Jei mėgstate marinuotus kopūstus, rekomenduoju juos pasigaminti su paprika. Kopūstai gaunasi traškūs, skanūs ir šiek tiek saldūs. Papildomai galite įdėti šiek tiek svogūno, kvapnių žolelių, aliejaus ir gausite nuostabiai skanias salotas!
Ingredientai:
- Kopūstai (balti) – 3 kg;
- Paprikos – 500 g;
- Morkos – 500 g;
- Cukrus – 80 g;
- Druska – 80 g;
- Vanduo – 1,5 l.
Kopūstų paruošimas:
- Kopūstą supjaustykite plonomis juostelėmis ir sudėkite į platų dubenį.
- Morkas sutarkuokite stambia tarka.
- Paruoškite papriką, išimkite sėklas ir smulkiai supjaustykite.
- Rankomis gerai išminkykite kopūstą.
- Sudėkite morkas, papriką ir išmaišykite.
- Užvirinkite vandenį, suberkite cukrų, druską ir virkite 1 minutę.
- Susmulkintas daržoves išdėliokite stiklainiuose, gerai prispausdami.
- Užpilkite atvėsusiu marinatu ir palikite 3 dienas šiltoje vietoje.
- Stiklainius uždarykite nailoniniais dangteliais ir perkelkite į tamsią, vėsią vietą 3 savaitėms.
Kopūsto nauda
Gūžinis kopūstas vaizdingai vadinamas daržo ponaičiu. Vienas didžiausių šios rūšies kopūstų privalumas yra tas, kad jis išlieka šviežias iki naujo derliaus.
- Gūžiniuose kopūstuose esantis vitaminas C yra askorbinogeno pavidalo. Ši medžiaga išlieka net gi išvirus kopūstą, o raugintuose kopūstuose išlieka net gi 1/3 vitamino C.
- Gūžiniuose kopūstuose taip pat yra vitamino U, kuris apsaugo skrandį ir dvylikapirštę žarną nuo opų susidarymo.
- Lyginant su kitomis kopūstų rūšimis, gūžiniame kopūste yra daug natrio ir geležies.
Šios rūšies kopūstai ne tik pasižymi mažu kalorijų kiekiu, bet ir stabdo riebalų kaupimąsi organizme, todėl juos rekomenduojama valgyti tiems, kurie nori atsikratyti nereikalingų kilogramų. Naudingos yra ir šių kopūstų sultys, kurios gerina virškinimą, mažina pykinimą, rėmenį ir vidurių užkietėjimą. Jose taip pat daug pieno rūgšties, todėl sultys yra labai naudingos sergantiems cukriniu diabetu. O šių kopūstų nuoviras su medumi yra puiki priemonė kvėpavimo takų uždegimui gydyti.