Kalėdinė žąsis

Mūsų šeimoje nuo senų senovės, arba tiek kiek mano atmintis neša. Per kalėdas valgydavome keptą žąsį. Kūčios kaip Kūčios, viskas aišku, mažiausiai 12 patiekalų be mėsos, kiaušinių ir pieno produktų. Kažkada, tarybiniais laikais, atrodė, kad tiesiog nebėra ką valgyti, bet dabar mes šeimininkės, tokios išradingos, kad sugebame nerealiausiai fantastiškiausius patiekalus paruošti ir visą adventą be mėsos, pieno, kiaušinių pragyventi.

Išdidžiai turguje nusipirkusi žąsį, kurią kaip mano Senytė (mes taip vadinome savo senelę) nutariau iškepti savo šeimai ir draugams Šv.Kalėdų proga.

Patiekalui reikės:

  • 1 vnt. (4,5 kg) Žąsies;
  • 1,2 butelio raudono vyno;
  • 3 v.š. medaus;
  • 3 gvazdikėlių;
  • 3 kvepiančiųjų pipirų;
  • 1 a.š. garstyčių grūdelių (naudojau baltus);
  • 3 šaukštų aliejaus;
  • druskos.

Garnyrui:

  • 1 svietinį moliūgą;
  • 5 bulves su lupena.

Kalėdinės žąsies paruošimas:

  1. Žąsį parą laikiau marinate, karts nuo karto apversdama, kad išsimarinuotų tolygiai.
  2. Kalėdų rytą, įpjovusi odą riebesnėse vietose, apibėrusi druska, įdėjau į įkaitintą iki 200 laipsnių orkaitę. Kepiau kas 20 minučių apversdama 1 val. 30 minučių. Kai mėsa pradėdavo sausėti, užpildavau marinatu. Tada sumažinau temperatūrą iki 130 laipsnių ir kepiau dar 1 val. 30min. Tiesa, kartu sudėjau ir pusiau perpjautas bulves ir sviestinį nedidelį moliūgą (irgi perpjautą pusiau).

Žąsies oda gavosi nuostabiai auksiniai paskrudusio atspalvio, mėsa sultinga, o bulvės su moliūgų pilni žąsienos aromato. Tik vienas dalykas visus prajuokino, kad tai nebuvo žąsis, o buvo ŽĄSINAS. O svarbiausia, kad tai patikrino ir surado patys vyrai.

Dar vieną dalyką pamiršau parašyti. Kadangi žąsyje nelabai daug valgomų dalių ir ją reikėtų prie stalo kankinamai vaidinti pjaustant. Aš tiesiog ją iš karto supjausčiau ir pateikiau porcijomis. Labai aromatinga, sultinga, odelė traški ir šiaip kai liko nesuvalgytos šaltos (labai jau ji mums didelė pasirodė), ji irgi vienodai skani buvo.

[the_ad_placement id=”h2-3-desktop”][the_ad_placement id=”h2-3-mobile”]


Parašykite komentarą