Kokie keturi metai iš eilės vienintelis dovana kurios troškau Kalėdoms buvo sniegas. Ir dar norėjau, kad snigtų prieš Kalėdas, tam, kad šventinės nuotaikos prasidėtų kelioms savaitėmis anksčiau.
Šiandien turėjau progos dalyvauti anties kepime, nors, tiesą pasakius, mieliau būčiau ruošus kokį nors mediterranean daržovių troškinį. Tačiau keptas viščiukas ar antis iš tiesų stereotipiškai priduoda Kalėdoms kalėdiškumo. Nors šiemet man jo netrūksta. Todėl kad turiu baltą megztinį su raudonais briedžiukais, labai skanių kūčiukų ir karštų granato sulčių su prieskoniais bei apelsinais. O vakarienei šaunių filmų ir miniatiūrinių imbierinių sausainių.
Kepta antis kalėdoms
- Trukmė: pradėt ruošt iš vakaro
- Porcijos: 2.5-3 kg antis
Ingredientai:
Antienai:
- 2.5-3 kg sveriančios anties (paruoštos kepimui);
- žiupsnelio druskos;
- žiupsnelio cinamono;
- žiupsnelio imbiero;
- žiupsnelio muskato riešuto;
- 2 česnako skiltelių;
- 2 apelsinai (labai tinka „Clementine“).
Padažui:
- 2 stiklinės trintų konservuotų persikų;
- 100 ml granatų sulčių arba saldaus raudonojo vyno;
- 2 apelsinų sultys;
- žiupsnelio tarkuotos apelsinų žievelės;
- sicilietiškų čili pipiriukų žiupsnio;
- cinamono (pagal skonį, tik nepersistengiant).
Kalėdinės anties paruošimas
- Iš vakaro antį išdarinėkite, nuplaukite po tekančiu vandeniu, nusausinkite popieriniu virtuviniu rankšluosčiu. Įtrinkite prieskonių mišiniu (mišinį paruoškite iš druskos, imbieros, muskato riešuto, cinamono ir smulkiai trintų česnako skiltelių). Padėkite per naktį į balkoną 🙂 (jeigu temperatūra naktimis minusinė) arba į šaldytuvą.
- Prieš pat pietus, jei alkani katinai, įlipę pro balkoną dar nesuėdė anties, nusineškite ją į virtuvę. Į skardą su grotelėmis įpilkite šiek tiek vandens (sakykim, apie 200 ml), padėkite antį ant grotelių. Nuplaukite ir nulupkite apelsinus, supjuatsykite skiltelėmis. Prikimškite antį apelsinų skiltelėmis ir kepkite vidutinio karštumo orkaitėje apie 1 valandą. Tuomet, po valandos, padidinkite tempeatūrą, kad apskrustų anties odelė (apie 10-15 min.). Kai odelė apskrunda, apverskite antį. Ir kepkite dar vieną valandą vidutinėje temperatūroje, tuomet, prieš išimant antį temperatūrą vėl padidiname, kad antis apskrustų. Beje, nepamirškite kepimo metu pašlakstyti anties skardoje susidariusiomis sultimis.
- Paruoškite padažą: elektriniu maišytuvu sutrinkite konservuotus persikus. Į persikų masę išspauskite dviejų apelsinų sultis. Įmaišykite tarkuotos aplesino žievelės. Įpilkite 100 ml raudonojo vyno arba granato sulčių. Įberkite cinamono, čili. Padažą pašildykite ant silpnos ugnies. Supjaustę iškepusią antę, apliekite ją karštu padažu ir patiekite su apelsinų skiltelėmis.
Skanaus!!!
Persikų šerbetas
Kadangi po anties padažo gamybos liko konservuotų persikų, galima buvo tuo pasinaudoti ir pagaminti gaivaus ir lengvo deserto. Galite tai padaryti ir kitą dieną. Iš tiesų, persikų šerbetas toks paprastas ir skanus, kad tikrai nustebins netyčia užklydusius draugus. Galite patiekti su tarkuotu šokoladu arba aplieti kokius nors varškės pyragus.
- Trukmė: 5 min.
- Porcijos: 4
- Energetinė vertė: apie 110 kcal/porcija (be šokolado)
Ingredientai:
- kokių 6-7 užšaldytų, sirupe konservuotų persikų puselių;
- 1/2 apelsino šviežiai spaustų apelsinų sulčių;
- 1 šaukšto rudojo cukraus;
- saujos ledukų;
- tarkuoto šokolado (nebūtina).
Sumeskite viską į elektrinį maišytuvą ir suplakite. Supilstykite į indelius ir, jei norite, apibarstykite tarkuotu šokoladu.