Sausainių pagrindo, varškės pyragas su maskarpone ir kondensuotu pienu

  • Paruošimas: 80 min
  • Porcijos: 8
Toliau tęsiu savo įvairiausius bandymus gaminti skanius pyragus su kondensuotu pienu. Jau mėginau ne vieną ir geriausiais receptais dalinausi su Jumis:

Beatos aguonų pyragas;
obuolių pyragas su kondensuotu pienu, be sviesto;
kondensuoto pieno pyragas su persikais;
Gustavo obuolių pyragas su kondensuotu pienu;
obuolių pyragas su varške ir kondensuotu pienu;
keksas su bananais ir kondensuotu pienu;
tobulas trupininis varškės pyragas su kondensuotu pienu;

O šį kartą kondensuoto pieno pyragą su varške, dar nusprendžiau papildyti maskarpone ir sausainiais (iš jų pagaminau pagrindą). Gavosi be galo gardus pyragas, galiu drąsiai net tortu pavadinti, savo skoniu bei tekstūra primena legendinius sūrio pyragus. Iškepus jam tiesiog privaloma leisti pilnai atvėsti ir atvėsusį dar kurį laiką palaikykite šaldytuve. Šitaip šis pyragas atsiskleidžia savo geriausiais skoniais.

Šiam pyragui aš pagaminti naudoju nesaldintą kreminę varškę. Vietoje kreminės varškės galima naudoti ir paprastą varškę – tokiu atveju elektriniu trintuvu sutriname 400 gramų paprastos 9% riebumo varškės kartu su 100 gramų grietinės arba graikiško jogurto, kol masė tampa vientisa ir nelieka varškės grūdelių.

Beje prieš gamybą, rekomenduoju įdaro ingredientus išimti iš šaldytuvo ir palaikyti kambario temperatūroje maždaug 1-2 valandas iki gaminimo.

Taip pat, gaminant varškės kremą reikėtų maišyti tik tiek, kad ingredientai susijungtų bei jis taptų vientisas. Jei naudosite mikserį, plakame nedideliu greičiu. Arba galima gerai išsukti šaukštu arba elektriniu kombainu su tešlos maišymo (ne plakimo) antgaliu. Perplakus kremą pyrago tekstūra gausis ne tokia maloni, o viršus bekepant gali ir suskilinėti.

Receptui reikės:

Pyrago pagrindui:
  • sausainiai: 160 gramų (rekomenduoju “Gaidelio” klasikinius)
  • sviestas: 70 gramų
Pyrago viršui:
  • kreminė varškė: 500 gramų (tinka ir paprasta varškė)
  • maskarponės sūris: 250 gramų
  • saldintas kondensuotas pienas: 400 gramų
  • kiaušiniai: 3

Paruošimas

  • Pradžioje sausainius sutrink iki trupinių (lengviausias būdas tą padaryti elektriniu smulkintuvu, bet gali tai padaryti ir rankomis).
  • Tada ištirpink sviestą ir jį sumaišyk su sausainių trupiniais.
  • Tuomet apvalios kepimo formos (aš šiam pyragui naudoju 22 centimetrų skersmens) dugną išklok su kepimo popieriumi ir suberk sausainių masę. Rankomis ją paspausk, kad gautųsi tvirtas pagrindas.
  • Pagrindą dėk į iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepk maždaug 7-8 minutes, kad truputį sutvirtėtų.
  • Ištrauk pagrindą iš orkaitės, o temperatūrą sumažink iki 145 laipsnių.
  • Tada į dubenį sudėk maskarponę ir ją šaukštu išsuk iki gausis vientisesnė. Per kelis kartus sudėk kreminę varškę, vis maišydamas, kad kremas būtų vientisas.
  • Tuomet sudėk kondensuotą pieną, gerai išmaišyk.
  • Po vieną dėk kiaušinius, gerai išmaišydamas po kiekvieno įdėjimo.
  • Dubenį su kremu kelis kartus trinktelėk į stalviršį, kad susproginėtų jame esantys oro burbuliukai (kepamo pyrago paviršius dėl jų gali suskilinėti).
  • Tuomet kepimo formos sieneles patepk sviestu arba aliejumi. Ant pagrindo supilk varškės kremą.
  • Pyragą dėk į orkaitės vidurį (ne vidurinę lentyną, o kad pyragas būtų per vidurį, ne per arti kaitinimo elemento) ir kepk 145 laipsnių temperatūros orkaitėje maždaug 40-50 minučių. Tikslus laikas labai priklauso nuo turimos orkaitės. Ar jau iškepęs tikriname paprastai – paimame formą už kraštelio ir lengvai kilstelkime. Pyrago kraštai turi būti sutvirtėję, o vidurys dar banguoti tarsi želė.
  • Jeigu nori dar gardesnio pyrago tobulai šviesiu viršumi, kepk jį garuose, tai yra į pačią apatinę orkaitės lentyną įdėk skardelę su karštu vandeniu. Bekepant vanduo garuoja bei palaiko tolygesnę kepimo temperatūrą. Svarbiausia – kepant tokiu būdu pyrago formos dugną būtinai apvyniojame 2 arba 3 sluoksniais folijos, kad vandens garai nesudrėkintų pyrago pagrindo.
  • Orkaitę išjunk, jos dureles lengvai praverk (tikrai labai nedaug) ir leisk tortui mažiausiai 60 minučių lėtai atvėsti orkaitėje.
  • Paskui pyragą išimk, leisk atvėsti galutinai ir dėk į šaldytuvą mažiausiai porai valandų (o idealiausiu atveju visai nakčiai), kad galutinai sutvirtėtų.

8 komentarai apie “Sausainių pagrindo, varškės pyragas su maskarpone ir kondensuotu pienu”

Parašykite komentarą