Visai neseniai skaitinėjau senus receptus. Atsiminiau, kaip kadaise kepiau labai labai daug meduolių. Būtinai kepsiu ir šiemet, gal net ir daugiau. Tai gi, oficialiai pradedame Kalėdų Karštinę šventiniais receptais!
Tiesa, čia nėra visiškai originalus, klasikinis receptas. Kūčiukų esmė ta, kad jie turi būti be pieno, riebalų, kiaušinių. Tik mielės, vanduo, miltai, aguonos, galima šiek tiek cukraus įdėti. Tačiau šie kūčiukai daugiau pagerinti. Bet skanūs. Greitai jų nebeliko.
Pagerinti Naminiai Kūčiukai
- Paruošimo laikas – 15 min
- Kepimo/Virimo laikas – 20 min
- Visa gaminimo trukmė – 35 min
Ingredientai:
- 1 šaukštelio sausų mielių;
- apie 3 1/2 stiklinės miltų, persijotų;
- šaukštelio druskos;
- 1/2 stiklinės cukraus;
- 1 vidutinio kiaušinio;
- 1/2 stiklinės aguonų;
- 1/2 stiklinės šilto vandens;
- 100 g margarino, išlydyto;
- + papildomai miltų.
Kūčiukų paruošimas:
- Sumaišykite mieles su šaukšteliu cukraus ir 3 šaukšteliais šilto vandens. Palikite 10 minučių, kol masė padvigubės arba patrigubės, tai ženklas, kad mielės nesugedusios ir galime drąsiai jas naudoti.
- Didesniame dubenyje sumaišykite miltus su druska. Per vidurį padarykite duobutę. Įmuškite kiaušinį ir suberkite cukrų. Gerai ištrinkite tešlą. Įmaišykite aguonas. Supilkite šiltą vandenį su mielių mase ir išminkykite tešlą. Minkykite bent 10 minučių.
- Supilkite ištirpintą margariną (tik nepilkite karšto!) ir vėl minkykite tešlą. Tada tešlą sudėkite į miltais pabarstytą indą, uždenkite medvilniniu rankšluosčiu ir leiskite pakilti apie 3 valandas, šiltoje vietoje. Per tas valandas galite kartas nuo karto dar paminkyti tešlą.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200°C. Atsiplėškite po gabaliuką tešlos. Sukite tešlą tarp delnų į norimo storio juostą. Geriau plonesnę, nes kūčiukai dar iškils. Supjaustykite gabaliukais, sudėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepkite apie 10 minučių ar kažkas panašaus. Kol pasidarys dailios, aukso spalvos.
Skanaus!
Pastabos: iš tiesų, aš naudojau apie 3/4 stiklinės cukraus, nes mes mėgstame saldžius. Tačiau gal ne visi tikisi itin saldžių kūčiukų, todėl pusė stiklinės realesnis variantas. Dar labai skanu su ruduoju cukrumi, kardamonu, cinamonu. Mmm! Žodžiu, galima šiek tiek paimprovizuoti.
1 komentaras apie “Naminių kūčiukų receptas”