Apverstas obuolių pyragas

Dar vienas obuolių pyragas. Neatsibodo? Man ne, o jei Jums taip, duokit užuominą. Bet šiaip, kai dabar obuolių sezonas, noris kuo daugiau parodyt, ką gi galima su jais daryti. Tai šiandien apie karamelinį obuolių pyragą. Panašų kepdavau su ananasais, kurio originalus pavadinamas “Pineapple upside down cake“ . Tada prisiminiau seniai keptą obuolių Tarte Tatin – prancūzišką apverstinį obuolių pyragą su trapiu krepšeliu. Kažkaip man tie du desertai asocijuojasi su šiuo obuolių pyragu, lyg kaip koks hibridas išėjo. Kad ir kaip bebūtų, pasisekęs visgi tas hibridas. Labai karamelinis, gražiai atrodantis pyragas.

Ingredientai:

Karamelizuotiems obuoliams:

  • Cukraus – 5 v.š.;
  • Sviesto – 2 v.š.;
  • Cinamono (nebūtina);
  • Citrinos sulčių – 1 v.š.;
  • Obuolių – 4-5 vnt.

Biskvitui:

  • Puodelis – 250 ml.
  • Sviesto – 1/2 puod.;
  • Cukraus – 1/2 puod.;
  • Kiaušinių – 2 vnt.;
  • Miltų – 3/4 puod.;
  • Kepimo miltelių – 1 a.š.;
  • Žiupsnelio druskos.

Pyrago paruošimas

Apversto obuolių pyrago paruošimas
Apversto obuolių pyrago paruošimas

*  Jei esat nelabai kietas cukraus karamelizavime, sumaišykite cukrų su 1 v.š. vandens, tada karamelizuokite, bus lengviau, nes pirmiausia visas cukrus lygiai ištirps.

  1. Pradžioje susipjaustome obuolius skiltelėmis, vieną obuolį daliname į 8 dalis ir apšlakstome citrinos sultimis. Šiaip reikėtų obuolius ir nusilupti, bet kol jauni obuoliai, aš to nedarau.
  2. *  Į puodą suberiame cukrų su cinamonu ir kaitiname, kol cukrus karamelizuosis. Jokių būdu nemaišome karamelės, tik judiname puodą, kad tolygiai karamelizuotųsi.
  3. Karamelę nukeliame nuo ugnies, dedame 1 v.š. sviesto, ištirpiname, sudedame obuolius ir vėl kaitiname, kol obuoliai šiek tiek suminkštės – apie 5 min.
  4. Obuolius išgriebiame iš karamelės ir sudedame į atskirą dubenį. Karamelę dar šiek tiek pakaitiname, kol sutirštės, įmaišome dar šaukštą sviesto.
  5. Karamelę supilame į sviestu išteptą ar kepimo popieriumi išklotą formą  ant viršaus išdėliojame obuolius.
  6. Biskvitui kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi, įmušame kiaušinius ir gerai išplakame, įmaišome miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.
  7. Tešlą supilame ant obuolių sluoksnio, tolygiai paskirstome ir kepame įkaitintoje 180 laipsnių karščio orkaitėje 25 – 30 min. Iškepusį pyragą 10 min. paliekame kambario temperatūroje, po to išverčiame į lėkštę.

Skanaus!

Rekomenduoju pasigaminti:


Parašykite komentarą