Iki žiemos švenčių liko visai ne daug, laikas pradėti galvoti apie naujametinį ir kalėdinį stalą. Jau nusprendžiau, kad būtinai gaminsiu baklažanų užkandį (jis dar vadinamas “Uošvės liežuviu”) – labai skanus ir pikantiškas patiekalas, papuošiantis bet kurį šventini stalą.
Baklažanai šiam užkandžiui dažniausiai kepami keptuvėje, tačiau siūlau rinktis dietiškesnį variantą ir kepti orkaitėje. Tam reikės kelis kartus mažiau aliejaus, o tai žymiai sumažins kalorijų kiekį.
Ingredientai:
- 2 baklažanai;
- 2 pomidorai;
- 3 šaukštai riebios grietinės;
- 1 skiltelė česnako;
- 1 valgomasis šaukštas graikinių riešutų;
- 2-3 petražolių šakelės;
- Druska, pipirai – pagal skonį.
Baklažanų užkandžio paruošimas
- Rinkitės pailgus ir lygius baklažanus. Supjaustykite juos 0,5 centimetro storio juostelėmis. Išdėliokite ant lėkštės ir iš abiejų pusių pabarstykite druska. Palikite 10 minučių, kad iš baklažanų išnyktu kartumas.
- Po kurio laiko kiekvieną baklažano gabalėlį nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Dėkite ant kepimo skardos ir aptepkite aliejumi. Pašaukite į orkaitę ir kepkite baklažanus 170 laipsnių temperatūroje 10 minučių.
Pagaminkite užtepėlę
- Į dubenį suberkite bet kokiu patogiu būdu susmulkintus graikinių riešutų branduolius ir grietinę. Sudėkite smulkiai kapota česnaką ir petražolių lapelius. Pagardinkite druska ir pipirais. Sumaišykite.
- Baklažanai turėtų šiek tiek paruduoti, bet likti minkšti. Padėkite juos ant lygaus paviršiaus. Aptepkite grietinės mišiniu. Viename gale uždėkite pomidorų gabalėlį.
- Užlenkite kita baklažano griežinėlio pusę.
- Perkelkite į lėkštę, papuoškite žolelėmis, graikiniais riešutais. Baklažanų liežuvėliai yra paruošti, tačiau prieš patiekiant geriau leisti jiems porą valandų pastovėti šaldytuve, taip užkandis taps aromatingesnis.
Skanaus!