Turinys:
Į kalakutienos marinatą galite dėti įvairius prieskonius, kurie suderinami su paukštiena. Iškepti kalakuto mėsą nesunku, bet kaip tai padaryti, kad po ilgo buvimo orkaitėje mėsa neišdžiūtų, o taptų švelni, sultinga ir kvapni, ją reikia tinkamai užmarinuoti.
Kiek marinuoti kalakutieną?
- Kalakutieną reikia marinuoti nuo 1 iki 6 valandų. Marinavimo laikas priklauso nuo konkretaus recepto.
Ingredientai:
- Du šaukštai garstyčių;
- Du šaukštai sojų padažo;
- Vienas šaukštelis apynių;
- Trys skiltelės česnako;
- Vienas šaukštelis cukraus pudros.
Gaminimo būdas:
- Į lėkštę įdėkite du šaukštus garstyčių, įpilkite du šaukštus sojos padažo, šaukštelį apynių ir šaukštelį cukraus pudros.
- Išspauskite tris česnako skilteles.
- Ištepkite marinatų visą kalakutą arba kalakuto gabalėlius ir marinuokite dvi tris valandas.
- Praėjus dviems trims valandoms, kalakutieną galite kepti.
Sojų marinatas kalakutienai
Ingredientai:
- 700 g kalakutienos;
- 3/4 puodelio sojos padažo;
- 3-4 šaukštai aliejaus;
- 1 valgomasis šaukštas citrinos sulčių;
- maltų juodųjų pipirų.
Paruošimas:
- Paruoškite marinatą sumaišydami visus nurodytus ingredientus.
- Nuplaukite kalakutieną ir supjaustykite porcijomis.
- Kalakutieną sudėkite į marinatą ir marinuokite 4-5 valandas.
Grietinės marinatas kalakutienai
Ingredientai:
- 5 šaukštai neriebios grietinės;
- 3 šaukštai sojų padažo;
- 1 valgomasis šaukštas garstyčių;
- 1 valgomasis šaukštas sausų provanso žolelių;
- 2 šaukšteliai malto imbiero;
- druskos pagal skonį.
Gaminimo būdas:
- Sumaišykite visus ingredientus ir suplakite šakute iki vientisos masės.
- Vištieną nuplaukite ir nusausinkite.
- Į paruoštą marinatą sudėkite kalakutieną ir marinuokite mažiausiai 2 valandas.
- Įdėkite mėsos gabalėlius į kepimo indą ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ° C, kol kalakutiena iškeps.
- Kepimo metu periodiškai sutepkite mėsą marinato likučiais.
- Likus 10 minučių iki kepimo pabaigos pasūdykite, jei reikia, ir ant kiekvieno kalakutienos gabalėlio uždėkite ploną bet kokio kieto sūrio gabalėlį.
- Kepkite, kol sūris gražiai apskrus.
Vyno marinatas kalakutienai
Ingredientai:
- 300 ml desertinio raudonojo vyno;
- 100 g džiovintų slyvų be kauliukų;
- 1 svogūnas;
- 1 šaukštelis gvazdikų;
- druska, pipirai – pagal skonį.
Gaminimo būdas:
- Supjaustykite slyvas ir svogūnus žiedais.
- Sumaišykite vyną, svogūną, džiovintas slyvas, gvazdikus ir pipirus, išmaišykite.
- Marinuokite paukštį, laikydami jį šaldytuve mažiausiai 3 valandas.
- Marinavimo metu retkarčiais pamaišykite.
- Sūdikite kepimo pabaigoje arba prieš pat patiekiant.
Keptas kalakutas su daržovėmis
Gaminimo laikas – 4 val.
Ingredientai:
- – 5 kg kalakuto
- – 100 g sviesto
- – 1 a. š. kmynų
- – Ryšelis citrininių (arba paprastųjų) čiobrelių
- – Citrinos žievelė
- – Apie 1,5 v. š. druskos
Keptoms daržovėms:
- – 300 g bulvių
- – 300 g morkų
- – 300 g vyšninių pomidorų
- – 300 g pievagrybių
- – Rapsų ar saulėgrąžų aliejus
- – Druska
- – Čiobrelių ar rozmarinų šakelės, kmynai, česnakai (pasirinktinai)
Paruošimo būdas:
- Bulves ir morkas nuskutame, nuplauname ir supjaustome, bulves sudedame į šaltą vandenį. Vandenį pasūdome ir užkaičiame. Užvirus dar paverdame iki 10 minučių.
- Orkaitę įkaitiname iki 200 °C. Į skardą dedame daržoves, sumaišytas su aliejumi.
- Pagardiname prieskoninėmis žolelėmis, druska ir pipirais. Kepame orkaitėje apie 20 min., apverčiame ir kepame dar 20 min., kol apskrus. Gaminimo laikas – 50 min.
Kalakuto paruošimas:
- Kmynus sutriname grūstuve.
- Minkštą sviestą sumaišome su druska ir pipirais, kmynais, smulkintais čiobreliais ir tarkuota citrinos žievele.
- Įtriname sviestu kalakutą. Kišame į kepimo rankovę ir dedame ant aliejumi pateptos skardos.
- Kepame 200 °C orkaitėje rankovėje val.
- Ištraukę iš rankovės kepame dar 30 min, kad apskrustų. Gaminimo laikas – 3 val.
Skanaus!