Obuolių pyragas su varške ir kondensuotu pienu

  • Paruošimas: 70 min
  • Porcijos: 8
Tobulo skonio ir grožio obuolių pyragas su varške ir kondensuotu pienu. Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti sunkokas, bet pagaminti jį tikrai nėra sudėtinga, tiesiog pasistengiau viską surašyti kuo aiškiau, kad tikrai pavyktų. Beje, šį pyragą galite skanauti iš karto, kai tik iškeps bei pravės, bet pats skaniausias jis man būna mažiausiai kelias valandas (o idealiausiu variantu – per visą naktį) pastovėjęs šaldytuve. Tuomet įdaras patampa visai kreminiu ir net labiau primena ne pyragą, o tortą. O jei grietinę pakeisime maskarponės sūriu, toks pyragas apskritai taps tobulu!

Tai dar vienas receptas į mano patikusių kolekciją su kondensuotu pienu, šiais jau dalinausi ir Jūs juos labai išgyrėte:
šlapias obuolių pyragas su kondensuotu pienu;
kondensuoto pieno keksas su bananais;
marmurinis kondensuoto pieno keksas;
kondensuoto pieno keksiukai su varške;
šokoladiniai keksiukai su kondensuotu pienu;
greitai pagaminami kondensuoto pieno keksiukai;

Ir garantuoju Jums tai ne paskutinis mano bandymas. Toliau tęsiu eksperimentus ir labiausiai patikusiais drąsiai dalinsiuosi su Jumis.

Receptui reikės:

Tešlai: 
  • miltai: 300 gramų
  • šaltas sviestas: 180 gramų
  • cukraus pudra: 3 valgomųjų šaukštų
  • ledinis vanduo: 2 valgomųjų šaukštų
  • druska: žiupsnelio
Įdarui:
  • 9% varškė: 600 gramų (geriau sausesnė)
  • 30% riebumo grietinė: 200 gramų
  • saldintas kondensuotas pienas: 300 gramų
  • obuoliai: 3,5
  • kiaušiniai: 3 didesnių
  • krakmolas: 2 valgomųjų šaukštų
  • vanilinis cukrus: 1 arbatinio šaukštelio

Paruošimas

  • Pradžioje dubenyje sumaišyk miltus, druską bei cukraus pudrą.
  • Tuomet į miltus įtarkuok (aš pati tarkavau burokinės tarkos pagalba) šaltą sviestą ir pirštais jį trupink su miltų mišiniu iki tešla gausis panaši į smulkius duonos trupinius.
  • Tuomet supilk ledinį vandenį (jo gali prireikti ir kiek daugiau arba mažiau) iki tešla sulips, kai ją suspausi pirštais, o ne trupės.
  • Apvalią kepimo formą atsegamais kraštais (aš pati gamindama naudoju 24 centimetrų skersmens) išklok su kepimo popieriumi ir joje rankomis formuok pyrago pagrindą, tai yra tiesiog paskirstyk tešlą ant formos dugno ir sienelių, suformuodamas maždaug 4-5 centimetrų kraštelius.
  • Subadyk pagrindą šakute ir šauk į iki 190 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę maždaug 8-10 minučių, kol pagrindas lengvai paruduos. Beje, kad kepamas pagrindas iškeptų lygesnis, galima prieš dedant į orkaitę jį užkloti kitu kepimo popieriaus lapu ir ant jo užberti pupelių arba žirnių.
  • Per tą laiką, kol kepa pagrindas, pasigaminki įdarą – varškę ir grietinę sudėk į dubenį ir elektriniu trintuvu sutrink iki vientisos konsistencijos, kad neliktų varškės grūdelių.
  • Tada įmaišyk kondensuotą pieną.
  • Po vieną įmušk kiaušinius, gerai išmaišydamas po kiekvieno.
  • Įmaišyk persijotą krakmolą bei vanilinį cukrų. Tik geriau maišyk tiesiog šaukštu, mikserio čia neprireiks, kad nepermaišytum tešlos, nes kitaip pyrago viršus kepant gali suskilinėti.
  • Varškės masę pilk ant tešlos pagrindo ir dėk į iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę. Kepk apie 20 minučių.
  • Per tą laiką pasiruošk obuolius – juos perpjauk perpus (lupti nereikia), išimk sėklalizdžius ir viršuje padaryk po 5-6 negilias išilgines įpjovas.
  • Po 20 minučių kepimo ant šiek tiek patvirtėjusio varškės įdaro viršaus atsargiai išdėliok obuolių puseles.
  • Tuomet orkaitės kaitrą sumažink iki 160 laipsnių temperatūros ir kepk pyragą dar maždaug 40 minučių.
  • Tada orkaitę išjunk, jos dureles šiek tiek praverk ir leisk pyragui pilnai atvėsti orkaitėje, kad varškės įdaras sutvirtėtų.
  • Gali pyragą valgyti iškart, bet pats gardžiausias jis man būna bent porą valandų (o idealiausiu atveju – per visą naktį) pastovėjęs šaldytuve. Šitaip įdaras taps labiau kreminiu ir labiau primins ne pyragą, o tortą.
  • Pjaustyk ir skanauk!

5 komentarai apie “Obuolių pyragas su varške ir kondensuotu pienu”

Parašykite komentarą