintumėte troškinimo procesą. Perdžiovinsite mėsą, kuri ir taip nėra per daug sultinga.
[the_ad id=”6308″]
Gardžiai troškintas Velykų triušis
🍲 Troškinta triušiena su moliūgais ir rozmarinu
Ingredientai:
švieži šaldyta triušio mėsa – 1 kg;
aliejus;
druska, malti pipirai;
sausas baltas vynas – 200 ml;
rozmarinas – kelios šakelės;
apelsinas – vienas;
česnakas – keturios galvos;
moliūgų minkštimas – 1 kg;
Paruošimas:
1. Pirmasis žingsnis – paruošti mėsą. Jei jaučiate specifinį kvapą, porą valandų pamirkykite triušio mėsą acto tirpale.
2. Tada mes nuplauname kiekvieną mėsos gabalėlį ir nusausiname servetėle.
3. Trintuvu ar skustuku pašalinkite nuo apelsino žievelę. Iš anksto nuplauname ir išdžioviname vaisiu.
4. Iš apelsino bet kokiu patogiu jums būdu išspauskite sultis.
5. Česnaką nuvalome. Mums prireiks apie 40 česnako skiltelių.
6. Nuvalykite moliūgą, išimkite šerdį. Supjaustykite minkštimą vidutinio dydžio kubeliais.
7. Atskirkite rozmarino lapus nuo stiebų. Galite naudoti džiovintus prieskonius.
8. Nedideliame kiekyje aliejaus apkepkite triušienos mėsą iki gintarinės plutelės. Tada triušio mėsą perkeliame į ugniai atsparų indą.
9. Į tą patį aliejų suberkite česnako skilteles. Retkarčiais pamaišykite, kepkite juos iki auksinės rudos spalvos.
10. Į keptuvę supilkite vyną, įpilkite šviežiai spaustų apelsinų sulčių ir rozmarino.
11. Visus komponentus aktyviai išmaišome, pasūdome. Įdedame apelsino žievelės ir maltų kvapiųjų pipirų. Kai tik padažas užvirs, po trijų minučių nuimame jį nuo viryklės.
[the_ad id=”6308″]
12. Ant triušienos sudėkite supjaustytus moliūgų gabalėlius.
13. Užpildykite viską padažu ir uždenkite indą dangčiu arba aliuminio folija. Svarbu sandariai uždaryti.
14. Nustatykite orkaitės temperatūrą iki 200 °. Troškiname patiekalą apie 80 minučių.
Kai už lango apniukę ir niūru, kaip niekad noriu šilto, naminio maisto, kuris suteikia jaukumo, tarsi antklode apgaubia ir sušildo iš vidaus. Vieno puodo patiekalai tokiomis akimirkomis laimi. Ir dažniausiai mane gelbsti didžiausias mano atradimas ketaus puodas. Dalinuosi su jumis labai paprastu, lėtu maistu. Kai sudedi viską į puodą ir gali atsikvėpti. Nepraėjus nei valandai … Skaityti toliau