Turinys
Jei įprasta „Silkės pataluose“ jau nusibodusi, galite pasigaminti kaip vyniotinį. Paruoškite visus ingredientus. Lengvai sūdytą silkę patogiau imti jau paruoštą be kaulu, taip salotų paruošimas užtruks mažiau laiko.
Majonezo galite naudoti mažiau, bet svarbu išmirkyti visus sluoksnius, ypač sausus, pavyzdžiui, bulves. Jei majonezo skonis gana sūrus, druskos galima praktiškai nenaudoti.
Norint pagaminti vyniotinį, patogu naudoti kepimo indą arba nedidelę maždaug 25 x 35 cm kepimo skardą.
- Paruošimo laikas: 40 min.
- Porcijos: 8 asmenims
Ingredientai:
- Bulvės – 550 g;
- Morkos – 200 g;
- Burokėliai – 450 g;
- Kiaušiniai – 2 vnt.;
- Silkė – 300 g;
- Svogūnai – 130 g;
- Majonezas – 250 g;
- Druska – pagal skonį;
- Juodieji pipirai – pagal skonį.
Paruošimas:
- Kruopščiai nuplaukite daržoves, sudėkite jas į puodą ir įpilkite vandens. Vandenį užvirinkite. Visas daržoves ir kiaušinius galite virti vienam puode ir išimti juos eilės tvarka, kai šie bus paruošti. Apie dešimt minučių po to, kai vanduo pradeda virti, išimkite kiaušinius ir nedelsdami užpilkite šaltu vandeniu. Bulves ir morkas verdame 20-25 minutes, priklausomai nuo dydžio, burokėlius – apie 40 minučių. Išvirtas daržoves reikia lengvai persmeigti šakute.
- Virtas daržoves ir kiaušinius atvėsinkite ir nulupkite, taip pat nuvalykite svogūną.
- Bulves, morkas, burokėlius ir kiaušinius sutarkuokite. Smulkiai supjaustykite silkę ir svogūną.
- Kepimo indą ar nedidelę kepimo skardą išklokite maistine plėvele taip, kad galai šiek tiek kabėtų per šonus (iš visų pusių). Tolygiai paskirstykite tarkuotus burokėlius ir šiek tiek sulyginkite ranka, kad susidarytų tankus sluoksnis. Burokėlius aptepkite majonezu.
- Bulves dėkite ant burokėlių sluoksnio ir tolygiai paskleiskite. Pagal skonį galite pridėti druskos ir pipirų. Gausiai pertepkite majonezu, bulvių sluoksnis dažniausiai būna sausiausias. Ant bulvių dedame kiaušinius, įdedame šiek tiek majonezo. Tada paskirstykite morkas ir vėl patepkite majonezu. Sudėkite svogūną ir silkę. Atsargiai paskirstykite kiekvieną sluoksnį ir šiek tiek paspauskite, kad vyniotinis išlaikytų formą.
- Atsargiai susukite sluoksnį į ritinį. Galite tiesiog sujungti kraštus ir priveržti maistinę plėvelę.
- Apverskite ritinėlio siūlę žemyn, šonus šiek tiek paspauskite ir, jei reikia, formuokite rankomis. Dėti į šaldytuvą bent 3 valandoms, geriausia nakčiai. Po atšaldymo vyniotinis taps dar tankesnis.
Atsargiai nuimkite maistinę plėvelę ir patiekite. Supjaustykite porcijomis kaip įprastą vyniotinį. Silkės pataluose vyniotinį galima paruošti iš anksto. Salotos, uždengtos plėvele, šaldytuve gerai išsilaiko 3-4 dienas.