- Paruošimas: 20 min
- Gaminimas: 70 min
- Porcijos: 8
Pas mane visada ruduo ateina tuomet, kai namai pradeda kvepėti obuolių pyragais (nors kepu juos visus metus, nes labai juos mėgstu). Ir nors obuolių pyragų receptų internete galima rasti itin daug, man asmeniškai pats tobuliausias yra obuolių bei varškės duetas. Aš itin mėgstu, kai kepiniuose su varške galima jausti nedidelius varškės gabaliukus, šiam tikslui kuo idealiausiai tinka pusriebė, biri ir ne per daug drėgna varškė. Ši mano per metų metus išdirbta trupininė tešla kartu su varškės ir obuolių kombinacija – štai jums ir pats skaniausias rudens (ir tikrai ne tik rudens) pyragas. be galo rekomenduoju šį receptą!
Mano ingredientų kiekiai yra nurodyti 22 centimetrų skerms formai.
Beje jau rodžiau kaip pagaminti panašius pyragus, kuriuos labai pamėgote:
– greitą ir paprastą trupininį varškės pyragą;
– trupininį varškės pyragą su uogiene;
Receptui reikės:
Pagrindui:
– sviestas: 200 gramų
– miltai: 300 gramų
– cukrus: 3 valgomųjų šaukštų
Varškės sluoksniui:
– kiaušiniai: 3
– cukrus: 100 gramų
– biri varškė: 500 gramų
– vanilės ekstraktas: 0,5 arbatinio šaukštelio
– kukurūzų krakmolas: 1 valgomojo šaukšto
Obuolių sluoksniui:
– obuoliai: 5
– sviestas: 20 gramų
– cinamonas: 1 arbatinio šaukštelio
– cukrus: 2 valgomųjų šaukštų
– druska: žiupsnelio
– vanduo: 3 valgomųjų šaukštų
– kukurūzų krakmolas: 1 arbatinio šaukštelio
Paruošimas
- Ruošk tešlą: Šaltą sviestą supjaustyk kubeliais ir berk į dubenį kartu su miltais bei cukrumi.
- Trink tarp pirštų, kol susiformuos smulkūs trupiniai. Kelias saujas trupinių atsidėk pyrago viršui.
- Ruošk varškės masę: Kiaušinius išplak su cukrumi ir sumaišyk su varške, vanile bei krakmolu. Jeigu norisi, kad varškės sluoksnyje nesijaustų varškės gabaliukų, galima masę sutrinti blenderiu. Šitaip varškės masė bus kremiškesnė, nebus jaučiama varškės tekstūra.
- Ruošk obuolių įdarą: Obuolius nulupk ir supjaustyk vidutiniais kubeliais.
- Keptuvėje išlydyk sviestą, beriame obuolius, cinamoną, cukrų, druską bei vandenį.
- Išmaišyk ir kaitink kartas nuo karto pamaišydamas maždaug 5 minutes.
- Tada mažame indelyje sumaišyk krakmolą su vienu valgomuoju šaukštu šalto vandens, supilk prie obuolių ir išmaišyk, kol padažas sutirštės.
- Kepimo formos pagrindą išklok su kepimo popieriumi, šonus aptepk sviestu.
- Iš trupinių paspausdamas pirštais formuok pyrago pagrindą: apačią ir šonus.
- Ant pagrindo pilk varškės masę, tada obuolių masę ir po to pabarstyk likusiais trupiniais.
- Kepk iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje (funkcija: viršus pliusas apačia) maždaug 70 minučių.
- Pjaustyk ir skanauk!
Be galo tobulas, vertas visų pačių didžiausių pagyrų. Gaminsiu dar!