Baklažanai su pupelėmis žiemai be kaitinimo

Baklažanų salotas galima nusipirkti bet kurioje parduotuvėje. Bet kaip malonu žiemą atidaryti naminių ruošinių stiklainį! Šios salotos sočios ir skanios. Iš jų galite išvirti skanią sriubą, patiekti kaip užkandį, karštą ar šaltą garnyrą.

Baklažane yra daug naudingų mikroelementų – skaidulų, geležies, fosforo, magnio, natrio, kalio ir kalcio. Daržovė ypač tinka vyresnio amžiaus žmonėms – mažina „blogojo“ cholesterolio lygį, teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą bei normalizuoja vandens-druskų balansą organizme. Dėl mažo kalorijų kiekio baklažanai laikomi dietiniu produktu. Tie, kurie kenčia nuo virškinamojo trakto problemų, neturėtų piktnaudžiauti baklažanais.

Ingredientai:

  • Baklažanai – 1 kg;
  • Pupelės – 1 puodelis;
  • Pomidorai – 1,5 kg;
  • Paprika – 500 g;
  • Morkos – 300 g;
  • Svogūnai – 300 g;
  • Česnakai – 1 galva;
  • Malti juodieji pipirai – pagal skonį;
  • Augalinis aliejus – 200 ml;
  • Actas (9%) – 50 ml;
  • Cukrus – 1/2 puodelio;
  • Druska – 1 valgomasis šaukštas.

Paruošimas:

  1. Per naktį pamirkykite pupeles šaltame vandenyje. Tada nuplaukite ir virkite, kol suminkštės.
  2. Baklažanus nuplaukite ir supjaustykite gabalėliais. Įdėkite baklažanus į pasūdytą vandenį ir palikite 25-30 minučių. Tada nuplaukite ir išgręžkite.
  3. Papriką išvalykite nuo sėklų ir stiebelių, supjaustykite juostelėmis.
  4. Morkas nuvalykite ir sutarkuokite stambia tarka. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais, česnaką susmulkinkite.
  5. Svogūnus ir morkas pakaitomis pakepinkite karštame augaliniame aliejuje, kol suminkštės. Keptas daržoves sumaišykite dubenyje.
  6. Pomidorus 5-7 minutes padėkite į verdantį vandenį, tada užpilkite šaltu vandeniu ir nuimkite odelę. Sumalkite mėsmalės pagalba.
  7. Gautą pomidorų masę dėkite į puodą, įberkite druskos ir cukraus, išmaišykite ir užvirkite.
  8. Į verdantį pomidorų padažą sudėkite papriką ir užvirkite. Suberkite baklažanus ir retkarčiais pamaišydami troškinkite ant vidutinės ugnies 20 minučių nuo užvirimo momento.
  9. Sudėkite pupeles, pakepintus svogūnus ir morkas, supilkite actą. Viską švelniai išmaišykite ir troškinkite dar 30 minučių ant silpnos ugnies. Likus 15 minučių iki virimo pabaigos, suberkite susmulkintą česnaką.
  10. Verdančias salotas supilstykite į iš anksto sterilizuotus stiklainius, sandariai uždarykite, apverskite aukštyn kojomis, suvyniokite ir palikite visiškai atvėsti. Atvėsusį ruošinį laikykite vėsioje tamsioje vietoje.

Pupelių nauda

Pupelės aprūpina organizmą būtiniausiais vitaminais ir mineralais. Balta pupelė yra aliuminio, boro, kalio, kalcio, magnio ir vario kiekio rekordininkė. Įvairių rūšių pupelėse esančios medžiagos saugo nuo infarkto, šalina druskų perteklių, padeda susidoroti su podagra ir šlapimo akmenlige. Rinkitės tvirtas, sveikas pupeles, kuriuose nėra dėmių, įtrūkimų ir nemalonaus kvapo.

  • Kalorijų kiekis pupelėse: 25 kcal;
  • Baltymai: 2,5 g;
  • Riebalai: 0,3 g;
  • Angliavandeniai: 3,7 g.
[the_ad_placement id=”h2-4-desktop”][the_ad_placement id=”h2-4-mobile”]


Parašykite komentarą