Virtinukai su mėlynėmis

Jau kelias dienas leidžiame Lietuvoje. Taigi ir pirmomis dienomis užsukau į Kėdainių turgų nusipirkti mėlynių, kurių kažkodėl pasiilgau. Mėlynės man kelia nostalgiją, nors būdama maža jų visai nemėgau, nes dėl neaiškių priežasčių mėlynių uogienė mane visada pykindavo. Tiesa ir dabar uogienės nemėgstu, bet šviežios mėlynės pyragėliuose ar tiesiog valgant jas šaukšteliu man labai patinka. Žinoma pirmą kartą užsukus į lietuvišką prekybos centrą, aš nupėdinau pasižvalgyti kulinarinių žurnalų (knygynus planuoju ateinančią savaitę aplankyti) ir aišku įsigijau, jų tarpe Virtuvės žurnalas, kuriame radau sentimentus sukeliantį virtinukų receptą su mėlynėmis.

[the_ad id=”6308″]

Aš virtinukus gaminu rečiau nei retai, o ir nemoku taip gražiai jų užraityti, vis sakau todėl, kad esu kairiarankė, nes mamai tai puikiai pavyksta. Todėl šį rytą mama ir juos raitė. Taigi trijų kartų panelės darbavosi su tešla ir mėlynėmis. Kai aš dar buvau maža, mano mama tokius gamindavo su vyšniomis, kurios visada augdavo šalia namų. Iš jų išimdavo kauliukus, apvoliodavo cukruje ir krakmole. Lyg šiol žavi saldžiarūgštis skonis. Mėlynes mes taip pat šiek tiek apibėrėme krakmolu ir cukrumi, bet tai nebūtina.

Kad šis patiekalas būtų visiškai senas ir kupinas prisiminimų, iškrausčiau mamos indų lentyną, kuriame sudėtos jos senosios lėkštės. Ankščiau, kaip žinia būdavo daug daugiau progų švęsti, nes mano mamos giminė didelė, todėl ir indų pas ją visada buvo daug. Taigi landžiojimas po jos indus lyg vaikui žaidimas smėlio dėžėje. Smagu ir tiek!

Ingredientai (4 asmenims):

Tešlai:

  • 1 st vandens;
  • 3 1/2 st miltų;
  • Žiubsnelis druskos.

Įdarui:

  • 1 st mėlynių;
  • 1 v.š. cukraus;
  • 1/2 v.š. krakmolo.

Pateikimui:

  • 1-2 v.š. sviesto;
  • 100 ml grietinės;
  • Saujelės mėlynių ir žemuogių.

Gaminam:

  1. Miltus, druską ir vandenį sumaišykite dubenyje ir išminkykite vientisą elastingą tešlą. Leiskite jai pastovėti apie 15 min.
  2. Mėlynes sumaišykite su cukrumi ir krakmolu.
  3. Tešlą padalinkite į 3 dalis ir kiekvieną gabalėlį iškočiokite į ploną apskritimą. Išpjaukite nedidelius apskritimus, įdėkite įdaro ir užlenkite kraštus, užraitykite.
  4. Užvirinkite vandenį dideliame puode ir šiek tiek įberkite druskos. Sudėkite virtinukus.
  5. Virkite po 10-15 virtinukų vienu metu. Kai virtinukai iškils į vandens paviršių, pavirkite dar 3 minutes ir išimkite iš puodo.

Iš karto apliekite tirpintu sviestu ir pateikite kartu su grietine. Apiberkite dar saujele šviežių uogų. Skanaus!

[the_ad_placement id=”h2-3-desktop”][the_ad_placement id=”h2-3-mobile”]
Naminiai virtinukai su mėlynėmis
Naminiai virtinukai su mėlynėmis


Parašykite komentarą